NAUJOS TECHNOLOGIJOS

 

ABSOLIUČIOS LAISVĖS LINK


Būdama paauglė kartais sapnuodavau tokį keistą sapną: einu mišku pas močiutę nežinodama kelio, einu kažkokiais laukais, miškais ir prieinu jos namus. Net sapne būdavo labai keista, kaip čia taip atsitinka. Pasirodo, šis sapnas buvo kaip ateities pranašystė. Dar mokykloje vienas mokytojas kalbėjo apie įrenginius, kurie turėtų pasakoti neregiui maršrutą, kur eiti, kada pasukti. Tada tai skambėjo kaip utopija, dabar tapo realybe. Štai kartą nutariau išbandyti, kaip ši "utopija" veikia iš tikrųjų, tokiam tikslui būtinai reikėjo keliauti į visiškai nežinomą vietą. Pasirinkau pėsčiomis nuo namų nueiti į darbą. Atstumas - maždaug 7 kilometrai. Pasiekusi kelionės tikslą, išgyvenau tą patį jausmą kaip tame vis besikartojančiame sapne, kai nežinai kaip, bet tikslą pasieki. 

Apie GPS navigacinę sistemą esu kalbėjusi viename iš savo straipsnių, tačiau nuo to laiko daug kas pasikeitė. Tobulėja išmaniosios technologijos - jos vis labiau pritaikomos neregiams. Telefonai su liesti jautriu ekranu atrodė kažkas nepasiekiama, o tendencija tokia, kad ateityje prietaisų, valdomų mygtukais, greičiausiai neliks. Tačiau bijoti neverta. Įsivaizduokite, vykstate į nežinomą vietą, nėra kam jus palydėti, taksi išlaidų nenorite. Ką daryti? Nejaugi belieka kaip visada paverkti į pagalvę - esu vargšas aklas žmogus, negaliu net savo reikalų susitvarkyti. Jau ne! Su išmaniesiems telefonams skirtomis programomis galite, kaip ir visi kiti žmonės, keliauti, kur tik norite. Aišku, kaip ir visur kitur, reikia ryžto įveikti baimę: o jeigu neveiks, o jeigu, jeigu... Prieš kiekvieną programos pasakytą posūkį man visada iškildavo klausimas: "Ar tikrai čia?" Bet kadangi kito kelio nežinodavau, viskas, kas man likdavo, - tai klausyti ir vykdyti žemėlapio nurodymus. 

Nuo ko pradėti? Visų pirma, aišku, nuo savęs. Reikia išmokti susikalbėti su baimėmis ir su klausimais, prasidedančiais "o kas, jeigu", tada pagal galimybes išsirinkti telefoną. Išmanieji telefonai, arba angliškai "Smart phones", būna dviejų tipų. Trumpai juos aptarkime. Pirmieji turi "Android" operacinę sistemą, tokių dauguma telefonų, tačiau ne visais jais visavertiškai gali naudotis aklieji. Taip yra todėl, kad "Android" operacinė sistema, kaip ir kompiuteriuose "Windows", licencijuojama daugeliui išmaniųjų telefonų, ją gali perdaryti telefonų gamintojai taip, kaip jiems patinka, todėl šios sistemos ekrano skaitytuvas "Talk back" ne visada gerai veikia. Tačiau šie telefonai turi sąsają lietuvių kalba ir jiems jau yra sukurtas lietuvių kalbos sintezatorius. Norintiems naudoti šio tipo telefonus, rekomenduoju rinktis firmos LG "Nexus" modelius. Geriausia, žinoma, naujausius. Kitas tipas - "iPhone". Tai "Apple" kompanijos telefonai, kurių operacinė sistema iOS negali būti taikoma kitų gamintojų telefonams. Todėl niekas jos neperdirba, nereikia galvoti, kokį "IPhoną" nusipirkti, ar juo bus įmanoma naudotis (nusprendus įsigyti šį telefoną, vis tiek rekomenduoju rinktis naujausius "iPhone" modelius). Tačiau šie telefonai neturi lietuvių kalbos sąsajos, jie neturės ir lietuvių kalbos sintezatoriaus. Daugumą "iPhone" skirtų programėlių puikiai skaito šioje sistemoje dirbantis ekrano skaitytuvas "Voice over". 

Prieš perkant rekomenduoju pasikonsultuoti su draugais ir pažįstamais, pačiupinėti abiejų šių tipų telefonus. Priprasti prie naujovių nelengva, bet nepamirškite: "Sunkios pratybos - lengvas mūšis." 

