TRUMPAI

 

 


STOTIS IR NEREGIAMS 

Palangoje atidaryta nauja autobusų stotis. Ji pritaikyta ir žmonėms su regos negalia. Neregius reljefinis takelis šaligatviu atveda į stotį. Reljefinės plytelės yra ir keleivių įlaipinimo aikštelių pakraščiuose. Jos padeda neregiams orientuotis laukiant autobuso. Aikštelės yra numeruotos dideliais ant žemės parašytais skaičiais. Toks aikštelių sužymėjimas labai patogus silpnaregiams. Tvarkaraščiai pakabinti akių lygyje. Ties tvarkaraščio lentele stulpas apjuostas geltona juosta. Visos durys paženklintos geltonais ir baltais orientyrais. Stotyje orientavimąsi palengvina ryškūs geltoni su aplinka kontrastuojantys suolai. 

Belieka rasti pretekstą ir patiems, atvykus į kurortą, viską apžiūrėti ir išbandyti. 

KOLEKTYVŲ BIČIULYSTĖ 

Gruodžio 6 dieną Šiaulių kultūros centro Aklųjų ir silpnaregių skyriuje viešėjo Klaipėdos ir Telšių regionų aklųjų centro dramos kolektyvas "Meleta". Parodytas sceninis vaizdelis "Žemės ar moteries" pagal Vaižganto kūrybą. Svečiai taip pat lankėsi "Rūtos" šokolado muziejuje, Chaimo Frenkelio viloje. 

ADVENTUI 

Advento proga Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos filialuose ir aklaisiais besirūpinančiose organizacijose surengta daug Advento renginių. 

Gruodžio mėnesį LASS Jonavos rajono filialo liaudiškos muzikos kapela "Jonavėlė" koncertavo rajono Neįgaliųjų šventėje ir surengė koncertus Jonavos rajono Liepių ir Kuigalių kaimų bendruomenėms. Filialo nariams surengtoje vakaronėje "Keturios žvakės" dalyvavo kunigas vikaras Valdas Šidlauskas. 

Gruodžio 2 dieną Kauno aklųjų ir silpnaregių centro kanklių ansamblis ir vokalinė grupė savo naująją programą "Kad save paruoštume Šv. Kalėdoms" parodė Kulautuvos vaikų darželyje. 

Gruodžio 8 dieną LASS Klaipėdos rajono filialo nariams surengta šventė "Laikas skuba, laikas neša metus". Susirinkusiems koncertavo Vladas Saltonas ir Gintaras Puleikis. 

Gruodžio 17 dieną Kauno aklųjų ir silpnaregių centre surengta tradicinė vakaronė "Laukimo keliu - Kalėdų link". Joje dalyvavo moterų vokalinis ansamblis "Credo", aktorė Doloresa Kazragytė. 

Gruodžio 19 dieną Klaipėdos ir Telšių regionų aklųjų centro meno kolektyvai ir vakaro svečiai žiūrėjo Regos ugdymo centro dramos būrelio "Palėpė" spektaklį "Kabaretas." Renginyje dalyvavo Klaipėdos neįgaliųjų centro šokių grupė "Domino". 

Gruodžio 19 dieną Kauno aklųjų ir silpnaregių centro moterų vokalinis ansamblis "Credo" Kauno kartų namuose surengė giesmių, dainų ir poezijos valandą. 

ĮVERTINTI PRIENUOSE 

Gruodžio 6 dieną Prienų kultūros ir laisvalaikio centre įvyko tarprajoninis vokalinių ansamblių festivalis-konkursas "Nemunėlio vingiai". Jame dalyvavo Kauno aklųjų ir silpnaregių centro moterų vokalinis ansamblis "Credo". Konkurse kauniečiai iškovojo antrąją vietą. Renginyje dalyvavo 22 kolektyvai. "Credo" apdovanotas diplomu, padėka ir atminimo prizu. 

SAVA EGLĖ 

Gruodžio 10 dieną prie Vilniaus Vilkpėdės bendruomenės socialinių paslaugų centro įžiebta Kalėdų eglė. Susirinkusius Vilkpėdės seniūnijos gyventojus linksmino centro liaudiškos muzikos grupė "Atgaja", o Kalėdų Senelis mažus ir didelius, pasakiusius eilėraštį ar padainavusius, apdalino dovanomis. Šventėje dalyvavo LR Seimo narys Algis Strelčiūnas. Jis perdavė gautas iš Norvegijos kalėdines dovanas. 

