NEREGYS IR VISUOMENĖ

 

"LIEPA" LIETUVIŠKAI


Šių metų pradžioje pasirodė ilgai laukta lietuvių kalbos sintezatoriaus "Liepa" bandomoji versija. Priminsime, kad "Liepa" yra to paties pavadinimo ES ir LR Vyriausybės finansuojamo projekto vienas iš produktų, skirtas tikslinei vartotojų grupei - akliesiems. Sintezatorių kuria Vilniaus universiteto mokslininkai. 

Apie naująjį lietuvių kalbos sintezatorių kalbamės su LASS respublikinio centro darbuotoju informacinių technologijų specialistu Arvydu Juchna

- Vos pasirodžiusi "Liepa" sulaukė nemažo aklųjų bendruomenės narių susidomėjimo. Ji intensyviai testuojama, dėl jos daug diskusijų. Kokių galime tikėtis galutinių rezultatų? 

- Kalbamės balandžio viduryje. Iki projekto pabaigos dar liko keturi mėnesiai - baigiasi rugpjūčio 15 dieną. Keturi mėnesiai, kol galime reikalauti, kurti, tobulinti, siūlyti. Po rugpjūčio 15 d. galėsime kalbėti tik apie techninių klaidų ištaisymą. Garantinis sukurto produkto aptarnavimas ir palaikymas bus, bet visus darbus reikia baigti iki rugpjūčio vidurio. Šiuo metu jau yra šešios "Liepos" versijos. Iki balandžio pabaigos turėtų pasirodyti septintoji. Apskritai, labai norėčiau, kad iki birželio pradžios pasirodytų ir suspėtume testuoti dvi naujas versijas. Vasara - atostogų metas, todėl visi svarbesni darbai turi būti atlikti iki jos pradžios. Tik pasirodžius naujai versijai, ją skelbiu LASS interneto svetainėje www.lass.lt, LASS facebooko profilyje, aktyvaus aklųjų ir silpnaregių jaunimo klube (dar vienas facebook profilis), svetainėje artimi.eu. Labai svarbu, kad patys vartotojai prisidėtų prie sintezatoriaus tobulinimo, nes tik vartotojas geriausiai gali pastebėti klaidas. Be to, turime skirtingus kompiuterius, skirtingas galimybes, todėl visi kartu galime geriau rasti produkto trūkumus ir privalumus. Manau, kad mums visai neblogai sekasi - kiekvienąkart, pasirodžius naujai "Liepos versijai, sulaukiame pastabų, siūlymų, diskusijų. 

- Toks įspūdis, kad žmonės aktyviai diskutuoja dėl sintezatoriaus kokybės, konkrečių jo darbo ypatumų. Kokių dažniausiai sulaukiate siūlymų ar pastabų? 

- Pastabų sulaukėme įvairių, žmonėms nepatiko tam tikrų garsų, ypač balsių, atskirų žodžių tarimas. Prieš kelias savaites, atsižvelgiant į vartotojų siūlymus ir mano paties pastabas, buvo nutarta, kad reikia papildyti tam tikrų simbolių, žodžių bazę, kartu su ekspertais sudarėme jų sąrašą. "Reginos" balso autorė Regina Jokubauskaitė geranoriškai sutiko padėti. Šiuos garsus, atskirus žodžius įrašėme į kompiuterį. Nauja, septintoji, sintezatoriaus versija jau turėtų būti su šiais pataisymais. 

- Naująjį sintezatorių bus galima naudoti ne tik su mums įprasta ekrano skaitymo programa "Jaws", bet ir su kitomis panašiomis programomis? 