Kalbant apie žemėlapius, ir vienuose, ir kituose telefonuose jie panašūs: panašus tikslumas, panašiai planuoja maršrutus, tačiau iOS programa "Maps" (žemėlapiai) labiau pritaikyta akliesiems nei "Android" operacinėje sistemoje esanti "Google maps". "Apple maps" leidžia bet kada pasitikrinti savo dabartinę vietą. Palietus atitinkamą vietą ekrane "Voice over" skaitytuvas pasako gatvę bei namo, prie kurio arčiausiai stovite, numerį. Tai, žinoma, priklauso ir nuo pagaunamo GPS signalo stiprumo. Jei pastarasis silpnas, informacija gali būti netiksli. Einant šie žemėlapiai kartkartėmis praneša atstumą, likusį iki artimiausio posūkio, taigi nereikia liesti telefono ir tikrintis. Einant ir suklydus ši programa neperskaičiuoja maršruto. Tarkime, pasukote ne ten, neteisingai supratote nurodymus. Tokiu atveju jums bus liepta grįžti ir laikytis maršruto, jei to nedarysite, programa rodys atstumą, kiek nuklydote. Kuo ilgiau savivaliausite, tuo atstumas bus didesnis. Viena vertus, tai atrodo minusas, tačiau, neturint patirties, ne itin gerai mokant anglų kalbą, gali būti, kad klysite dažnai ir, programai kaskart perskaičiuojant maršrutą, galite taip ir nepasiekti kelionės tikslo. Dar vienas didžiulis skirtumas tarp šios programos ir "Google maps" yra tas, kad ekrano skaitytuvas skaito patį žemėlapį, tai yra gatves, esančias arčiausiai jūsų, bei jų kryptis. Pavyzdžiui, "Žirmūnų g. north south" - vadinasi, Žirmūnų gatvės kryptis - šiaurės pietūs. Taip galite orientuotis, kaip aplink jus išsidėsčiusios gatvės. Taip pat pirštais braukdami per gatves, simuliuosite ėjimą ar važiavimą jomis. Artėjant prie sankryžos programa pasakys, kaip vadinasi gatvė, prie kurios artėjate. Visų šių funkcijų neturi programa "Google maps", tačiau yra žmonių, kurie naudoja šį žemėlapį ir yra visiškai patenkinti jo funkcijomis. Čia - kaip ir visur kitur: prie ko pripranti, tai ir atrodo geriausia! Jeigu pradėsite naudoti "Apple" žemėlapį ir vėliau pabandysite "Google maps", tikėtina, kad jis jums nepatiks. Jeigu nutiks atvirkščiai, greičiausiai kitą dieną bėgsite į parduotuvę pirkti "iPhone". Čia viskas kur kas patogiau. Kalbu ne vien apie žemėlapius, bet ir apie tokias programas kaip "Skype", "Facebook". Aš jokiu būdu nereklamuoju "iPhone", tačiau taip jau susiklostė, kad reikėjo išbandyti abi šias platformas, tikrinau, kaip veikia analogiškos programos, todėl drąsiai galiu kalbėti apie tai. Dar viena ypač gera "iPhone" telefonų funkcija - brailio ekrano klaviatūra "Braille screen keyboard". Tai virtuali brailio mašinėlės klaviatūra, kuria naudodamiesi, galite rašyti įvairius tekstus: siųsti elektroninius laiškus, rašyti žinutes, rašyti dienoraštį. Tai pats greičiausias būdas rašyti telefonu, turinčiu liečiamąjį ekraną, nenaudojant papildomos klaviatūros. 

Kita naujovė, veikianti tiek "Android" operacinėje sistemoje, tiek iOS, yra lietuviška programėlė "Maršrutai.lt". Turbūt visi žinote, kad kai kuriose stotelėse yra švieslentės, rodančios realų troleibusų bei autobusų išvykimo laiką. Šią funkciją atlieka ir "Maršrutai.lt" programėlė - su ja galima sekti ir sužinoti, kada iš tikrųjų atvyks norima transporto priemonė. Tačiau ši sistema dar ne visada veikia gerai, todėl tobulo funkcionavimo reikia palaukti, tad nerekomenduoju atsisakyti klausti praeivių, kokia transporto priemonė atvyko, bet preliminariai orientuotis jau galima. Be šios, "Maršrutai.lt" dar turi vieną puikią funkciją - ji rodo artimiausias stoteles, prie kurių esame, taip pat ir kryptį, kur iš šios stotelės važiuoja transporto priemonės. Jeigu troleibuse ar autobuse nepranešamos stotelės, visada galime sekti savo maršrutą pagal artimiausias programos sakomas stoteles. Dažnai atsitinka taip: žinome adresą, bet nežinome, kaip ten nuvykti. Jei atstumas nedidelis, be abejo, naudosimės žemėlapiais, tačiau kitu atveju taip pat padės "Maršrutai.lt" programėlė. Paieškoje įvedus norimą adresą, ji parodys arčiausiai to adreso esančias viešojo transporto stoteles bei transporto priemones, padėsiančias ten nuvykti. Tačiau nei "Voice over", nei "Talk back" neskaito transporto priemonės numerio, tik kryptį, pavyzdžiui, "Saulėtekis - Stotis." Dažnai vykstant viešuoju transportu, tai nedidelė problema, tačiau nuvykus į kitą miestą kyla šiokių tokių sunkumų. Daug kartų bandžiau rašyti laiškus programos kūrėjams - prašiau ištaisyti šią klaidą, tačiau atsakymo nesulaukiau. 

