RENGINIAI

Gluosnė NORKUTĖ

KAI "LABAS" TAU SAKO KOMPIUTERIS


Svarbu ne tik, kad mes egzistuotumėm, bet kad ir apie mus žinotų visuomenė, - tokiu principu vadovaudamiesi specialieji centrai ruošė savo stendus lapkričio 21-23 dienomis vykusiai parodai "Mokykla 2014". Šiais metais viena iš didžiųjų "Litexpo" parodų centro salių buvo skirta "Vaiko gerovei" - tai liudijo ir užrašas prie įėjimo. Čia buvo galima susipažinti su Specialiosios pedagogikos ir psichologijos centru, čia prabilti rankomis mokė kurčiųjų mokyklos atstovai, buvo įrengtos ir "Ateities klasės", kur ant kiekvieno mokinio suolo, o, tiksliau, lengvo žaismingo staliuko, puikavosi po planšetinį kompiuterį. Klasės akcentas - įspūdingo dydžio interaktyvi lenta. 

Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centro (LASUC) Švietimo pagalbos, vertinimo ir konsultavimo skyrius čia irgi pristatė savo veiklą. Turimomis žiniomis su parodos lankytojais dalinosi patyrusios tiflopedagogės, centro darbuotojai, brailio rašto pristatyti buvo atvykusi mokinė, kurį laiką savanore teko pabūti ir man. Taigi turėjome ne tik turiningą stendą, bet nestigo ir žmonių, galinčių įvairiais aspektais apibūdinti neregių pasaulį. 

Prisikviesti žmones prie savo stendo nėra taip paprasta. Pripažinkime, esame lietuviai - kuklūs ir gana uždaroki, o posakis apie "kirpimą tik po devynių matavimų" puikiai nusako elgesio modelį. Nemažai žmonių mieliau pasižiūri iš toli, praeidami, aišku, neįpareigodami ir darbuotojų kažką pasakoti. Tai nebūtų taip blogai, jei, draugiškiau nusišypsojus ar pakalbinus, lankytojai prisiartintų ir taptų drąsesni. Deja, dažnai po pakalbinimo ne vienas dar labiau paspartina žingsnį arba pažada sugrįžti vėliau (pažada...). Visgi entuziazmas atsiperka. Pakalbinus vieną, nusišypsojus kitam ir netyčia nubaidžius trečią, išmoksti gudrauti. Pamažu imi suprasti, kas praeiviams atrodo neįprasta, kokie žodžiai ar daiktai juos domina labiausiai. 

Visada lengviausia sudominti vaikus. Tiesa, jų pasitikėjimą prarasti irgi lengva. Suaugusieji, atvirkščiai, vangiai artinasi, tačiau, jeigu jau priėjo, gali tikėtis ne vieno klausimo. Visgi siūlymas parašyti ką nors brailio raštu sudomina tiek mažuosius, tiek vyresnius. Ypač pasiūlius naujovę - galimybę rašyti paprasta ir visiems įprasta kompiuterio klaviatūra, o tekstą gauti spausdintą ant popieriaus iškiliuoju ne vienam vis dar paslaptingu brailio raštu. Pasinaudoję siūlomomis technologijomis žmonės noriai rašė savo ir draugų vardus, pavardes, mokyklos pavadinimus, sakinius. Mums pasiūlius viena informatikos mokytoja brailio raštu užrašė tekstą, o jį namų darbams iššifruoti uždavė susidomėjusiam savo mokiniui. Berniukas taip susidomėjo užduotimi, kad dar bent tris kartus aplankė mūsų stendą tikrindamasis ženklus, klausinėdamas, aiškindamasis. Dešimtukas jam garantuotas! 

Kiti lankytojai prieidavo tikslingai. Jie dažnai būdavo vienaip ar kitaip bendravę su neregiais, todėl dažniau kreipdavosi su konkretesniais klausimais ar noru pasipasakoti. Vienas iš nustebinusių atvejų - pora, kuri keliaudama po pasaulį Naujojoje Zelandijoje susipažino su neregiu užsieniečiu dainininku ir muzikantu, kuris mokėjo vieną lietuvišką dainą. Jie taip susidraugavo, kad, pasinaudoję galimybe, jaunuoliai nusprendė parašyti savo naujajam bičiuliui laišką brailio raštu! Pasirodo, pasaulis nėra toks jau didelis. 

Parodos lankytojus LASUC skyriaus stendas taip pat domino lietuviškai žmogaus balsu besisveikinančiu kompiuteriu, iškiliais brailio knygų paveikslėliais, įvairiomis tiflopedagoginėmis priemonėmis. Šio skyriaus darbuotojos buvo surengusios pamoką-žaidimą, skirtą visuomenei geriau susipažinti su aklųjų pasauliu. Jo metu užsimerkę ar nepermatomus akinukus užsidėję vaikučiai bei jų tėveliai buvo kviečiami atpažinti įvairius daiktus, pirštukais pajausti ir surasti vienodos tekstūros plotelius, atlikti kitas smagias užduotis. 

Parodos lankytojus nuolatos džiugino ir kitų organizacijų inicijuoti įvairūs renginiai - nuo vaškinių žvakių liejimo pamokėlių, piešimo manų kruopomis ant šviečiančios lentos, grandininių šarvų gaminimo ar juostų pynimo mokymų iki simfoninio orkestro pasirodymo bei kvietimo ne tik paimti batutą į rankas, bet ir gyvai vadovauti orkestrui. 

Renginys buvo skirtas įvairaus amžiaus žmonėms ir išties vertas dėmesio. Susitikime parodoje kitais metais! 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]