VIRŠELIS

 

J. B. BURGESS. ELGETŲ SURAŠYMAS ISPANIJOJE


J. B. BURGESS. ELGETŲ SURAŠYMAS ISPANIJOJE. Parašas po iliustracija

John Bagnold Burgess (1829-1897) gimė žinomų dailininkų šeimoje. Keliose kartose iš eilės šioje giminėje buvo žymių dailininkų. 1848 m. būsimasis dailininkas pradėjo lankyti įžymiąją Džeimso Metju Li meno mokyklą, kurioje mokėsi dailės. Nuo 1858 m. kasmet tris dešimtis metų J. B. Burgess vykdavo į Ispaniją, kur tapydamas gyveno tarp ispanų valstiečių. 1860 m. vedė. Per tris dešimtmečius sukaupė visą galeriją ispanų merginų ir moterų įstabių portretų. Jis subtiliai tapė valstiečių ir senjoritų tamsias, aistra spindinčias akis, juodus it varno sparnas žvilgančius plaukus, turtingais nėriniais puoštus margaspalvius drabužius. Dailininkas didžiausią dėmesį skyrė Ispanijos žmonių, kurių charakterį buvo puikiai išstudijavęs, tapymui. 1877 m. buvo išrinktas asocijuotu, o 1889 m. tikruoju Karališkosios akademijos nariu. 

J. B. Burgess nuo gimimo turėjo įgimtą širdies ydą, galbūt todėl buvo neabejingas neįgaliesiems, beturčiams, elgetoms. Tai patvirtina tokie paveikslai, kaip "Prie bažnyčios durų" ir "Elgetų surašymas Ispanijoje". 

J. B. Burgesso paveiksle "Elgetų surašymas Ispanijoje", be vaikų, tarp penkiolikos elgetų, laukiančių eilėje, - ir keletas neįgaliųjų. Pirmajame plane - prisirišęs prie primityvių medinių ratukų žmogus, neturintis kojų. Antrajame - pirmasis eilėje žmogus su palenkta subintuota koja ir ramentu po pažastimi. Eilės viduryje - aukšto ūgio neregys su tambūrinu rankose. Greta - maža mergaitė vedlė - taip pat su panašiu būgneliu rankose. Be abejonės, šį duetą muzikantais pavadinti negalėtume. Galbūt šie instrumentai buvo naudojami akompanuojant dainą ar paprasčiausiai kaip priemonė, skirta atkreipti į save dėmesį. Dešiniajame paveikslo kampe - dar vienas neregys, nusiėmęs plačiabrylę skrybėlę, atsirėmęs į ilgą lazdą. Du senjorai ir už stalo sėdintis, uoliai besidarbuojantis raštininkas jaukiai įsitaisę erdvaus priimamojo kampe. Laukiančiųjų akyse - viltis. Daugelį stovinčių eilėje būtent viltis ir atvedė į šiuos rūmus. 

Šis vidutinio formato (122 x 193 cm) aliejumi ant drobės 1877 metais nutapytas paveikslas yra Londone, Karališkajame Holoway koledže. 

 

Vytautas GUDONIS 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]