TRUMPAI

 

 


MUMS GRESIA 

Lietuvoje neįgaliesiems dažniau nei sveikiems žmonėms gresia socialinė atskirtis ir skurdas. Apie tai galima spręsti iš "Eurostat" duomenų. Lietuvoje šis skirtumas yra vienas didžiausių Europos Sąjungoje. Lietuvos neįgaliųjų, kuriems gresia skurdas ar socialinė atskirtis, 2013 metų duomenimis, yra 42,2 proc., sveikųjų - 25,9 proc. Skirtumas yra 16,3 proc. Pagal šį skaičių Lietuvą lenkia Bulgarija (19,6 proc.) ir Belgija (17,7 proc.). Estijoje šis rodiklis - 15,9 procento. Mažiausiai skirtumų pagal skurdo riziką tarp neįgalių ir sveikų žmonių yra Graikijoje (2,3 proc.) ir Ispanijoje (3,7 proc.). ES vidurkis yra 8,5 procento. "Eurostat" duomenimis, ES yra 44 mln. asmenų nuo 15 iki 64 metų, turinčių negalią. 

 

PAGIRTA BIBLIOTEKA 

Lapkričio 4 dieną Kultūros ministerijoje susitiko Lietuvos aklųjų bibliotekos vadovai su Pasaulinės intelektinės nuosavybės organizacijos delegacija, kuriai vadovauja generalinis direktorius Francis Gurry. Susitikime biblioteka pristatė iniciatyvas, kurios, pasak svečių, yra puikus pavyzdys, kaip šalys, siekdamos tinkamai išspręsti su ekonomine, socialine, kultūros ir technikos pažanga kylančius klausimus, užtikrina didesnes galimybes negalią turintiems žmonėms, tai yra padeda aktyviai dalyvauti visuomenės gyvenime, naudoti kūrinius švietimo, mokymo ir mokslinių tyrimų tikslais. 

LAB įdiegė elektroninių leidinių valdymo informacinę sistemą, skirtą centralizuotai kaupti, tvarkyti ir teikti skaitytojams garsinius ir kitus skaitmeninio formato leidinius. Sistema gali naudotis visi norintieji, tačiau, apsaugant autorių ir gretutinių teisių turėtojų teises, ne visas LAB fondas prieinamas kiekvienam skaitytojui. Šiuo metu be apribojimų sistema gali naudotis regos neįgalieji ir kiti asmenys, kuriems dėl turimos negalios neprieinami įprastų formatų leidiniai. 

 

PRASIDĖJO GOLBOLO ČEMPIONATAS 

Lapkričio 8-9 dieną Vilniuje įvyko Lietuvos aklųjų ir silpnaregių atviro 2014-2015 metų golbolo čempionato pirmojo etapo varžybos. Čempionate šį sezoną dalyvauja septynios komandos. Keturias komandas turnyrui pristatė sporto klubas "Šaltinis". Pirmą kartą šalies istorijoje turnyre dalyvauja sporto klubo "Šarūnas" surinkta merginų komanda. Turnyre taip pat dalyvauja kaimynų iš Baltarusijos rinktinė. Po pirmo etapo stipresniųjų pogrupyje pirmauja "Šaltinio" antroji komanda: Mantas Brazauskis, Gediminas Jonikaitis, Mantas Panovas, Mindaugas Suchovejus. B pogrupyje pirmauja kaimynų komanda. Šio sezono turnyre bus surengti du etapai. Pirmajame etape rezultatyviausias buvo Mantas Panovas - jis pelnė 36 įvarčius. 

 

PAGERINO PENKIS 

Lapkričio 9 dieną Stavangeryje (Norvegija) įvyko šalies atviras neregių plaukimo čempionatas. Jame dalyvavo neregys plaukikas Mindaugas Dvylaitis. Jis šiame turnyre pagerino net penkis Lietuvos neregių plaukimo rekordus. 

 

BRAZILAI - ČEMPIONAI 

Lapkričio 14-24 dieną Tokijuje įvyko Pasaulio aklųjų futbolo čempionatas. Jame dalyvavo dvylika komandų, dvylika šalių - tai Argentina, Brazilija, Ispanija, Japonija, Kinija, Kolumbija, Marokas, Paragvajus, Pietų Korėja, Prancūzija, Turkija ir Vokietija. 