- Taip, ne tik su "Jaws", bet ir su nemokama programa "NVDA" ar kompanijos "Dolphin" "Supernova". Deja, testavimas parodė, kad egzistuoja tam tikra suderinamumo problema, tai yra sintezatorius su skirtingomis ekrano skaitymo programomis "Jaws", "NVDA" "Supernova" dirba šiek tiek skirtingai. Atrodo, turėtume gauti tą patį rezultatą, bet taip nėra. Kad ir gaila, bet daugiausia problemų kilo su programa "Jaws". Tai techniniai dalykai (įvairios kodų lentelės ir pan.), išsamesnis jų vardijimas paprastam skaitytojui nieko nesakys. Todėl į tuos dalykus nesigilinsiu. Kreipėmės į "Jaws" gamintojus, jie tą problemą žino, ar atsižvelgs - matysime. Kita vertus, visokie neatitikimai, nesuderinamumai galbūt svarbesni patiems programuotojams, aukštos kvalifikacijos specialistams. Paprastiems vartotojams didesnės įtakos jie neturės. 

- Kalbėdami apie kompiuterius, turime vartoti ir atitinkamą leksiką, terminus. Atsiprašome skaitytojų, kuriems jie nieko nesako, bet kitaip turbūt neįmanoma. Kiek žinau, "Liepą" testavote su "Jaws-16" versija? Ar tai reiškia, kad su senesnėmis versijomis jos naudoti negalima? 

- Taip, tai yra naujausia "Jaws" versija. Teko girdėti nuomonių, kad galbūt ne visai atsižvelgiame į vartotojų poreikius (daugelis naudoja senesnes versijas), tačiau, kita vertus, reikia matyti ir perspektyvą. Be to, nesame visiškai savarankiški, galime, kiek norime, stengtis, kad kokybiškai dirbtų ir su senesnėmis "Jaws" versijomis, bet gamintojas toms versijoms atnaujinimų nekurs, jų netobulins. "Jaws-16" nemažai problemų, lyginant su senesnėmis versijomis, yra išspręstos. Ar bus atsižvelgta į dabartinius mūsų siūlymus - parodys laikas, tačiau, norėdami kokybės, turime orientuotis tik į naujausias ekrano skaitymo programų versijas. 

- Bet "Liepa" veikia ir su senesnėmis "Jaws" versijomis? 

- Taip, veikia, ne tik su "Jaws-15", ar "Jaws-14", bet ir su "Jaws-13". Tiesiog kai kur reikia daugiau paties vartotojo iniciatyvos, sintezatorius nepripažįsta tam tikrų "Microsoft" kodų, bet tai, kaip sakiau, jau programuotojų duona. Paprastas vartotojas turėtų atsiminti, kad su senesnėmis "Jaws" versijomis "Liepa" veiks, bet gali būti vienokių ar kitokių nesklandumų. 

- Projektas vienas, bet balsai du - "Regina" ir "Edvardas". Klausantis susidaro įspūdis, kad "Reginai" lyg ir teikiama pirmenybė, jis šiek tiek kokybiškesnis. Ar taip yra iš tikrųjų? 

- Specialiai nė vieno balso sintezatoriaus kūrėjai neišskyrė, nė vienam neteikė pirmenybės. Sintezatorius yra kuriamas lygiagrečiai ir visi pataisymai daromi vienodai. "Regina" yra populiaresnė, galbūt psichologiškai priimtinesnė. Ne paskutinį vaidmenį vaidina ir paties žmogaus balsas, kurio pagrindu kuriamas sintezatorius. R. Jokubauskaitės balsas galbūt yra švelnesnis, malonesnis, geresnė artikuliacija. Be to, jo autorę jau esame įpratę girdėti viešajame transporte, skaitydami garsines knygas. Todėl didesnė vartotojų dalis mieliau renkasi "Reginą". 

- Teko girdėti nuomonių, kad, lyginant su kitais panašiais sintezatoriais, "Liepa" yra labai didelė, gal net gremėzdiška. Dabar jos dydis apie 700 megabaitų (MB). "Jaws" gamintojo "Freedom scientific" interneto svetainėje aukščiausios kokybės balsai nesiekia 400 MB. Ką apie tai galėtumėte pasakyti? 

