SVEIKINAME!

Lina NORKIENĖ

"AUKSO PAUKŠTĖ" VILKPĖDĖJE


Rytiečiai turi gražią ir prasmingą patarlę: "Darbais užimta paukštė skristi negali." Lietuviams reikėtų šią patarlę kiek pakoreguoti: "Tik darbščius, atkakliai savo tikslo siekiančius žmones aplanko išsvajota aukso paukštė." 

Tokia ilgai laukta "viešnia" skulptūrėlės pavidalu apsilankė Vilniaus miesto VšĮ Vilkpėdės bendruomenės socialinių paslaugų centro (VBSPC) pagyvenusių žmonių liaudiškų šokių grupės "Šimtažiedis" (vadovė Rūta Januškevičienė) padangėje. 

Iš kur ši egzotiška viešnia atskrido? Ogi, 1999 metais Lietuvos liaudies kultūros centras ir Pasaulio lietuvių dainų šventės fondas įsteigė metų nominacijas "Aukso paukštė" geriausiems mėgėjų meno kolektyvams ir jų vadovams. Tai didžiausias mėgėjų meno apdovanojimas Lietuvoje. "Aukso paukštės" apdovanojimais siekiama atkreipti visuomenės dėmesį į mėgėjų meninę kūrybą, jos reikšmę krašto kultūrai, išryškinti ir viešai pristatyti bei pagerbti geriausius metų chorus, folkloro ir šokių ansamblius, teatrus, liaudiškos muzikos kapelas, liaudies muzikos ir pučiamųjų instrumentų orkestrus, jų vadovus, tautinei kultūrai nusipelniusias asmenybes. 

Kaip pažymi liaudies kultūros centras, nominacijos skiriamos už reikšmingą, aktyvią pastarųjų metų veiklą: naujo repertuaro parengimą, savo krašto choreografijos propagavimą, tradicinio šokio žanro išsaugojimą ir populiarinimą regionų, apskričių ir šalies svarbiausiuose renginiuose, už sambūriuose, konkursuose pelnytas prizines vietas. 

Šių metų kovo 28 d. VBSPC didžiojoje salėje įvyko graži ceremonija. Dalyvaujant Seimo nariui Algiui Strelčiūnui, Lietuvos liaudies kultūros centro darbuotojams, LASS atstovams, Kultūros ministerijos Regionų kultūros skyriaus vedėja Irena Seliukaitė įteikė "Aukso paukštės" apdovanojimą Vilkpėdės bendruomenės socialinių paslaugų centro liaudiškų šokių grupei "Šimtažiedis" ir jos vadovei Rūtai Januškevičienei. "Šimtažiedis" šią šventę papuošė solidžiu koncertu. Skaitytojams siūlome plačiau pasidomėti šiuo kolektyvu, o mes pasklaidykime jo kūrybinės biografijos puslapius. 

Liaudiškų šokių grupė "Šimtažiedis" iškėlė sau tikslą - jungti į kolektyvą kuo daugiau regėjimo negalią turinčių žmonių, propaguoti ir vystyti liaudies šokio tradicijas, puoselėti tautinę kultūrą. 

Šokių grupei - jau 45. Kolektyvas susibūrė 1970 m. tuometės Lietuvos aklųjų draugijos Vilniaus tarprajoniniuose kultūros namuose. Per šį laikotarpį keitėsi įstaigos pavadinimai, keitėsi ir kolektyvo vadovai: Sofija Kavaliauskienė, Ričardas Tamutis, Violeta Baliūnaitė, Vytautas Komka. 2000 m. šiai šokių grupei pradėjo vadovauti choreografė Rūta Januškevičienė. Ji ne tik vadovauja šokių grupei "Šimtažiedis", bet ir žmonių su regėjimo negalia plastikos studijai "Tu ir aš". Rūta - Vilniaus miesto savivaldybės choreografų metodinio būrelio narė, Lietuvos dainų švenčių Šokių dienos baletmeisterių asistentė. Vadovė ištikima savo buvusio mokytojo, šviesaus atminimo profesoriaus Juozo Gudavičiaus žodžiams, kurie ją lydi visą gyvenimą: "Tautinis šokis - gėlė, kurią reikia auginti, prižiūrėti ir puoselėti, tada ji pražysta ne vienkartiniu žydėjimu, o ištisu gėlynu." 

Naudodamiesi dėkinga proga šiai be galo darbščiai, kukliai ir reikliai sau kolektyvo vadovei užduodame keletą klausimų. 

- Kokie keliai atvedė jus į kolektyvą? 

- Kaip neretai gyvenime nutinka, į kolektyvą atvedė atsitiktinumas. Šokėjai jau porą mėnesių dirbo be vadovo. Telefonu buvau paprašyta pavaduoti vadovą. Atėjau į kolektyvą ir esu su juo jau šešioliktus metus. 

- Esame girdėję, kad Jūsų šeima yra šokių kolektyvo krikštatėviai? 

- Kai pradėjau dirbti, kolektyvas neturėjo pavadinimo. Pamąstėme, kad jo reikia. Buvo paskelbtas konkursas, įsteigti paskatinamieji prizai, tačiau tinkamų ir visus tenkinančių pavadinimų neradome. Procesui užsitęsus, pasiguodžiau dukrai Godai. Ši, ilgai nemąsčiusi, pasiūlė pavadinimą "Šimtažiedis". Šis daugiaprasmis vardas visiems labai patiko. 

