VIRŠELIS

 

E. NESIS. AKLAS ANGELAS MAITINA PAUKŠČIUS


E. NESIS. AKLAS ANGELAS MAITINA PAUKŠČIUS. Parašas po iliustracija

Žydų tautybės autorė Elisheva Nesis, gimusi 1962 metais, mokėsi Stavropolio meno mokykloje P. Gorbano studijoje. Maskvos literatūros institute apgynė magistro darbą, o Stavropolio medicinos akademijoje - daktaro disertaciją. Ši įvairių interesų turinti moteris tapybą įvardija kaip dvasinę praktiką. E. Nesis yra Izraelio profesionalių dailininkų asociacijos narė. Apie 200 šios dailininkės darbų yra Airijos, Australijos, Didžiosios Britanijos, Graikijos, Izraelio, Prancūzijos, Rusijos, Kanados, Liuksemburgo, Ukrainos, Vokietijos privačiose kolekcijose. Bandydama atsakyti į žmogaus egzistencijos klausimus, parodyti pozityvias ir negatyvias žmogaus savybes, autorė sukūrė tokias paveikslų serijas kaip "Nebijok būti keistas" - 16 paveikslų, "Subtilūs ryšiai" - 18, "Moteris ir vyras" - 20. Pati didžiausia serija, kurią sudaro net 85 paveikslai, - "Jeruzalės katinai ir angelai". Šioje serijoje yra vienas darbas mus dominančia tema - "Aklas angelas maitina paukščius". 

Dailininkė šioje paveikslų serijoje gyvenimo paradoksus alegoriškai ir metaforiškai perteikia katino ir angelo įvaizdžiais. Paveiksle "Aklas angelas maitina paukščius" autorė pavaizdavo ant medinio suolelio sėdintį, mėlyna marška aprengtą angelą, laikantį riekę juodos duonos, - ją lesa ant rankos nutūpęs paukštelis. Angelas savo nereges bevyzdes akis nukreipęs į dangų. Veide - palaima. Greta jo - trys katinai. Šalia kiekvieno nenaudėlio - sudraskytų paukštelių plunksnos. Vienas iš katinų tyliai tupi ant suolelio, greta neregio angelo, ir įdėmiai stebi besimaitinantį sparnuotį. Dar du paukšteliai skraido apie duoną, lyg nejausdami gresiančio pavojaus. Antrajame paveikslo plane - tolumoje plokščiais stogais boluojantis Izraelio naujamiestis. Paveikslo alegorija akivaizdi - lietuvių tautosakoje ji įvardijama kaip "meškos paslauga". Autorė išjuokia suaugusių žmonių naivumą ir infantilizmą. Siužeto metaforiška tiesa liudija: kiekviename žmoguje - tiek gerieji, kartais pernelyg naivūs angelai, tiek agresyvūs, tik savo naudos siekiantys katinai. 

Šis nedidelio formato (50 x 40 cm) akrilu ant drobės 2007 metais realistiškai nutapytas paveikslas yra vienoje iš privačių kolekcijų. 

 

Vytautas GUDONIS 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]