TRUMPAI

 

 


ŠĮ KARTĄ KAUNE 

Sausio 11 dieną Kauno "Žalgirio" arenoje koncertavo vienas žymiausių pasaulio tenorų Andrea Bočelis (Andrea Bocelli). 

Neregys italų dainininkas Kaune koncertavo kartu su simfoniniu orkestru. Koncerte skambėjo arijos iš operų "Trubadūras", "Manon Lesko", "Romeo ir Džiuljeta", "Karmen". Skambėjo ir kiti klausytojų pripažinimo sulaukę kūriniai. 

A. Bočelis Lietuvoje lankosi ne pirmą kartą. 2008 metų vasarą jo galima buvo pasiklausyti Vilniuje, Vingio parko estradoje. 

 

TAUTODAILININKŲ PARODA 

Sausio 11 - vasario 1 dieną Kauno Kristaus Prisikėlimo bažnyčios konferencijų salėje surengta tautodailininkų Virgilijaus ir Romos Šlipaičių gaminių iš vytelių paroda. Šioje bažnyčioje vyksta projektas "Dialogas - žodis ir spalva" - čia atliekamos meninės raiškos programos, rengiamos parodos. 

Sausio 11 dieną parodą atidarė klebonas monsinjoras Vytautas Grigaravičius. Projekto vadovas Nacionalinio Kauno dramos teatro aktorius Egidijus Stancikas pasidžiaugė LASS Kauno miesto filialo nario V. Šlipaičio pintais krepšeliais. 

Dalyvavo ir aktorė Eglė Mikulionytė - ji paskaitė lietuvių poetų eilių. Jai smuiku pritarė mama Aldona. 

Kauniečiai ir miesto svečiai kviečiami apsilankyti renginiuose sekmadieniais nuo 12 valandos. 

 

VILTIES ANGELAI 

Praėjusių metų pabaigoje surengta gerumo akcija "Vilties angelai". Jos tikslas - sukurti vilties angelus ir padovanoti juos onkologinėmis ligomis sergantiems žmonėms, kad Naujuosius jie sutiktų su nauja viltimi, tikėjimu ir palaima širdyse. Kauno neįgaliojo jaunimo užimtumo centras, rengiantis šią akciją, laukė sukurtų vilties angelų. Prie akcijos prisidėjo ir LASS Kauno miesto filialo nariai. Roma Turauskaitė-Tumėnienė iškarpė angelus ir padarė keletą atvirukų. Per dvidešimt keraminių angelų padovanojo Borisas Chudinskij, Eglė Žagelytė, Simonas Kriaučiūnas ir Sandra Bieliajevaitė. 

Sausio 14 dieną Kauno neįgaliojo jaunimo užimtumo centras surengė padėkos koncertą. Į jį pakvietė gerumo akcijoje dalyvavusius žmones ir jų atstovus. Centro direktorius Algirdas Šimoliūnas renginyje įteikė padėką LASS Kauno miesto filialo pirmininkei Romai Girnienei už iniciatyvą ir dalyvavimą "Vilties angelų" akcijoje. 

 

MOKĖSI ATPAŽINTI EURUS 

Sausio 14 dieną, likus vienai dienai iki litų galiojimo pabaigos, LASS Pasvalio rajono filiale surengti praktiniai užsiėmimai, kuriuose regėjimo problemų turintys žmonės mokyti pažinti eurus. Susirinkusiems dar kartą priminta svarbi informacija. Mokytasi pažinti naująsias monetas. Išmėginti visi įmanomi atpažinimo būdai: liečiant monetų briaunas, naudojantis plastikiniu eurų matuokliu. Taip pat treniruotasi kainas litais versti į jų atitikmenis eurais. 