- Pirmiausia, kalbėdami apie projektą "Liepa", kalbame apie du atskirus balsus, todėl ir 700 MB. Iš "Freedom scientific" svetainės žmogus parsisiunčia vieną balsą, todėl jis perpus mažesnis. "Liepos" diegimo metu vartotojas pats gali pasirinkti, ar įsidiegti abu balsus ar kurį vieną. Tačiau, net ir įsidiegus abu balsus, dvigubai daugiau operatyvinės atminties jie vis tiek neužima, nes yra naudojami po vieną. Manau, kad apie tuos dalykus ateityje su kūrėjais dar diskutuosime. Dabar esame susikoncentravę prie sintezatoriaus kokybės klausimo. Galbūt bus galima padaryti atskiras instaliacines bylas ir tada jų dydis sumažės perpus. Gal galima šiek tiek sumažinti dydį prastinant kokybę, bet šito labai nesinorėtų daryti. 

- Kompiuteriai nuolat tobulėja, greitėja, tačiau galbūt skaitytojams derėtų žinoti, kokių vidutinių parametrų turėtų būti kompiuteris, kad naujasis sintezatorius veiktų be trikdžių? 

- Nenorėčiau kalbėti apie konkrečius skaičius, nes jie nuolat keičiasi. Vienas dalykas akivaizdus: jeigu vartotojas kompiuterį pirks dabar, tai yra 2015 metais, balandžio ar gegužės mėn., per prasto tikrai nenusipirks. Optimalūs parametrai - penktos kartos procesorius, daugiau nei 4 gigabaitai (GB) operatyviosios atminties (RAM), 64 bitų operacinė sistema. Tuomet sintezatorius veiks pakankamai sklandžiai. Tačiau nereikėtų šitų dalykų suabsoliutinti. Aš pats testavau "Liepą" su maždaug dešimties metų senumo kompiuteriu. Veikia. Be abejo, darbas daug lėtesnis, bet veikia. Žinoma, jeigu žmogui reikalingas tik internetas ar elektroninis paštas, nebūtina tuojau pat eiti į parduotuvę ir pirkti tai, ką pardavėjai siūlo. Visada galima mums pasiskambinti, pasikonsultuoti, manau, rasime optimalų variantą. Rinkdamasis kompiuterį vartotojas turėtų žinoti, kad ne tik sintezatorius vartoja daug operatyviosios atminties, bet ir interneto svetainės. Svetainių kūrėjai, žinodami, kad kompiuterių galimybės didėja, atitinkamai svetaines "prikrauna" kokybiškos garso, vaizdo medžiagos, kuriai reikia labai daug kompiuterio atminties. 

- Kiek žinau, nuolat reikia bendrauti su sintezatoriaus kūrėjais ir kitais projekto "Liepa" bendradarbiais. Kiek žmonių dalyvauja kuriant sintezatorių, kaip vyksta pats darbas? 

- Mano žiniomis, sintezatorių kuria du žmonės. Tačiau į šį klausimą norėčiau pažiūrėti šiek tiek kitaip. Esame pavyzdys, kaip buvo praktiškai panaudotas kalbos sintezatorius, kurį sukūrė projekto vykdytojai. Projekto pradžioje niekas negalvojo kurti sintezatoriaus, pritaikyto neregiams. Taip, apie neįgaliuosius buvo kalbama, bet manyta kurti papildomus įskiepius interneto naršyklėse ir pan. Atsimenu, kai viename susitikime su projekto autoriais pateikiau paprastą pavyzdį: "Turiu nešiojamą kompiuterį, sėdžiu miške po medžiu ir noriu parašyti eilėraštį. Reikia, kad kompiuteris su manimi bendrautų - ką man daryti?" Tada žmonės pradėjo suprasti, ko mes norime. Atsirado papildomas finansavimas. Jis nebuvo didelis (šiek tiek daugiau nei 100 tūkst. Lt) ir prasidėjo darbas. Dabar matome, kad tas darbas turi konkretų pavidalą. Manau, visų bendromis pastangomis rudenį turėsime tikrai kokybišką lietuvių kalbos sintezatorių. 

 

Kalbėjosi Alvydas VALENTA 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]