TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

KAI NORISI KO NORS SKANAUS


Atsispirti saldžiai pagundai sunku, tačiau visiškai nereikia savęs kankinti. Saldumynai skatina laimės hormonų išsiskyrimą, kelia nuotaiką. Be to, nekaloringi desertai ne tik nekenkia, bet gali būti netgi naudingi. O kartais taip norisi ko nors saldaus, kad atrodo - užtektų vieno kąsnio pyrago arba poros šokoladu aplietų braškių. Tokiu atveju puiki išeitis - naminiai vieno kąsnio gardumynai. Šie garduoliai tiks tiek trokštantiems pasimėgauti gabalėliu egzotikos prie rytinės kavos, tiek ruošiantiems vakarėlį ir norintiems nustebinti svečius. 

 

Bananiniai sausainiai 

3 bananai, 270 g avižinių dribsnių, 150 g datulių, 80 ml aliejaus, šaukštelis vanilės ekstrakto. 

Bananus reikia sutrinti, sumaišyti su dribsniais, smulkintomis datulėmis ir kitais ingredientais. Gautą masę gerai išmaišyti ir laikyti kambario temperatūroje apie 15 min. Indą iškloti kepimo popieriumi, šaukštu kabinti tešlą ir formuoti sausainius. Kepti apie 20 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių temperatūros, kol gražiai apskrus. 

 

Jogurto krepšeliai su mėlynėmis 

120 g sviesto, 150 g miltų, 40 g sėlenų, 70 g cukraus, 0,5 druskos, 60 g mėlynių krepšeliams papuošti. Įdarui reikia 150 ml natūralaus jogurto, 2 šaukštelių tarkuotos citrinos žievelių. 

Kambario temperatūros sviestą reikia supjaustyti gabalėliais, sumaišyti su kitais tešlai skirtais ingredientais. Gautą masę reikia dėti į kepimo formeles ir padaryti gražius krepšelius. Laikyti šaldytuve apie 10 minučių. Paskui kepti apie 12 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 190 laipsnių temperatūros. Po to reikia šiek tiek atvėsinti. Įdarui skirtus produktus būtina sumaišyti. Į kiekvieną krepšelį - dėti po du šaukštus įdaro, papuošti mėlynėmis. 

 

Riešutiniai rutuliukai 

15 g anakardžių, 15 graikinių riešutų, 15 migdolų, 80 g kokoso drožlių, 10 g razinų, 3 džiovintos datulės, 0,5 šaukštelio malto muskato, 0,5 malto kardamono. Popierinių keksiukų formelių. Sirupui reikia 120 ml vandens, 100 g nerafinuoto cukranendrių cukraus. 

Kokosų drožles reikia šiek tiek paskrudinti. Riešutus - susmulkinti ir kepti ant lėtos ugnies apie 2 min. Tada suberti razinas, smulkintas datules ir kepti dar apie 2 min. 

Cukrų sumaišyti su vandeniu ir kaitinti ant silpnos ugnies, kol ištirps ir išgaruos pusė skysčio. Kokosus, riešutus, datules, razinas, muskatą, kardamoną sumaišyti ir suberti į padarytą sirupą. Palikti šiek tiek atvėsti ir daryti rutuliukus. Patiekti popierinėse keksiukams skirtose formelėse. 

 

Šokoladinės braškės 

450 g braškių su koteliais, 170 juodojo šokolado, 60 g baltojo šokolado, 60 g pieniško šokolado. 

Braškes nuplauti ir nusausinti. Šokoladą - juodąjį, baltąjį, pienišką - išlydyti atskirai. Braškes laikyti už kotelių ir nardinti į juodąjį šokoladą. Tada dėti ant kepimo popieriaus ir pašlakstyti pieniniu ir baltuoju šokoladu. Palikti pastovėti apie pusvalandį, kol sustings. 

 

Vynuogės riešutų padaže 

25 vynuogės, 80 g sūdytų žemės riešutų. Medinių pagaliukų (paprastai naudojami mediniai dantų krapštukai). Sirupui reikia 50 g rudojo cukraus, 30 ml grietinėlės, 15 g sviesto, 0,5 šaukštelio vanilės ekstrakto. 

Visus sirupui skirtus produktus reikia sumaišyti ir kaitinti ant silpnos ugnies nuolat maišant apie 7 minutes. Riešutus būtina susmulkinti. Kiekvieną vynuogę reikia persmeigti pagaliuku, iki pusės įmerkti į sirupą ir apvolioti smulkintuose riešutuose. 

 

Azijos skanėstai 

70 ml vandens, šaukštelis želatinos, 230 ml sojų pieno, 60 ml pieno, 120 ml ananasų sulčių, 70 g ananaso, 100 g cukraus. 

Želatiną reikia užpilti vandeniu ir palikti brinkti. Sojų pieną sumaišyti su pienu, sultimis, smulkiai tarkuotu ananasu, cukrumi ir kaitinti, kol pastarasis ištirps. Paskui palikti atvėsti. Tada supilti želatiną ir išmaišyti. Gautą masę dėti į formeles ir laikyti šaldytuve apie 4 val., kol sustings. 

 

Želė skanėstas 

3 šaukšteliai želatinos, 450 ml natūralaus jogurto, 90 ml vaisių sulčių, 3 šaukštai maltos kavos, 90 g cukraus, 200 ml vandens. 

Želatiną reikia ištirpinti nedideliame kiekyje vandens. 150 ml jogurto sumaišyti su 30 ml sulčių ir penktadaliu tirpintos želatinos. Masę supilti į stiklinius indelius ir laikyti šaldytuve, kol sustings. Kavą sumaišyti su cukrumi ir užplikyti. Ataušinus - nukošti. Tada supilti du penktadalius želatinos, išmaišyti. 100 ml kavos užpilti ant sustingusios masės ir palikti stingti. Paskui vėl padaryti jogurto ir sulčių sluoksnį, tada kavos ir galiausiai - dar vieną jogurto ir sulčių sluoksnį. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]