PORTRETAS

Antanas GURBĖNAS

ŽAKARIŲ TANDEMAS: KARTU ESAME STIPRŪS


Jolanta ir Edvardas ŽakariaiEdvardas Žakaris 10 metų viename aukščiausių politikos ešelonų - Seime. Dabar jau nieko nestebina, kad žmogus su regėjimo negalia pasiryžo, sulaukė palaikymo ir tapo parlamentaru. Kartu su juo Seime dirba ir žmona Jolanta, kuri yra Seimo nario padėjėja. 

"Pamenu, kada buvau išrinktas į Seimą pirmą kartą, Jolanta mane atlydėjo į Vilnių, padėjo čia įsikurti. Kažkuris iš kolegų tuomet pasiūlė: "Kodėl nepriimi jos dirbti savo padėjėja?" Manau, kad tai buvo vienas iš geriausių mano gautų patarimų, nes patys kažin ar būtume sugalvoję ir išdrįsę taip pasielgti. Dabar, kai jau dešimtmetį dirbame kartu, galiu tvirtai pasakyti - be Jolantos, tokios produktyvios, savo, kaip Seimo nario, veiklos net įsivaizduoti negalėčiau. Joks svetimas žmogus tiek nedirbtų ir nepadėtų, ir tai visiškai suprantama - juk kitiems tai yra tik darbas, o mums abiems tai jau tapo gyvenimo būdu",- sako E. Žakaris. 

Jolanta Žakarienė tvirtina, kad jai priimti sprendimą dirbti kartu su vyru Vilniuje buvo nelengva, - moteris turėjo mėgstamą darbą, vadovavo Šiaulių kultūros centro filialui, šalia - draugai, vaikai, artimieji, gerai pažįstami ir mėgstami Šiauliai. Žinoma, politika Jolantai nebuvo nepažįstamas pasaulis. Vyras dažnai mėgsta sakyti, kad būtent žmona ir pastūmėjo jį tapti politiku - jie abu daug diskutuodavo apie visokiausias neteisybes, žmonių problemas, netvarkomą miestą ir daugelį kitų dalykų. Edvardas ir pats ne kartą buvo susidūręs su abejingumu skaudžioms žmonių problemoms, su valdininkų nekompetencija ir netgi paprasčiausiu nenoru padėti žmogui. Tad Edvardo kelias į politiką nebuvo atsitiktinis, jis ryžosi pats pabandyti tas problemas spręsti: iš pradžių tapo Šiaulių miesto tarybos, vėliau - Seimo nariu. 

"Iš pradžių buvau nusiteikęs koncentruotis ir ginti žmonių su negalia interesus, tačiau pamažu viskas keitėsi ir plėtojosi, jau seniai neskirstau, kieno tai problemos. Tiesiog bandau jas spręsti, kiek leidžia mano galimybės. Dirbu Švietimo, mokslo ir kultūros komitete, visi puikiai žinome, kiek problemų šioje srityje", - sako E. Žakaris, vienas iš aktyviausių šalies politikų: jis yra tarp daugiausia įstatymų projektų pateikiančių Seimo narių. 

Politikas įsitikinęs, kad be Jolantos pagalbos taip intensyviai Seime dirbti negalėtų. Būtent jos darbštumas ir smalsumas, noras skaityti ir gilintis į dokumentus, nuoširdus domėjimasis šalies problemomis, troškimas padėti žmonėms ir jį verčia nemažinti tempo. 

"Manau, ji jau pati puikiausiai galėtų būti Seimo nare - principinga, mokanti apginti savo nuomonę, gerai išmananti įstatymus, jų rengimo ir priėmimo tvarką. Ji ir pati susitinka su rinkėjais, neretai išsprendžia jų problemas be mano pagalbos. Jolanta padeda parengti įstatymų projektus, ji yra pati didžiausia mano kritikė, nes pastebi kiekvieną pasakytą netikslų žodį, savo nuomonę gina argumentuodama. Visi mūsų ginčai - dėl darbo", - pasakoja politikas apie savo padėjėją ir žmoną, be kurios pagalbos jis dabar sunkiai galėtų įsivaizduoti savo darbą. 

Jolanta komplimetų nemėgsta - jai svarbiau, kad iš tiesų gali padėti vyrui jo nelengvame darbe. "Nėra taip lengva dirbti su artimu žmogumi, o Edvardas labai reiklus ir griežtas - reikia padirbėti ir viršvalandžius, ir per išeigines ar atostogas. Net namuose savaitgalį vyras darbų neatideda, jam nesvarbu, kad prie viryklės kažką gaminu. Jeigu jam staiga tą minutę prireikė medžiagos apie kažkokį projektą, nelauks - juk padėjėja čia pat. Ji viską suras ir sutvarkys", - šypsosi pasakodama Jolanta ir supranti, kad moteris visus tuos Seimo nario padėjėjos darbus dirba su didžiule meile ir noru padėti savo artimam žmogui. 

Jolanta įsitikinusi, kad jų šeimai tikrai pasisekė. Juk sakoma: kai žmogus išeina į politiką, išeina iš namų. Vyras kartu išsivedė ir ją. Žinoma, namų ilgesys yra didelis, norėtųsi juose būti dažniau. Tačiau jiedu su vyru kartu, tad gal ne taip svarbu, kur gyvena ir dirba. O darbu skųstis negali - daug įdomios veiklos, o svarbiausia - jie abu su vyru puikiai jaučiasi, kai sugeba padėti žmonėms. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]