Kalėdų eglė prie Vilkpėdės bendruomenės socialinių paslaugų centro įžiebiama jau keleri metai iš eilės. 

"DIEVIŠKOJI KOMEDIJA" SU KOMENTARAIS 

Gruodžio 12 dieną Vilniuje, Nacionaliniame dramos teatre, neregiai galėjo stebėti spektaklį su garsiniu apibūdinimu. Žiūrėta Eimunto Nekrošiaus režisuota Dantės "Dieviškoji komedija". Į spektaklį pakviesta keturiasdešimt aklųjų, silpnaregių ir jų bičiulių. Scenos veiksmą perpasakojo aktorė Adrija Čepaitė. Jai teko nelengvas uždavinys. Perteikti režisieriaus mintį padėjo ir scenografija, ir rekvizitai, ir mizanscenos. Šią simbolių kalbą ir šventę akims reikėjo išreikšti žodžiais. A. Čepaitė su uždaviniu susidorojo puikiai. Darytina išvada, kad garsiškai apibūdinti galima net labai sudėtingus spektaklius. 

KATALOGAS NEREGIAMS 

Meninio ugdymo programoje "Pažinti meną pojūčiais" dalyvaujančių žmonių pastangomis išleistas dailės kūrinių reljefinių kopijų katalogas. Geriausiems XVI-XX a. pradžios Lietuvos portretams sukurtos unikalios reljefinės kopijos, kurios aprašytos brailio raštu. Reljefinių kopijų autorė - menotyrininkė Diana Raudonienė. Šioje knygoje yra tekstas brailio raštu, plastikinės reljefinės iliustracijos, o vienai iliustracijai sukurtas nrtgi kvapas. Katalogas pristatytas gruodžio 5 ir 9 dieną Vilniaus paveikslų galerijoje. Katalogo išleidimo projektą parėmė Lietuvos kultūros taryba. Projektą įgyvendino LASS ir Lietuvos dailės muziejus bei viešoji įstaiga "Hortus apertus". Katalogą išleido VšĮ "Brailio spauda". 

MŪSŲ GLOBĖJOS DIENA 

Gruodžio 13-ąją minima šviesos, arba Šv. Liucijos, diena. Senovės lietuviai šią dieną pradėdavo švęsti žiemos saulėgrįžą. Krikščionybė šią dieną sutapatino su Šv. Liucijos diena. Liucija - lotyniškai šis vardas reiškia "šviesą" - savo maldomis išgydė sergančią motiną. Iš laimės abi moterys pardavė visą turtą ir pinigus išdalijo vargšams. Pavydus Liucijos sužadėtinis įskundė ją teismui. Mergina buvo nuteista sudeginti ant laužo. Liucijos kultas greit išplito. Tikima, kad ji gydo ne tik fizinę, bet ir dvasinę neregystę. Jos globa susijusi su šviesa. Šv. Liucija globoja neregius, akių gydytojus ir elektrikus. 

Šv. Liucijos dienos proga popiežius Pranciškus priėmė Italijos aklųjų ir silpnaregių sąjungos narius. Jis sakė: "Visiems mums reikia drąsos, kad galėtume įveikti kasdienio gyvenimo sunkumus. Drąsos ir ryžto reikia ypač tiems, kuriuos slegia kūno negalios arba kaip jus - neregystė ar nusilpęs regėjimas. Tačiau jūs neužsidarykite savyje, neįsijauskite į aukos vaidmenį, bet, priešingai, - atsiverkite kitiems, žinokite savo vertę visuomenėje. Tokiam tikslui pasiekti reikia ryžto ir drąsos, kuri pati savaime neatsiranda, reikia ją ugdyti kitiems žmonėms padedant, reikia melsti jos Viešpatį." 

NAUJAS SPEKTAKLIS 

Gruodžio 17 dieną Vilniuje įvyko spektaklio "Akmuo, vanduo ir ugnis" peržiūra. Tai naujas režisierės Karolinos Žernytės su Klaipėdos jaunimo teatro aktoriais darbas. Jame - lietuvių mitologijos, tautosakos įvaizdžiai bei motyvai. 