Turbūt ne vienam teko susidurti su problema žymint viešojo transporto bilietus. Jeigu turime vilniečio kortelėje kažkiek pinigų ir norime nusipirkti bilietą, reikia atlikti neįmanomus nematant apskaičiavimo veiksmus su transporto priemonėje esančiu komposteriu. Bet štai yra išeitis - programa "m.Ticket". Su ja tiesiog išmaniajame telefone galime pirkti bet kokios rūšies bilietus bei turėti bet kokį jų kiekį. Tai patogu ir svečiams, atvykstantiems į Vilnių. Programoje esantys jūsų bilietai susieti su telefono numeriu, tad, praradę telefoną ir pasigaminę naują SIM kortelę, toliau galėtumėte naudotis bilietais. Norėdami naudotis šia programa privalote būti sudarę elektroninės bankininkystės sutartį viename iš didžiųjų Lietuvos bankų: DNB, Nordea, SEB arba Swed. Taip pat reikia turėti mobiliojo ryšio internetą. Programa veikia visuose išmaniuosiuose telefonuose. Norintiems geriau pažinti aplinką, kurioje gyvena, padės programa "Ariadne GPS". Ji veikia iOS operacinėje sistemoje, kuri, kaip jau minėjau, įdiegta "iPhone" telefonuose. Ši programa yra patobulintas "Loadstone" variantas. Tiems, kurie nežino, priminsiu, kad "Loadstone" programa buvo naudojama "Nokia" telefonuose, kuriuose įdiegta "Symbian" operacinė sistema. Ja naudojantis galima pačiam pasižymėti norimus taškus: transporto stoteles, norimus adresus. "Ariadne GPS" veikia visiškai analogiškai, netgi galima importuoti "Loadstono" duomenų bazę. Tik be visų funkcijų, kurias turėjo "Loadstone", ji turi puikų interaktyvų žemėlapį, kurį liečiant galima suprasti, kaip išsidėsčiusios gatvės, virtualiai eiti į įvairias vietas. Braukdami pirštu ekraną, girdėsite batų taukšėjimo į grindinį garsą. Taip virtualiai vaikštant programa praneša, kokiu numeriu pažymėtą pastatą "priėjote", "užėjus" į mišką ar parką, girdisi paukščių čiulbėjimas, "patekus" į vandenį - vandens skleidžiami garsai. Didžiausias minusas visoje šioje puikių funkcijų gausybėje tas, kad nėra lietuvių kalbos. Tačiau aš visgi manau, kad užsispyrus tas kelias angliškas frazes tikrai įmanoma išmokti. Jums tereiks įsiminti skaičius bei išmokti suprasti, į kurią pusę reikia sukti, na, ir dar keletą įspėjimų. Taigi viskas, kas jums lieka, - tai pasirinkti, ar gyventi kaip iki šiol, ar įdėti šiek tiek pastangų ir keliauti absoliučios laisvės link, kur jūs būsite atsakingi už savo gyvenimą, o, pasiekę tikslą, džiaugsitės: nors ir neturite visų juslių, kurios įprastos žmonėms, galite pasiekti tokį patį rezultatą. Automatiškai dėl to tampate pranašesni už tuos, kuriems gyvenimas "išdalino" geras kortas ir jiems belieka tik "laimėti". Jūs būsite pranašesnis, nes sugebėsite laimėti gyvenimo žaidimą turėdamas ne pačias geriausias kortas. 

Pabaigoje - dar vienas pastebėjimas: visoms aprašytoms galimybėms įgyvendinti reikia interneto ryšio. Jis šiek tiek kainuoja, betgi viskas gyvenime mažiau ar daugiau kainuoja. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]