NEREGYS IR VISUOMENĖ

Andrius VAINORAS

SUARTINTI DU PASAULIUS


Laidos "Aklas pasimatymas" vedėjas K. BartoševičiusVasario 15 dieną radijo stoties "Laisvoji banga" eteryje nuskambėjo pirmoji laida apie neregius "Aklas pasimatymas". Anot jos sumanytojų, laida supažindins su regintiesiems nepažįstamu aklųjų pasauliu, gvildens įvairiausią neregių patirtį ir jiems kylančius iššūkius. Kiekvienos laidos "Aklas pasimatymas" tema yra atskleidžiama bendraujant su laidos svečiais - neregiu ir reginčiu žmogumi. "Aklas pasimatymas" kvies kiekvieną sekmadienį, 21 valandą, "Laisvosios bangos" eteryje iki šių metų pabaigos. Planuojama parengti 40 tokių laidų. Nors kalbėdami apie laidą ką tik pavartojome žodžius "aklųjų pasaulis", tačiau gal tiksliau būtų sakyti, kad jos pokalbiai klausytojus nukels į reginčiuosius ir neregius vienijantį pasaulį, ieškos sąlyčio taškų ir stengsis jų rasti kuo daugiau. Projekto autorė LASS respublikinio centro darbuotoja Lina Puodžiūnienė kviečia prie jo prisidėti visus neregius, ypač jaunimą. Galima siūlyti temas, žmones, su kuriais norėtumėte susitikti eteryje, diskutuoti. 

Apie projekto idėją ir atsiradimą L. Puodžiūnienė sakė: "Dar dirbdama aklųjų mokykloje pastebėjau, kad neregiams radijas - labai svarbus. Daugelis jų nuolat vaikščiodavo su ausinukais ir klausydavosi įvairių radijo stočių. Vėliau, jau dirbdama su projektais, kuriuose dalyvavo suaugę žmonės, supratau ir kitą dalyką - regintiesiems tikrai įdomus aklųjų pasaulis. Įdomus ne kaip kažkokia egzotika ar realybės šou, bet tai kyla iš labai natūralių ir žmogiškų paskatų. Pamaniau, kad laida galėtų padėti suartinti tuos du pasaulius, ieškoti to, kas juos jungia, o ne kas skiria. Parašėme projektą Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondui, gavome finansavimą. Atsiklausėme neregių, tačiau iš pat pradžių buvo aišku, kad pagal savo formatą laida negali būti nei "Radijo centro", nei "M1" eteryje. Žinių radijuje - irgi ne. Radijo stotis "Laisvoji banga" - solidi, leidžianti gerą muziką. Jos paprastai klauso ne "žalias" jaunimėlis ir ne patys vyriausi Lietuvos gyventojai. Kitaip sakant, tai, ko mums ir reikėjo. Kodėl laida transliuojama sekmadieniais? Jaunimas darbo dienomis eina į paskaitas, mokosi, penktadienį šeštadienį - pramogos ar šiaip aktyvus poilsis, taigi ne radijo laidos galvoje. Lieka sekmadienio vakaras. Žmogus galbūt rengiasi naujai darbo ar mokslo savaitei ir yra namuose. O jeigu namuose, tai gal ir įsijungęs radijo imtuvą. Kodėl "Aklas pasimatymas"? Mat kiekviena laida bus neregių ir reginčiųjų susitikimas. Tai pasimatymas su nežinomybe, su paslaptimi, o kad atsirastų šiek tiek intrigos, pasiūlėme, kad tai būtų aklas pasimatymas. Laidoje su vedėju gali dalyvauti daugiausia du svečiai: vienas neregys, antras - regintis." 

Laida neskirsto ir neskirstys auditorijos, pašnekovų į jaunus ir ne tokius jaunus ar senjorus, bet rengėjai neslepia, kad ji daugiau orientuota į jaunimą. Todėl šiek tiek simboliška, kad ji prasidėjo tuojau pat po Šv. Valentino dienos. Mylėti, jausti niekada ne per vėlu, tačiau jaunystėje paprastai visi jausmai ir pojūčiai būna stipriausi, pasaulio suvokimas, pastangos jį pažinti, perprasti - intensyviausios. Tad laida ir kviečia ieškoti, atrasti, diskutuoti, savo įžvalgomis ir vidiniu pasauliu dalintis su kitais. Pirmojoje laidoje jau minėta L. Puodžiūnienė ir neregys Arvydas Juchna pristatė patį projektą ir tarsi padarė įžangą į vadinamą aklųjų pasaulį. Antrojoje laidoje mintimis apie pojūčių teatrą dalinosi režisierė Karolina Žernytė ir neregys Justas Pažarauskas. Na, o kas buvo trečiojoje, ketvirtojoje ar tolesnėse laidose, galima išgirsti tiek per radiją, tiek paklausyti "Laisvosios bangos" interneto svetainėje. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]