RENGINIAI

Vilma VENCKUTONYTĖ-VAIČIŪNIENĖ

VIRTO NEREGIAIS IR IŠBANDĖ GOLBOLĄ


Olimpinis čempionas disko metikas Virgilijus Alekna, legendiniai Kauno "Žalgirio" krepšininkai, garsūs Lietuvos meno žmonės, jaunieji krepšininkai ir Lietuvos sporto universiteto studentai sausio 21 dieną dalyvavo renginyje "Žaidimas tamsoje" ir pirmąkart gyvenime išbandė parolimpinę komandinę aklųjų ir silpnaregių sporto šaką golbolą. Aukščiausių pasiekimų savo srityse pasiekę lietuviai tokiu būdu išreiškė palaikymą šiemet liepos 5-12 dienomis Kaune vyksiančiam išskirtiniam parolimpinio sporto įvykiui - IBSA Europos golbolo čempionatui, kurį organizuoja Lietuvos aklųjų sporto federacija. 

"Žaidimo tamsoje" dalyviai po renginio vienbalsiai tvirtino, kad žaidimas uždengtomis akimis padėjo jiems geriau suvokti neregių dalią ir rekomendavo išbandyti golbolą kiekvienam Lietuvos žmogui, o Kauno meras Andrius Kupčinskas žadėjo visokeriopą paramą IBSA Europos golbolo čempionatui. 

Svečiai išbandė golbolo žaidimą

"Turėjau galimybę iš vidaus pajusti golbolo žaidimą, kai nieko nematai ir nesiorientuoji. Ši patirtis mane sukrėtė ir ne aš vienas taip sakiau - Virgis Jankauskas ir kiti "Žaidimo tamsoje" dalyviai taip sakė. Gali pajusti, ką reiškia būti žmogumi, nematančiu pasaulio ir aplinkos. Iš tikrųjų suprantu, kad tie sportininkai yra verti didžiausios pagarbos. Aš mačiau golbolą parolimpinėse žaidynėse, mačiau, kaip atkakliai lietuviai kovoja. O dabar pats pabandžiau - mane sukrėtė, kaip nematantys žmonės sugeba šitaip profesionaliai žaisti. Tai yra stebuklas - patirtis, kuri padės geriau suprasti neregius. Su golbolo akiniais absoliučiai nesiorientavau, kur esu. Pasirodo, stovėjau ant vartų linijos ir įmušiau įvartį į savo vartus", - po renginio emocijų neslėpė buvęs "Žalgirio" krepšininkas, Lietuvos neįgaliųjų sporto federacijos prezidentas Anatolijus Čiupkovas. 

Stipriausiais metimais pasižymėjęs olimpinis čempionas Virgilijus Alekna atsiliepė: "Keista, kai nieko nematai, neįprasta, kai vadovaujiesi vien klausa, tad šioje vietoje galima tik didžiuotis mūsų neregiais sportininkais, kurie sugeba šitaip gerai atstovauti mūsų šaliai. Man tikrai nebuvo lengva žaisti, nes bandai rankomis rasti savo poziciją, bet erdvės pojūtis yra visai kitoks", - po golbolo varžybų sakė garsus disko metikas Virgilijus Alekna. 

Svečiai išbandė golbolo žaidimą"Žaidimas tikrai nelengvas, nes nieko nematai. Iš pradžių nesiorientavome, paskui pradėjome orientuotis pagal iškilusias linijas. Keistas žaidimas, palyginti su krepšiniu, nes nieko nematai, reikia labai gerą klausą turėti, vadovautis prisilietimu, be to, kamuolys sunkesnis ir su skambučiais, metimas panašus kaip boulingo. Šiaip įdomi patirtis ir rekomenduojame išbandyti pažaisti golbolą kiekvienam Lietuvos žmogui", - sakė "Žaidimo tamsoje" nugalėtojai - jaunieji Sabonio krepšinio centro auklėtiniai. 

Linksmiausią ir artistiškiausią "Žaidimo tamsoje" komandą sudarė meno žmonės: Nacionalinio Kauno dramos teatro direktorius Egidijus Stancikas, dainininkai Egidijus Bavikinas ir Liudas Mikalauskas. 