 

ŽAIDYNĖSE SUOMIJOJE 

Sausio 15-18 dieną Nastoloje (Suomija) įvyko penktosios Pajulahti žaidynės. Jose Lietuvai atstovavo dvi golbolo komandos ir keturi šoudauno žaidėjai. Lietuvos antroji rinktinė (Mantas Brazauskis, Artūras Jonikaitis, Mantas Panovas, Justas Pažarauskas) po dramatiškų rungtynių ir tęsinio rezultatu 6:5 įveikė Suomijos pirmąją komandą. Šoudauno varžybose geriausiai sekėsi Mindaugui Dvylaičiui. Jis iškovojo ketvirtąją vietą. 

 

"VERSMĖ" - TELEVIZIJOS LAIDOJE 

Lietuvos televizijos penktadieninėse laidose "Duokim garo!" dalyvaujantys kolektyvai turi atlikti šmaikščias užduotis, savo atliekama muzika sudominti žiūrovus. Kiekvienas kolektyvas atlieka savo pačių aranžuotas bei originalias dainas, pateikia šokį, kurį galėtų išmokti žiūrovai, lenktyniauja įdomiausiais polkų, valsų motyvais, nurodyta tema - dainų posmais, romansais bei išradingais pasakojimais. 

Sausio 23 dieną "Duokim garo!" laidoje dalyvavo ir Vilkpėdės bendruomenės socialinių paslaugų centro folkloro ansamblis "Versmė". Jis varžėsi su Kaišiadorių kultūros centro folkloro ansambliu "Verpeta". Deja, sėkmė nuo mūsų kolektyvo šį kartą nusisuko. Jis iš tolesnių varžytuvių iškrito. Beje, vilniečių "Versmė" šioje televizijos laidoje dalyvauja ne pirmą kartą. 

 

PENKTAS 

Sausio 31 - vasario 1 dieną Panevėžyje įvyko Lietuvos Respublikos braziliškų šaškių čempionatas. Jame Lietuvos aklųjų sporto federacijai atstovavo Rolandas Morozovas. Tarp dvidešimt dviejų sportininkų jis - penktas. 

 

SUSITIKIMAS SU MOKINIAIS 

Vasario 12 dieną LASS Pasvalio rajono filiale svečiavosi Pasvalio Lėvens pagrindinės mokyklos penktokai. Filialo pirmininkė Rasa Rimkūnaitė papasakojo moksleiviams, kuo rūpinasi ir ką veikia aklųjų ir silpnaregių organizacija rajone. Vaikai sužinojo, ką gali ir sugeba aklieji, kaip jie vaikšto, dirba, sportuoja, skaito knygas, atpažįsta pinigus, kokiomis pagalbinėmis priemonėmis naudojasi žmonės, turintys regos negalią. 

Daug praktinių ir įdomių nutikimų iš savo asmeninio gyvenimo penktokams papasakojo neregys Pranas Pliuška. Susipažinę su brailio raštu, daugelis mokinių patys pabandė šiuo raštu parašyti savo vardą. 

 

NESKUBĖKITE MOKĖTI 

Valstybinė ligonių kasa prie Sveikatos apsaugos ministerijos ragina žmones neskubėti savo lėšomis įsigyti akių lęšiukų, skirtų kataraktai gydyti. Kaip ir iki šiol pacientai turės galimybę juos gauti nemokamai, nes lęšiukai yra kompensuojami Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšomis. Nuo šiol šiuos gaminius turės pirkti pačios įstaigos, nes jie įskaičiuoti į bendrą gydymo kainą, kurią sumoka ligonių kasos. 

Valstybinės ligonių kasos pirktų lęšiukų gydymo įstaigoms turėtų užtekti iki kovo mėnesio pabaigos, o vėliau pacientus jos gydys lęšiukais, kuriuos įsigis pačios. Tad pacientai neturėtų nerimauti - jie ir toliau galės gauti nemokamai kataraktai gydyti reikalingus lęšiukus. Ligonių kasa tikisi, kad gydymo įstaigos pirks kokybiškus lęšiukus ir pacientams nereikės ieškoti geresnių ir už juos primokėti. 