Neregiai prisimena režisierės spektaklį "Bitinėlio pasakos šešiems pojūčiams". K. Žernytė šį spektaklį paskyrė visoms žmogaus juslėms, išskyrus regėjimą. Naujojo spektaklio premjera įvyko gruodžio 20 dieną Klaipėdos kultūros fabrike. Vilniečiai spektaklį pamatys vasario mėnesį. 

"ŠALTINIS" TRIS KARTUS PIRMAS 

Gruodžio 20-21 dieną Vilniuje įvyko baigiamasis Europos golbolo superlygos etapas. 

Etape dalyvavo šešios golbolo komandos. Visas tris prizines vietas iškovojo sporto klubo "Šaltinis" komandos. Absoliučia 2014 metų nugalėtoja tapo pirmoji sporto klubo "Šaltinis" komanda. Lyga įkurta 2013 metais. Jos tikslas - golbolo žaidėjams suteikti papildomų galimybių ne tik treniruotis, bet ir varžytis. 

NAUJAMETINIAI DŽIAUGSMAI 

Kalėdos ir Naujieji metai - puiki proga apibendrinti nuveiktus darbus ir pasidžiaugti žiemos šventėmis. Šios šventės nestokoja LASS filialų, kultūrinių įstaigų, regioninių centrų dėmesio. Jūsų dėmesiui - keletas naujametinio šurmulio akimirkų. 

Gruodžio 23 dieną LASS Šakių rajono filialo narius aplankė Šakių rajono policijos komisariato bendruomenės pareigūnė Aušra Mockevičiūtė. Ji supažindino su euro įvedimo tvarka, papasakojo, kaip apsisaugoti nuo sukčių. Susirinkusiems koncertavo filialo narė Aušra Sutrinavičienė su dukra Mija ir filialo socialinė darbuotoja Gintarė Kasperavičienė su dukra Ignete. 

Gruodžio 29 dieną Jonavos filiale įvyko kalėdinė muzikinė literatūrinė popietė "Pabūkime kartu". 

Gruodžio 29 dieną Vilniaus Vilkpėdės bendruomenės socialinių paslaugų centro meno mėgėjų kolektyvai surengė naujametinę vakaronę. Renginyje dalyvavo LR Seimo narys Algis Strelčiūnas, Vilniaus Dievo Apvaizdos Švč. Jėzaus Širdies parapijos klebonas Edmundas Paulionis, Vilkpėdės seniūnas Mindaugas Kuncaitis. 

Gruodžio 31 dieną valstybinis choras "Vilnius" koncertavo Vilniaus kongresų rūmuose. Programoje skambėjo XVIII-XXI a. kompozitorių šventinė muzika. Chorui talkino Kristina Zmailaitė, Edmundas Seilius, Artūras Anusauskas. 

Sausio 7 dieną LASS Pasvalio rajono filiale pirmininkė Rasa Rimkūnaitė apžvelgė praėjusius, sėkmingus organizacijai metus ir pristatė numatomą 2015 metų veiklą. Susirinkusieji varžėsi spręsdami įvairias užduotis. Koncertavo filialo mišrus vokalinis ansamblis "Va-tai-va". 

PENKIOS NAUJOS KNYGOS 

2014 metais "Brailio spauda" vykdė Lietuvos kultūros tarybos iš dalies finansuotą projektą "Per knygą į pasaulį 2014" - išleistos penkių pavadinimų knygos brailio raštu. Visos knygos perduotos Lietuvos aklųjų bibliotekai. "Brailio spauda" tikisi ir šiais metais sulaukti Lietuvos kultūros tarybos paramos leidžiant knygas - tai skaitantiems brailio raštu. 

PABRANGO NARYSTĖ 

Nuo 2015 metų sausio 1 dienos Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos XXV suvažiavimo nutarimu metinis LASS nario mokestis nuo buvusio 1 lito padidintas iki 1 euro. Tai padaryta todėl, kad labai ilgai nario mokesčio dydis nebuvo keistas. Kylant kainoms ir keičiantis ekonominėms sąlygoms, pakeistas ir LASS nario mokestis. Nieko nekeitus būtų reikėję mokėti 29 euro centus. Toks skaičius nepatogus apskaityti, nepatogus ir mokėti. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]