LASS CENTRO TARYBOJE

 

 


Gruodžio 17 d. Vilniuje įvyko paskutinis, aštuntasis, 2014 metais LASS centro tarybos posėdis. Jame dalyvavo 13 iš 14 LASS centro tarybos narių ir kviestiniai asmenys: LASS revizijos komisijos pirmininkė G. Padribonienė, komisijos sekretorius V. Romeika, advokatas A. Novikovas ir LASS respublikinio centro darbuotojai A. Juchna, A. Jozėnaitė ir N. Čepienė. 

Posėdžio pradžioje centro tarybos nariai buvo informuoti apie LASS narės A. Karpavičiūtės Vilniaus miesto apylinkės teismui pateiktą ieškinį dėl Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos XXV ataskaitinio-rinkiminio suvažiavimo valdymo organų rinkimų pripažinimo neteisėtais. Civilinėje byloje atsakovui - Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungai - atstovaus advokatas A. Novikovas. Teismui pateiktas atsiliepimas į ieškinį. Centro taryba pritarė, kad teismo išlaidos būtų išieškotos iš pralaimėjusios pusės. 

Spalio 28 d. vyko LASS Panevėžio miesto ir rajono filialo neeilinis pakartotinis ataskaitinis-rinkiminis susirinkimas, kuriame filialo nariai pateikė siūlymą šalinti A. Karpavičiūtę iš LASS narių. Vadovaudamasi šiuo siūlymu ir LASS įstatų 21, 22 punktais, taryba priėmė sprendimą pašalinti A. Karpavičiūtę iš LASS narių. 

Patvirtinti naujai išrinkti LASS filialų pirmininkai: LASS Biržų rajono pirmininke tapo Valė Kuprovskienė (vietoje Laimono Leliuko), LASS Kėdainių rajono filialo pirmininke - Asta Bobinaitė (vietoje Onos Šulcienės), LASS Panevėžio miesto ir rajono pirmininku - Jurmantas Maselis (vietoje Simono Čeplinsko). Naują informaciją apie filialų pirmininkus ir jų kontaktus rasite www.lass.lt skiltyje LASS kontaktai / Rajonų filialai. 

Tarybos nariai buvo informuoti apie 2014 m. gruodžio 4 d. Kaune vykusiame LASS turto ir ūkio reikalų komisijos posėdyje priimtus sprendimus. Šios komisijos posėdyje buvo aptartas klausimas dėl Kauno ir Marijampolės regionų aklųjų centrui priklausančių gamybinių patalpų, aktyviai diskutuota dėl Klaipėdos ir Telšių regionų aklųjų centrui priklausančių poilsio namų Šventojoje "Spindulys" tolesnio eksploatavimo ir panaudojimo, svarstyti kiti klausimai. 

Pateikta informacija apie 2014 m. 3 ketvirčio LASS įmonių ir įstaigų ūkinės finansinės veiklos rezultatus. Pažymėta, kad Kaune veikiančios VšĮ "Kregis" pajamos 2014 m. 3 ketvirtį, palyginti su analogišku praėjusių metų laikotarpiu, padidėjo 73,7 proc. Bendrą jų didėjimą lėmė po dalies UAB "Regplasta" gamybinės veiklos perėmimo pradėtos gauti produkcijos pardavimo pajamos, taip pat padidėjo ir kitos pajamos. Aptariamu laikotarpiu VšĮ "Kregis" nuostolis buvo 14 tūkst. Lt. UAB "Regseda", VšĮ "Aksida" ir UAB "Liregus" dirbo pelningai. Bendras jų pelno rodiklis - 984,4 tūkst. Lt. VšĮ "Aksida" vidutinis regėjimo neįgaliųjų procentas nuo sąrašinio darbuotojų skaičiaus aptariamu laikotarpiu - 41,7 proc. (LASS suvažiavimo nustatyta riba - ne mažiau kaip 45 proc.). 10 LASS įstaigų bendras ūkinės finansinės veiklos rezultatas - 355,3 tūkst. Lt nuostolis. Iš jų pelną gavo 5, o kitos 5 patyrė nuostolį. Dėl sezoniškumo veiksnių 2014 m. 3 ketvirčio dviejų LASS poilsio bazių "Spindulys" ir "Zelva" veikla buvo pelninga. Bendras jų teigiamas veiklos rezultatas - 56 tūkst. Lt. 