"Įspūdis, lyg gaudytum juodą katę tamsiam kambary, kai žinai, kad nežinai, kur ji yra. Mes pripratę žaisti krepšinį ar futbolą, ten kamuolį matome ir žaidžiam su juo kaip su pripūsta oro pūsle, o golbole jau reikia pajausti kamuolį. Nors tik penkioms minutėms pavyko prisijungti prie gražios golbolininkų kompanijos, bet supratau, kad ir nesinori ilgiau kaip penkias minutes nieko nematyti. Atrodo, jog žaistumei visiškoje naktyje. Kai uždengtos akys, nematai savo kolegų, lieka tik juos jausti ir girdėti. Ir kamuoliui pajausti reikalinga didelė praktika ir didelė jautra. Tikrai buvo vertinga tokia gyvenimo patirtis - nieko nematyti ir žaisti. Sukrečianti patirtis", - po golbolo varžybų prisipažino dainininkas Liudas Mikalauskas. 

"Jausmas labai dviprasmis, nes nieko nematai. Mūsų darbo specifika yra įsiklausyti į personažą, bet kai nematai, tas įsiklausymas pasidaro tolygus pasaulio suvokimui ir kitų ženklų skaitymui. Tai vertinga patirtis, nes supranti, kokia dovana - regėjimas. Be to, mes mažai naudojamės klausa, o ji taip pat padeda suvokti pasaulį", - po golbolo rungtynių kalbėjo Nacionalinio Kauno dramos teatro direktorius E. Stancikas. 

Sausio 21 dieną Kaune, Sabonio krepšinio centre, surengtas "Žaidimas tamsoje" buvo pirmasis renginys, skirtas visuomenei supažindinti su aklųjų rieduliu - golbolu. "Žaidimo tamsoje" rungtynėse susikovė "Sporto žvaigždžių", "Meno žvaigždžių", Lietuvos sporto universiteto, Kadetų ir dvi "Saboniukų" komandos. Pirmąją vietą užėmė ir aukso medaliais buvo apdovanoti "Sabonio krepšinio centro" auklėtiniai "Saboniukai 1", antrąją vietą užėmė "Sporto žvaigždžių" komanda, trečiąją - Lietuvos sporto universiteto komanda. 

"Žaidime tamsoje" dalyvavęs Kauno meras Andrius Kupčinskas kalbėjo apie tai, kad aklųjų sportas turi būti visokeriopai palaikomas. "Kai Lietuvos aklųjų sporto federacijos vadovai kreipėsi į mus dėl IBSA Europos golbolo čempionato organizavimo, net nekilo abejonių, kad savivaldybė parems šį renginį. Tad kviečiu kuo daugiau žmonių dalyvauti liepos mėnesį Kaune Europos golbolo čempionate ir nesakau viso gero. Sakau - iki", - po šio palinkėjimo A. Kupčinskas pats išbandė golbolo metimus aikštelėje. 

2015 m. liepos 5-12 dienomis Kauno sporto halėje ir Sabonio krepšinio centre vyksiančiame IBSA Europos golbolo čempionate dalyvaus po 10 stipriausių Europos vyrų ir moterų golbolo komandų, kur dabartinė Europos čempionė Lietuvos vyrų golbolo rinktinė nusiteikusi užimti pirmąją ar antrąją vietą. Šis Europos čempionatas bus lemtingas, nes po jo paaiškės 2016 metų Rio de Žaneiro parolimpinių žaidynių golbolo komandų sąrašas. 

"Galimybė surengti IBSA Europos golbolo čempionatą yra didelis žingsnis į priekį golbolo ir bendrai neįgaliųjų sporto plėtrai mūsų šalyje, svarbus pasiruošimo etapas Lietuvos golbolo rinktinei, besiruošiančiai dalyvauti 2016 m. parolimpinėse žaidynėse Rio de Žaneire", - pabrėžė Lietuvos aklųjų sporto federacijos prezidentas Linas Balsys. 

IBSA Europos golbolo čempionatą globoja Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]