MUMS RAŠO

Renata MIKALAUSKIENĖ

SVAJONĖS IŠSIPILDO - AKLIEJI VAIRUOJA


Gal jūs ir nepatikėsit, kad tai įvyko Lietuvoje! Gal tai iš nerealaus pasaulio ar iš kitos šalies ši istorija? Bet toks renginys įvyko Kaune šių metų spalio 11 d. ir buvo skirtas Baltosios lazdelės dienai paminėti. Todėl šią svajonių išsipildymo istoriją norėčiau papasakoti ir jums, mieli skaitytojai. 

O ši linksma istorija prasidėjo beveik prieš metus laiko. Kaune susibūrė aklųjų ir silpnaregių grupelė, kuri norėjo gyventi ir pajusti gyvenimo malonumą. Norėjo keliauti, apčiupinėti, sužinoti ir gauti, kiek įmanoma, daugiau adrenalino. Tai buvo žmonės, kuriems dar ne "dzin", o šios grupelės "206 savanoriai" vedlys tapo Saulius. 

Viskas prasidėjo nuo nedidelių žingsnelių: aplankėme Pažaislio vienuolyną, nuvykome paragauti Birštono mineralinio vandens, karo muziejus suteikė galimybę pabūti kariu. O kiek džiaugsmo neregiams teikė pasvaidyti boulingo kamuolį. Apsilankėme ir Šiluvoje. 

O dabar apie tai, kas nerealiausia, - aklieji ir silpnaregiai turėjo galimybę pajausti automobilio galingumą, jo galimybes ir vairą. Patikėkite, tai yra jėga! 

Aš ten buvau. Vairą sukinėjau, nors apakusi esu tik dvejus metus, bet prisiminti tuos laikus, kai laksčiau gatvėmis automobiliu dar būdama reginti, tikras malonumas. Ir kiekvienas žmogus, dalyvavęs šiame renginyje, turi savo aklumo istoriją, kurią galėtų papasakoti visiems. 

Šiame renginyje buvo ir daugiau vairą čiupinėjusių žmonių, kurie... negali vairuoti. O dabar pati linksmiausia ir įspūdingiausia dalis! 

Išaušus šeštadienio rytui, pajudėjome vairavimo mokyklos "Regvita" link gerai nežinodami, kas mūsų laukia. 

Paskui mus atvyko į aikštelę ir policijos ekipažas, išsigandome. Kai apklausinėjome pareigūnus, išsiaiškinome, kas mus domino, policija pademonstravo hibridinio variklio varomą automobilį. Viena mergina iš mūsų grupės, sušuko ir mes pritarėme: "Juk tai aklųjų siaubas... Juk jo visai nesigirdi." Po šios apžiūros priėjome ir prie policijos mašinos, viena mergina paklausė: "Ar aš galiu į šį automobilį įlipti?" Išlipusi iš automobilio - įspūdžiai buvo nekokie, ji pasakė: "Juk ten nėra net rankenėlių, kad galėtum atsidaryti duris!" 

Besidalinant įspūdžiais, policijos pareigūnė pakvietė prie kito automobilio. Ten nučiupinėjome gerbiamą Stasį, kuris buvo aprengtas šiuolaikiniais policijos šarvais, sužinojome, kad skydas yra beveik žmogaus dydžio. Šalmas su antveidžiu beveik neįveikiamas. O lazdos kietumo patariu niekam neparagauti. Visa tai vainikavo neperšaunama liemenė, kuri buvo pati lengviausia pagal visą atributiką. Už mūsų saugumą dėkojame policijai! 

 

 Važiuojantis automobilis aikštelėje

Vairavimas 

Sulaukėme ir siurprizo. Tikrai nesitikėjome, kad tarp aklųjų ir silpnaregių, tarp mechaninės ir automatinės pavarų dėžių vyks varžybos. Kaip keista, su automatine greičio pavarų dėže daugiau vairavo vyrai. Moterys drąsesnės. 

Varžybose būta ir vertinimo. Reikėjo apvažiuoti kuoliukus, reikėjo įveikti ir greitėjimo juostą. Dar iki šiol nesupratau, kiek kuoliukų apvažiavau. 

Vairą teko pasukti nuo pradžios iki galo - daug kartų. Greitėjimo linijoje buvo ir svylančių padangų kvapas. 

O rezultatai tokie - adrenaliną pajutome tikrai visi. Nepraregėjome, bet buvo labai linksma. O labiausiai džiaugėsi mūsų mažosios mergaitės Eglutė ir Inesa už suteiktą galimybę vairuoti. 

Pateiksiu keletą komentarų apie šį važiavimą, kad būtų jums įdomiau ir linksmiau. Savo komentarą paminėjau straipsnyje. Nors ir dabar, prisimenant renginį, skruzdėliukai po kūną laksto. Pabendravus ir paklausius Gintaro, kuris paminėjo, kad tai didelis įvykis jų šeimoje. Daugiau atsirado pasitikėjimo mąstant apie kitus pasiekimus. 

Irmos žodžiai: "Galėtų tokių renginių būti daugiau. Norėtųsi automobiliu pralėkti oro uosto pakilimo taku. O mano draugas Audrius nori išsilaikyti vairuotojo teises! (Juokauju!)". 

Galvoju, kad apie šio renginio įspūdžius kalbėsime dar ilgai. Gal ir pamanysite - kam to reikia? Tokie renginiai mus, visus neregius ir silpnaregius, daugiau vienija. Suartina šeimas. Mūsų vienybė ir pasiekimai leidžia siekti kitų tikslų. Neužsidarykime savyje. Bendraukime ir judėkime į priekį. 

Visiems sėkmės! 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]