Čempiono titulą ir vėl iškovojo Brazilija - ji finale įveikė Argentiną. Vienintelis pergalingas įvartis įmuštas likus keturioms minutėms iki pratęsimo pabaigos. Dėl trečiosios vietos susikovė ispanai ir kinai. Kinai buvo gerokai stipresni, bet laimė lydėjo ispanus. Rungtynių laikas baigėsi taikiai - 0:0. Mušant šešių metrų baudinius taiklesni buvo ispanai - jie iškovojo pergalę rezultatu 2:0. 

 

REKORDAS 

Lapkričio 15 dieną Vilniuje įvyko Lietuvos aklųjų ir silpnaregių komandinis plaukimo čempionatas. Jame dalyvavo aštuonios komandos iš penkių Lietuvos aklųjų sporto federacijos klubų. Plaukdama 50 metrų nuotolį krūtine Brigita Narmontaitė pasiekė naują neregių moterų rekordą - ji trasą įveikė per 1 min. 32,54 sek. Komandinėje įskaitoje pirmąją vietą iškovojo sporto klubo "Šaltinis" pirmoji komanda - joje žaidžia Gluosnė Norkutė, Miglė Stoškutė, Giedrius Stoškus, Barbora Šilkinytė, Arnoldas Januškevičius, Brigita Narmontaitė, Aivaras Mickus. Antra - sporto klubo "Sveikata" pirmoji komanda, trečia - "Šaltinio" antroji komanda. Sporto klubo "Šaltinis" garbę turnyre gynė net trys komandos. 

 

LAUKIA CHORŲ KARAS 

Po Naujųjų metų jau šeštą kartą rengiamas muzikinis projektas "Chorų karai". Jame turėtų dalyvauti ir neregių choras. Lapkričio 18 dieną Vilniuje, choro "Vilnius" studijoje, įvyko pirmasis atrankos į būsimą aklųjų chorą etapas. Pretendentų skaičius pranoko organizatorių lūkesčius: norinčiųjų dainuoti atvyko ne tik iš Vilniaus, bet ir iš Kauno, Klaipėdos, kitų šalies miestų. 

Atrankos komisija vertino kiekvieno pretendento balsą ir galimybes dalyvauti projekte. Antrajame etape bus atidžiau tikrinami atrinktų pretendentų balsai, patvirtinta galutinė choro sudėtis. Iš antrojo turo dalyvių bus atrinkta 16 žmonių, kurie ir sudarys būsimą chorą. Naujasis choras į kovą stos pavasarį. 

"Aklųjų choras - ne išimtis, - sakė projekto prodiuserė Neringa Kavaliauskienė, - kasmet chorų karuose dalyvauja kokiu nors socialiniu pagrindu suburtas choras. Buvo benamių, kalinių, senjorų chorai. Šiais metais kilo sumanymas suburti akluosius." 

Pirmajame etape savo balsus pristatė 32 kandidatai į chorą. 

 

KONCERTAVO KAUNE 

Lapkričio 19 dieną Kauno aklųjų ir silpnaregių centre svečiavosi LASS Molėtų rajono filialo humoro grupė "Molėtuvka" ir liaudiškos muzikos kapela "Berželis". Svečiai suvaidino du humoristinius vaidinimus: "Kiekviena gyvenimo minutė" ir "Pasaulis kaime". Susirinkusius žavėjo šmaikštūs pasakojimai, nukėlę visus į ateitį po 350 metų, - čia belikę tik meilės jausmo nepažinę požemio gyventojai. Kitame vaidinime žiūrovai sugrįžta į šių dienų kaimą, kuriame vienos sodybos šeimininkai sulaukia brangių svečių - vaikų iš miesto. Abiejų kolektyvų siela - vadovas Pranas Pliuška. Jis yra vaidinamų spektaklių tekstų autorius ir režisierius. 

 

JONIŠKIO ORGANIZACIJAI - 50 

Lapkričio 21 dieną LASS Joniškio rajono filialas šventė veiklos 50-metį. Šventė prasidėjo Mišiomis Joniškio Šv. Mergelės Marijos dangun ėmimo bažnyčioje. Vėliau Kultūros centre prisiminta organizacijos istorija, pirmieji jos vadovai: Baltokienė, Albina Mačiulytė, Salomėja Figorienė, D. Poškienė, Benedikta Skablauskaitė. Dabar organizacijai vadovauja Ina Sakalauskienė. Renginyje dalyvavo Joniškio rajono meras Gediminas Čepulis, LR Seimo narys Edvardas Žakaris ir organizacijos rėmėjai. Renginį šventiniu koncertu baigė Vitalija Katunskytė. Vakaronėje koncertavo Žagarės vyrų estradinis ansamblis. 

