MUMS RAŠO

Janina PURIUŠKYTĖ

AČIŪ, BET...


2012 metais verslininkė ir įvairių kultūrinių projektų iniciatorė Eglė Jokužytė brailio raštu išleido lietuvių liaudies pasaką "Eglė, žalčių karalienė", 2013 m. - reljefinį Vilniaus miesto Gedimino prospekto planą. 2012-2014 m. taip pat išleista dar keletas reljefinių leidinių, skirtų regėjimo negalią turintiems žmonėms. Spausdiname "Mūsų žodžio" skaitytojos atsiliepimą apie vieną iš E. Jokužytės parengtų leidinių. 

Redakcija 

 

"Ši knygelė skirta tau. AB "Otos geonafta" dovanoja šią knygelę regėjimo negalią turintiems vaikams, skatindama juos mokytis, tobulėti..." 

Tai citata iš E. Jokužytės parengtos, o S. Jokužio išleistos knygelės "Eglė, žalčių karalienė". Už dovaną labai ačiū! Sumanymas tikrai puikus: garsinis ir rašytinis variantai (pirmoji knygelės laida be garsinio varianto), iškilios iliustracijos, tekstas ir reginčiųjų, ir brailio raštu. Viskas puiku, tik ne brailio rašto kokybė. 

Esu Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centro lietuvių kalbos mokytoja ir šio centro Informacijos skyriaus brailio rašto redaktorė. Žinau šio rašto reikalavimus, taip pat ir tai, kaip nenoriai vaikai skaito šių reikalavimų neatitinkančiu raštu išleistas knygas. Tiflopedagogai yra nustatę, kokio aukščio turėtų būti taškai, kokio dydžio tarpus reikia palikti tarp žodžių, kad brailio raštą būtų patogu skaityti. Deja, šios knygelės leidėjai apie tuos reikalavimus nė viena ausimi nėra girdėję. Taškai - vos gali sučiuopti, tarpai tarp žodžių - kažin, ar vienas taškas tilptų. Tai kaip iš tokio rašto mokysies, kaip jį skaitydamas tobulėsi, jei vieno žodžio nuo kito nelabai tegali atskirti, jei pastraipos nuo krašto nepatrauktos, o brūkšniai visai praleidžiami?! 

Iliustracijos taip pat galėjo būti labiau apgalvotos: reikėjo arba paaiškinimus pridėti, arba tą patį reljefiniu ir nereljefiniu būdu pavaizduoti. 

Taigi, už dovaną ačiū, bet kitą kartą pinigų į balą nemeskit - pasikonsultuokit su knygų neregiams leidėjais. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]