GYVENIMO AKTUALIJOS

 

VISI Į RINKIMUS


Šių metų kovo 1 dieną Lietuvoje rengiami savivaldos rinkimai. Bus renkamos savivaldybių tarybos ir tų tarybų nariai - merai. Merai tiesiogiai renkami pirmą kartą šalies istorijoje. 

Į merus pretenduoja du Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos nariai. Į Vilkaviškio mero postą save, kaip kandidatą, pasiūlė LASS Vilkaviškio rajono organizacijos narys Vytautas Lekešius. V. Lekešius nepriklauso jokiai partijai, taigi savo kandidatūrą jis iškėlė pats. Partija "Tvarka ir teisingumas" į Neringos merus iškėlė LASS narį Viktorą Valcerį. 

Savivaldybių tarybų nariais tikisi būti daugiau mūsų organizacijos narių. Žurnalo "Mūsų žodis" žiniomis, kandidatų rinkimų sąrašuose turime dešimtyje rajonų: Alytuje, Biržuose, Joniškyje, Kaune, Pakruojyje, Panevėžyje, Radviliškyje, Raseiniuose, Šiauliuose ir Vilniuje. Trys LASS nariai kandidatuoja Kaune, po vieną - Alytuje, Joniškyje, Pakruojyje, Panevėžyje, Radviliškyje, Raseiniuose ir Vilniuje. 

Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjunga - ne politinė organizacija, tačiau jos nariams į politiką kelias neuždraustas. Jie turi teisę būti partijų ar politinių susivienijimų nariais. O mes, LASS nariai, atlikdami pilietinę pareigą - dalyvaudami rinkimuose - galime rinktis tas politines jėgas, kuriose turime savo atstovų. Be to, mes juos galime ir reitinguoti. Norėdami palengvinti apsisprendimą, siūlome susipažinti su nariais - kandidatais į savivaldybių tarybas. 

Į Alytaus miesto tarybą nuo Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų partijos kandidatuoja ilgametė LASS Alytaus miesto ir rajono filialo pirmininkė Daiva Markinienė. Rinkimų informaciniame leidinyje, partijos sąraše, ji nurodyta aštuonioliktu numeriu. 

Į Biržų miesto savivaldybės tarybą pretenduoja du LASS nariai. Su Respublikonų partija į rinkimus eina Liutgirdas Ramutėnas. Sąraše jis yra septynioliktas, O Darbo partijos sąraše buvęs LASS Biržų rajono filialo pirmininkas Laimonas Leliukas - dvyliktas. 

Joniškio socialdemokratams atstovauja ilgametė LASS Joniškio rajono filialo pirmininkė Ina Sakalauskienė. Socialdemokratų sąraše ji - dvidešimt pirma. Tame pačiame sąraše yra ir jos vyras Vidas (trisdešimt šeštas numeris). 

Kauniečių rinkiminėje kovoje turime net tris mūsų organizacijos narius. Partijos "Tvarka ir teisingumas" gretose yra Lietuvos aklųjų sporto federacijos klubo "Sveikata" pirmininkas Vytautas Girnius (sąraše jis penktas) bei Kauno ir Marijampolės regionų aklųjų centro direktorius Egidijus Urna (sąraše keturiasdešimt penktas). Laikinojoje sostinėje dar kandidatuoja Lietuvos aklųjų sporto federacijos klubo "Parolimpietis" prezidentas, aktyvus visuomenininkas, seniūnaitis Juozas Miliauskas. Lietuvos socialdemokratų partijos sąraše jis pažymėtas trisdešimt devintuoju numeriu. 

Rinkimuose į Pakruojo savivaldybės tarybą Lietuvos socialdemokratų partijos sąraše (keturiasdešimt trečias numeris) yra LASS Pakruojo rajono filialo pirmininkė Kristina Butkevičienė. 

Panevėžyje su Lietuvos laisvės sąjunga (liberalais) į rinkimus žengia LASS narys kompiuterių specialistas Vidmantas Visockas. Jo numeris sąraše - penkioliktas. 

Radviliškyje rinkimuose su Darbo partija dalyvauja LASS Radviliškio rajono filialo pirmininkė Janina Aižinienė. Darbiečių sąraše ji devinta. 

Raseiniuose į vietos valdžią su socialdemokratais pretenduoja tiflopedagogė Veronika Čirvinskienė. Sąraše ji yra keturiasdešimt ketvirta. 

Šiauliuose į miesto valdžią pretenduoja dvi LASS narės - Inta Skeivienė ir Jolanta Žakarienė. Jos abi į sąrašus įtrauktos Lietuvos socialdemokratų partijos. LASS Šiaulių miesto ir rajono organizacijos pirmininkė I. Skeivienė sąraše pažymėta devintuoju, o Lietuvos Respublikos Seimo nario Edvardo Žakario padėjėja J. Žakarienė - šešiasdešimt antra. 

Į Vilniaus miesto tarybą pretenduoja juristas Anatolijus Novikovas. Jis partijos "Tvarka ir teisingumas" sąraše pažymėtas aštuonioliktu numeriu. 

Zarasuose su Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžiu į rinkimus eina ilgametė LASS Zarasų rajono filialo pirmininkė Virginija Pukenienė. Sąraše ji - dvidešimt trečia. 

Savivaldybių merų ir tarybų rinkimų plakatas

Jei į mūsų kandidatus pažvelgsime teritoriškai, tai aktyviausi politiškai pasirodė LASS Šiaulių ir Tauragės regionų organizacijos nariai. Jų - penki. Politiškai neaktyviausi - žemaičiai. Klaipėdos ir Telšių regione į savivaldybių tarybas nepretenduoja nė vienas LASS narys. Spręsdami pagal priklausomybę partijoms, negalime teigti, kad tarp kandidatų vyrauja kokia nors viena politinė jėga. Matyt, tai geriausiai liudija, kad Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjunga - ne politinė organizacija. 

Belieka visus pakviesti dalyvauti vietos valdžios rinkimuose. Renkamiems norisi palinkėti sėkmės. O renkantiems priminti: savas, nors ir koks jis būtų visiems lygus ir teisingas, vis tiek yra savas. 

"M.Ž." inf. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]