Pasikeista nuomonėmis dėl LASS suvažiavimo nutarimo, pagal kurį kiekvienoje LASS įmonėje dirbančių regėjimo neįgaliųjų procentas nuo sąrašinio darbuotojų skaičiaus turi sudaryti ne mažiau nei 45 proc. visų darbuotojų. Nuspręsta artimiausiu metu neinicijuoti šio procento mažinimo, o VšĮ "Aksida" skirti tam tikrą laikotarpį, per kurį įmonė padidintų regėjimo negalią turinčių darbuotojų procentą iki suvažiavimo reikalaujamo skaičiaus. 

Pritarta siūlymui formuoti bendrą lėšų rezervą LASS veiklai finansuoti pagal LASS XXV suvažiavimo Turto valdymo ir ūkinės veiklos rezoliucijos 2014-2018 m. 6 punkto nuostatas. Į jį bus pervesta po 30 proc. iš Kauno ir Marijampolės regionų aklųjų centro ir UAB "Regseda" lėšų, gautų pardavus nekilnojamąjį turtą. 

Pranešėja R. Balčikonienė informavo apie gruodžio 11 d. LASS regėjimo neįgaliųjų teisių gynimo ir socialinių reikalų komisijos posėdyje priimtus sprendimus. Pritarta siūlymui parengus rekomendacijas dėl lėšų skyrimo filialams per LASS regionines tarybas tvarkos - svarstyti jas numatyta artimiausio centro tarybos posėdžio metu. Tarybos nariai informuoti apie tai, kad, atsižvelgiant į regėjimo neįgaliųjų aprūpinimo techninės pagalbos priemonėmis trūkumus, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai bei Techninės pagalbos neįgaliesiems centrui bus parengti siūlymai dėl Neįgaliųjų aprūpinimo techninės pagalbos priemonėmis ir jų įsigijimo išlaidų kompensavimo tvarkos aprašo keitimo. 

Pritarta siūlymams papildyti Regėjimo neįgaliųjų teisių gynimo ir socialinių reikalų komisijos sudėtį trimis naujais nariais. Tai Vilniaus ir Alytaus regionų aklųjų centro direktorius S. Bilevičius, LASS Pasvalio rajono filialo pirmininkė R. Rimkūnaitė ir LASS Telšių rajono filialo pirmininkė D. Pocienė. 

Posėdyje pritarta vidaus ataskaitų LASS-1, LASS-2 ir LASS fondų socialinėms programoms vykdyti lėšų telkimo ir panaudojimo ataskaitos formų keitimui. Taip pat nutarta nuo 2015 m. naikinti ketvirtinę ataskaitą apie suteiktas socialines paslaugas, tačiau už 2014 m. suteiktas paslaugas atsiskaityti reikės pagal šiuo metu galiojančią tvarką. 

Išnagrinėjus Lietuvos aklųjų bibliotekos (LAB) siūlymą bei atsižvelgiant į tai, kad pastaruoju metu atsiranda vis daugiau leidėjų, neprofesionaliai ir nekokybiškai leidžiančių spaudinius brailio raštu, priimtas sprendimas įsteigti prie LASS centro tarybos brailio rašto komisiją. Patvirtinta tokios sudėties komisija: 

Pirmininkas - Arvydas Juchna (LASS respublikinis centras). 

Nariai: 

Artūras Lenkšas (Kauno Prano Daunio aklųjų ir silpnaregių ugdymo centras), 

Janina Puriuškytė (Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centras), 

Vytautas Gendvilas (VšĮ "Brailio spauda"), 

Alvydas Valenta (VšĮ "Brailio spauda"), 

Vilija Dumbliauskienė (LAB), 

Juozas Valentukevičius (LAB), 

Vidmantas Stalgys (VšĮ "Brailio knyga"), 

Valentinas Vytautas Toločka (mokslininkas, LASS narys). 

Ši komisija atstovaus LASS bendruomenei, rūpinsis brailio rašto standarto Lietuvoje veikiantiems leidėjams reglamentavimo klausimais ir techninio reglamento standartais. 

Išnagrinėjus Katalikiškojo Prano Daunio fondo prašymą bei atsižvelgiant į tai, kad LASS šiam projektui jau yra skyrusi 40 tūkst. Lt, centro tarybos narių balsų dauguma priimtas sprendimas papildomai neskirti lėšų Prano Daunio paminklo pastatymo išlaidoms padengti. 

Apsvarstytos LASS respublikiniam fondui pateiktos paraiškos. Lėšos bus skirtos Vilkpėdės bendruomenės socialinių paslaugų centro koncertų salei atnaujinti. Taip pat centro taryba sutiko dengti dalį sumos, reikalingos Klaipėdos regos ugdymo centro asmenų su regos negalia užimtumui ir aklųjų teniso (šoudauno) sportinei veiklai plėtoti. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]