Svarbu žinoti, kad už ligoninėje atliktą operaciją ir jos metu implantuotą lęšiuką iš paciento negali būti reikalaujama jokio papildomo mokesčio. Pacientas gali mokėti tik už savo iniciatyva pasirinktą brangesnį lęšiuką, nei jam siūlo gydymo įstaiga. Įstaigai pacientas turėtų primokėti tik kainos skirtumą. 

Valstybinė ligonių kasa primena, kad pacientas gali laisvai pasirinkti operacijas atliekančią gydymo įstaigą ir joje tartis dėl operacijos datos. Kreipiantis užtenka turėti oftalmologo siuntimą operacijai ir būti draustam privalomuoju sveikatos draudimu. 

Valstybinė ligonių kasa ragina neskubėti susimokėti iš karto, jei to prašoma gydymo įstaigoje, kol pacientas neįsitikino, ar to tikrai reikia. Jei žmogus dėl prašomų priemokų negauna aiškaus atsakymo iš gydytojo, jis gali kreiptis į įstaigos administraciją. Atkreipiame dėmesį, kad savo parašu patvirtinus sutikimą mokėti už tam tikras paslaugas vėliau nebus galimybės reikalauti iš įstaigos atlyginti patirtas išlaidas. 

 

KAUNO AKLŲJŲ BIBLIOTEKAI - 70 

Vasario 10 dieną Lietuvos aklųjų bibliotekos Kauno filiale įvyko popietė "Kai dėjome knygą prie knygos (iš Kauno aklųjų bibliotekos istorijos)". Lietuvos aklųjų draugijos Kauno skyriaus biblioteka įsteigta kauniečių iniciatyva 1945 metų pradžioje. Ji veikė iki draugijos centrinės bibliotekos įsteigimo 1966 metais. Renginyje prisiminti pirmieji knygų perrašinėtojai brailio raštu - tai S. Pilypienė, V. Toločka, A. Poznanskienė, D. Krupenkovas, A. Brūzgaitė, B. Repšytė, R. Rakauskas. Taip pat prisimintas bibliotekos kelias iki šių dienų ir joje dirbusios A. Deltuvaitė, J. Misevičienė, A. Kunickienė, L. Stasiulienė, V. Briedytė. Apžvelgti įvykę ir iki šiol tebevykstantys knygų spausdinimo pasikeitimai. 

Popietėje dalyvavo ir bibliotekos istoriją prisiminė socialinių mokslų daktaras Valentinas Vytautas Toločka. 

 

KITOKS "AKLAS PASIMATYMAS" 

Vasario 15 dieną radijo stoties "Laisvoji banga" eteryje nuskambėjo laida apie aklųjų ir silpnaregių gyvenimą. Su ja prasidėjo laidų apie aklųjų ir silpnaregių gyvenimą ciklas "Aklas pasimatymas". Laidos vedėjas - Kristijonas Bartoševičius. Jis pasirengęs supažindinti su regintiesiems nepažįstamu aklųjų pasauliu. Pirmojoje laidoje dalyvavo LASS respublikinio centro vyresnioji specialistė Lina Puodžiūnienė ir informacinės aplinkos specialistas Arvydas Juchna. 

"Mintis apie tokią laidą kilo pastebėjus, kad aklieji ir regintieji gali puikiausiai veikti kartu. Tai pasitvirtino socialinių projektų metu, petys į petį vykdant įvairias veiklas. Neregiams bendraujant su reginčiais gaunama abipusė nauda", - sakė projekto autorė L. Puodžiūnienė. 

Bendra laidos trukmė - viena valanda. Jos klausytis galima kiekvieną sekmadienį 21 val. Laidą sudaro keli pokalbiai su studijos svečiais. Tarp pokalbių skamba muzika. Laidų įrašus galima rasti radijo stoties "Laisvoji banga" svetainėje www.laisvojibanga.lt. 

Projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]