SPORTAS

Vilma VENCKUTONYTĖ-VAIČIŪNIENĖ

ČEMPIONATO SIMBOLIS - PELĖDA


LASF prezidentas L.Balsys įteikia prizą dizainerei iliustratorei L.SasnauskaiteiPaskelbusi konkursą sukurti logotipą IBSA Europos golbolo čempionatui, kuris vyks 2015 m. liepos 5-12 dienomis Kaune, Lietuvos aklųjų sporto federacija sulaukė beveik 25 logotipų. Konkursą laimėjo nepriklausoma dizainerė iliustratorė iš Vilniaus Lina Sasnauskaitė - ji šį aklųjų ir silpnaregių sportą susiejo su naktiniu paukščiu, kuriam orientuotis padeda garsas. 

"Konkursą laimėjęs logotipas tikrai išskirtinis. Mums patiko idėja ir nuoširdus kūrėjos darbas. Nebuvo atsibodusio vaizdo: žmogus, tamsūs akiniai ir metimo arba gynybos judesys. Be to, logotipe kamuolys ir akiniai - golbolo simbolika, o pelėda kelia asociacijų su regėjimu", - apie logotipo pasirinkimą kalbėjo Lietuvos aklųjų sporto federacijos prezidentas Linas Balsys. 

"Rinkdama informaciją logotipui ne tiek gilinausi į golbolo taisykles, kiek ieškojau vizualių elementų, kuriuos jame galėčiau perteikti. Apie golbolą susidariau įspūdį, kad žaidžia trys su trimis tamsoje, kamuolys skleidžia garsą ir būtent pagal jį orientuojasi žaidėjai. Man visada norisi atitrūkti nuo olimpinių logotipų, kur vaizduojamas tik judesys ir žmogaus figūra. Norėjau ir kažkokio gyvūno, augalo arba paukščio, kaip simbolio, kaip netikėtos sąsajos. Pirma asociacija su golbolu buvo šikšnosparnis, kuris skraido naktį ir orientuojasi pagal garsą. Bet paskui pamaniau: šikšnosparnis gali būti suprastas kaip "supermeno" arba "betmeno" logotipas - paaugliškas, vaikiškas. Paišymas man tarsi mąstymo procesas, tad paišiau tol, kol šikšnosparnio ausytės ėmė priminti pelėdos ausis ir pagalvojau - kodėl gi ne? Pelėda yra naktį medžiojantis paukštis, gražus, kilnus, europietiškas. Tad sukūriau logotipą su pelėda, kaip simboliu. Kartu žiūrėjau, kad jis neprimintų zoologų būrelio logotipo, tad pridėjau elementus, kurie atitinka golbolo žaidimą: rankas, kamuolį, golbolo akinius. 

Kai įsivaizdavau save žaidžiančią golbolą, pamaniau, kad sustingčiau ir prireiktų labai daug laiko, kol pradėčiau orientuotis. Kartais, jeigu būna nuobodu, gatvėje užsimerkiu, bandau eiti tiesiai ir visą laiką nukrypstu į kurią nors pusę, tad neįsivaizduoju, kaip nematantys žmonės orientuojasi aikštelėje. Mano profesija lemia, kad visą pasaulį suvokiu ir išreiškiu vaizdais. 

Man labai malonu, kad šiame konkurse atranka vyko ne remiantis "mažiausios kainos" arba "pažinčių" kriterijais, kad nekomercinei organizacijai - Lietuvos aklųjų sporto federacijai - nuoširdžiai patiko mano sukurtas logotipas ir kad jis per IBSA Europos golbolo čempionatą pasklis po įvairias Europos šalis", - "Mūsų žodžiui" pasakojo L. Sasnauskaitė. 

Čempionato logotipas


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]