- Ar turite paslapčių, kuriomis galėtumėte pasidalinti su "Mūsų žodžio" skaitytojais, kaip dirbti su regos negalia turinčiais šokėjais? Kaip išgaunamas toks grakštus judesys, tokia darna? 

- Visa paslaptis - patys žmonės, reikia tik padėti atsiskleisti jų gabumams. Patys žmonės atsako į kylančius klausimus. 

- Kokie ateities planai, kokie nauji tikslai bus keliami sau ir kolektyvui, kai Lietuvoje pelnyti jau visi galimi apdovanojimai? 

- "Aukso paukštė" įpareigoja išlaikyti ją lyg karūną. Kartu tai įpareigojimas kilti aukštyn ir išlaikyti aukštą skrydžio trajektoriją. 

 

Vilkpėdės 'Šimtažiedis' su vadove R. Januškevičiene scenoje

* * * 

Kolektyvas turi puikų šūkį: "Kol mūsų širdys plazda ir plazdės, "Šimtažiedis" žydi ir žydės." Šiuo metu šokių grupėje - 14 porų šokėjų, kurie aktyviai dalyvauja Vilniaus miesto ir respublikiniuose renginiuose, koncertuose, tarptautiniuose festivaliuose bei šventėse Lenkijoje, Latvijoje, Estijoje, Rusijoje, Vengrijoje. Šokių grupės kūrybinę veiklą vainikuoja per 300 koncertų Lietuvoje ir už jos ribų. 

"Šimtažiedis" - aktyvus Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos organizuojamų kultūrinių renginių dalyvis. Jau tradicinis tapo ir vienuolika metų paties kolektyvo rengiamas pagyvenusių žmonių liaudiškų šokių festivalis "Mūsų dienos kaip šventė". 

Šokių grupė nepraleidžia liaudiškų šokių konkursų, čia išbando savo jėgas, o, stebėdami kitų pasirodymus, patys mokosi. Sėkmės siekta sistemingai: 2009 m. respublikiniame suaugusiųjų liaudiškų šokių kolektyvų konkurse "Pora už poros" tarp šalies miestų pagyvenusiųjų šokių grupių laimėta III vieta, o 2013 m. - jau laureato vardas! 2013 m. grupei suteikta I mėgėjų meno kolektyvų kategorija. 

Norisi pakalbinti VBSPC direktorių Algimantą Arbočių: 

- Ką jums, kaip lietuviui, LASS nariui, vadovui reiškia "Aukso paukštės" apdovanojimas jūsų vadovaujamos įstaigos kolektyvui "Šimtažiedis"? 

- Fantastika, trylika metų, kai vadovauju šiam centrui ir matau, kaip auga šis kolektyvas, matau jo bėdas, nuotaikas, ligas. Tokių žmonių, kurie tik po tėvo laidotuvių, nepaisydami savęs, ateina į repeticijas ir net nepasakoja savo nelaimės kolegoms, kad netrikdytų jų koncertinio susikaupimo, yra gal vienas iš tūkstančio. Pas mus dėl kolektyvo yra tikrai aukojamasi, nepaisoma menkų nepatogumų, siekiama kuo geresnių rezultatų. Pasiekti, kad kolektyvas būtų vieningas, siekiantis geriausio rezultato, yra didelis jo vadovės gerbiamos Rūtos nuopelnas. Šis Aukso paukštės apdovanojimas, kaip ir tautodailininko vardo suteikimas, - pripažinimas, kad esi reikšmingas Lietuvos kultūriniam gyvenimui. Tai didelę išliekamąją vertę turintis kasdienio darbo įvertinimas. Nedera užsisklęsti, reikia dalyvauti respublikiniuose renginiuose, eiti į visuomenę, tačiau labai svarbu tai, kaip mes tai visuomenei pristatomi. Nereikia ryškinti negalios, nereikia, kad mūsų gailėtų ar užjaustų. Nors tai natūrali pirma žmonių reakcija, sužinojus apie kito negalią. Daug geriau, kai pirmiausia pastebimi žmogaus privalumai, talentas, gabumai. Štai "Šimtažiedžio" atvejis - Lietuvos liaudies kultūros centro specialistės buvo pakviestos į kolektyvo veiklos 45 metinių minėjimą ir pasidžiaugusios puikiu šokiu buvo labai nustebusios, kad šie šokėjai turi regėjimo sunkumų. 

Labai svarbu ir kolektyvo vadovas. Tokio darbštaus, pareigingo ir atsakingo darbuotojo kaip Rūta Januškevičienė reikėtų ilgai paieškoti. Džiaugiuosi, dirbdamas drauge su šiuo žmogumi. 

- Kokią įtaką, jūsų manymu, šis apdovanojimas darys tolesnei įstaigos veiklai? 

- Bendrai įstaigos veiklai šis apdovanojimas įtakos neturi. Įstaigos veikla - tai projektinė veikla. Mes teikiame įvairias paslaugas, tarp jų - ir sociokultūrines. Dabar kaip tik rengiamas 2016 metų projektų aprašas. Lauksime, kad jame būtų numatyta ir sociokultūrinė veikla. Juk tai laisvalaikio užimtumas. Centro lankytojai neretai pasiguodžia, kad vieniems namuose liūdna, nuobodu, trūksta bendravimo. Mes ieškome įvairių būdų, kaip pasirūpinti žmonių užimtumu. Puiku, kai žmonės turi galimybę atskleisti savo talentus, tobulinti gabumus ir, nepaisydami negalios, prisidėti keliant šalies kultūros lygį. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]