 

PROFESINIŲ ĮGŪDŽIŲ VARŽYBOS 

Lapkričio 28 dieną Vilniaus neįgaliųjų dienos centras surengė profesinių įgūdžių varžybas - abiolimpiadą. Iš visos Lietuvos susirinkę įvairių negalių dienos centrų lankytojai rungėsi penkiose veiklos srityse: poezijos kūrimo, tapymo ant šilko, dekupažo, mezgimo bei stiklo dekoravimo. 

Abiolimpiadoje dalyvavo ir Vilniaus Vilkpėdės bendruomenės socialinių paslaugų centro komanda: Gluosnė Norkutė, Lina Norkienė, Vilma Paplauskaitė ir Alvydas Valenta. Komanda dalyvavo keturiose rungtyse. Nedalyvauta tapymo ant šilko varžybose, nes čia reikalingas itin geras regėjimas ir tikslumas. Geriausiai pasisekė Alvydui Valentai. Poezijos kūrimo rungtyje jis tapo nugalėtoju ir buvo apdovanotas pirmosios vietos diplomu. Pagal rengėjų sumanymą į kuriamą dvidešimties eilučių tekstą reikėjo įpinti organizatorių duotus apie dešimtį žodžių, susijusių su žiema bei artėjančių švenčių laukimu. 

2000 m. Lietuvos delegacija pirmą kartą dalyvavo Čekijoje vykusioje tarptautinėje abiolimpiadoje. Vėliau keletą kartų panašus renginys buvo surengtas ir Lietuvoje, tačiau dėl įvairių priežasčių netapo populiarus tarp įvairių negalių žmonių. 

 

10 GERIAUSIŲ 

Gruodžio 2 dieną Vilniuje, Kūno kultūros ir sporto departamente, apdovanoti dešimt geriausių Lietuvos sportininkų su negalia ir jų treneriai. Renginyje dalyvavo LR Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius, socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė, Lietuvos tautinio olimpinio komiteto prezidentė Daina Gudzinevičiūtė. 

Pagerbti ir sportininkai su regos negalia: dziudistas Osvaldas Bareikis ir jo treneris Artūras Sakas, plaukikas Mindaugas Dvylaitis ir jo trenerė Birutė Statkevičienė, lengvaatletis Juozas Eigminas ir jo trenerė Janina Tribienė, golbolininkai Nerijus Montvydas, Mantas Panovas ir jų treneriai Karolis Levickis bei Klaidas Joneika. Sveikiname sportininkus ir linkime jiems naujų pergalių. 

 

"PAJUSK PASAULĮ" 

Du mėnesius Lietuvos aklųjų bibliotekos Ukmergės skyriuje veikė reljefinių atvirukų paroda "Pajusk pasaulį". Joje eksponuoti vaikų Tarptautinei baltosios lazdelės dienai sukurti reljefiniai atvirukai. Juos kūrė dvi Ukmergės mokyklos-darželio "Varpelis" klasės. Vaikams vadovavo mokytojos Jolita Vaidonavičienė ir Inga Kuliešienė. Vaikams siūlyta atvirukuose pavaizduoti tai, ką jie labiausiai norėtų parodyti nematančiam žmogui. 

Atvirukai bus panaudoti pagal paskirtį įvairių švenčių progomis. Už aktyvų dalyvavimą Tarptautinės baltosios lazdelės dienai skirtoje reljefinių atvirukų parodoje-akcijoje "Pajausk pasaulį" mokytojos ir vaikai apdovanoti LAB direktorės padėkos raštais, atminimo dovanėlėmis ir saldumynais. 

 

LAIMĖJO MŪŠĮ 

Lietuvos aklųjų bibliotekos komanda "LABukai" iškovojo pirmąją vietą Lietuvos bibliotekų protų mūšio žaidime "Bibliomūšis". Surengti trys žaidimai. Po gruodžio 9 dieną įvykusio baigiamojo etapo paaiškėjo, kad stipriausia yra Lietuvos aklųjų bibliotekos vilniečių komanda. Šiuo projektu siekta suartinti vietos bendruomenes ir bibliotekų darbuotojų kolektyvus. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]