NAUDINGA ŽINOTI

 

KVIEČIA "VASAROS REABILITACIJA"


VšĮ LASS respublikinis centras Neįgaliųjų reikalų departamentui šiemet vėl pateikė projektą "Žmonių, turinčių fizinę negalią, mobilumo ir savarankiško gyvenimo įgūdžių ugdymas 2015 metais". Projekto pavadinimas, kaip ir dera tokio pobūdžio dokumentams, ilgas, solidus, tačiau tarp aklųjų ir silpnaregių jau seniai paplitusi trumpesnė jo versija - "Vasaros reabilitacija". Projektas pradėtas vykdyti 2011 metais ir jau sulaukė palankaus pačių neregių įvertinimo. Iki balandžio vidurio vyksta kandidatų atranka šių metų "Vasaros reabilitacijai". Kaip ir kasmet, bus formuojamos dvi grupės po 11 žmonių. Organizatorių teigimu, kovo viduryje buvo užpildyta apie pusė visų laisvų vietų. Taigi, jeigu pasistengsite, galite dar suspėti! 

Toliau pateikiame išsamesnį projekto ir jo veiklos aprašymą. Smulkesnę, jus dominančią informaciją galite gauti LASS respublikiniame centre tel. (8-5) 262 48 66. 

* * * 

Projekto tikslinės asmenų grupės yra asmenys, kuriems sveikatos priežiūros specialistai nustatė aklumą (geriau matančios akies regėjimo aštrumas su korekcija iki 0,04 arba geriau matančios akies akipločio koncentrinis susiaurėjimas iki 10 laipsnių nuo fiksacijos taško). 

Tas pats asmuo to paties pobūdžio mobilumo ir savarankiško gyvenimo įgūdžių ugdymo veikloje gali dalyvauti ne daugiau kaip vieną kartą. 

Projektas vyks dviem etapais: dviejų savaičių kursas birželio liepos mėnesiais Kaune ir savaitės - rudenį Palangoje. Abu etapai yra privalomi. Dviejų savaičių trukmės socialinės reabilitacijos kursas Kauno P. Daunio aklųjų ir silpnaregių ugdymo centre organizuojamas dviem srautais (kiekviename - po 11 žmonių). Birželio 15 d. kviečiami atvykti vyresnio amžiaus regėjimo neįgalieji. Šios grupės išvykimo iš Kauno diena - birželio 28 d. Antrosios grupės dalyviai (jaunesniųjų grupė) prašomi atvykti birželio 29 d. Išvykimo diena - liepos 12 d. 

Visas programos dienas, neišskiriant nė savaitgalių, vyks darbas pagal sudarytus grafikus: iki pietų dalyviai individualiai arba labai mažomis grupelėmis bus mokomi orientacijos ir mobilumo, brailio rašto, kompiuterinio raštingumo, darbo su išmaniaisiais telefonais, maisto gaminimo ir kitų buitinių įgūdžių. Dalyviai turės galimybę išbandyti neregių mėgstamus amatus: pynimą, lipdymą iš molio. Po pietų vyks bendri užsiėmimai. Planuojamas psichologinis darbas grupėje, individuali psichoterapija pagal poreikį bei bendrosios paskaitos, susitikimai ar diskusijos: dalis jų vyks Kaune, dalis - pajūryje. Numatomos diskusijų temos: LASS veikla, tikslai ir uždaviniai, teisinė neįgalumo bazė, neįgalumo išmokas reglamentuojantys teisės aktai; Naujos technologijos, atveriančios kelius regėjimo neįgaliesiems; Garsinės knygos ir Lietuvos aklųjų bibliotekos veikla; Darbas, užimtumas, neregių profesinė veikla; Mobiliųjų telefonų galimybės ir iššūkiai. 

Projekto dalyviai savo lėšomis turės atvykti į Kauno P. Daunio aklųjų ir silpnaregių ugdymo centrą (Taikos pr. 6A, Kaunas). Atvykus į Kauno geležinkelio ar autobusų stotį reikia važiuoti 15 troleibusu iki stotelės "Kauno aklųjų ir silpnaregių centras" ne vėliau nei iki 14 val. Savarankiškai (be palydovo) atvykstantys į Kauno geležinkelio ar autobusų stotį bus sutikti LASS atstovų ar savanorių, kurie palydės į reabilitacijos vietą. Tokiu atveju būtina iš anksto pranešti atvykimo laiką tel. (8-37) 331824 (Kauno aklųjų ir silpnaregių ugdymo centras). 

Į programą neregių palydovai ar šeimos nariai nebus priimami. Visos socialinės reabilitacijos programos metu (tiek įvairiose veiklose, tiek laisvalaikiu) neregiams talkins savanoriai. Su kiekvienu žmogumi, dalyvaujančiu projekte, bus pasirašyta sutartis. Pasirašytą vieną sutarties kopiją turės organizatorius, kita liks regėjimo neįgaliajam. Dalyviai privalo pasirūpinti savo sveikata: atsivežti nuolat vartojamų vaistų, žinoti savo sveikatos būklę, diagnozę ir apie tai, jei reikalinga, informuoti organizatorius. Dalyviai, atvykdami į Kauną, turi turėti galiojantį asmens dokumentą ir pažymą, kurioje matytųsi, kad asmuo atitinka dalyvavimo projekte kriterijus. 

Dalyviai iš Kauno taip pat turės nakvoti reabilitacijos vietoje. Dalyvių apgyvendinimo ir maitinimo kaštai bus padengti iš projekto lėšų. 

Antrasis, taip pat privalomas reabilitacijos vienos savaitės trukmės etapas vyks rugsėjo 7-14 d. Palangoje, poilsio namų "Baltija" reabilitacijos centre. 

Plačiau apie "Vasaros reabilitaciją" galite paskaityti "Mūsų žodžio" 2011 m. Nr.10, 2012 m. Nr.8, 2014 m. Nr.8 numeriuose. 

 

Parengta pagal www.lass.lt 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]