IŠ MŪSŲ KALENDORIAUS

Juozas VALENTUKEVIČIUS

IR PEDAGOGĖ, IR LOGOPEDĖ


Apie savo darbą ji kalba su pagarba ir meile. Jaunystėje buvo galvojusi apie medicinos studijas ir kilnią mediko profesiją, bet šiai svajonei nebuvo lemta išsipildyti, kliūtis - silpnas regėjimas. Reikėjo rinktis prieinamesnę pedagogo defektologo profesiją. Darbas su pradinukais buvo nelengvas, bet malonus. Pedagogė prisimena: "Pasitaikius galimybei, progos nepraleidau. Mokykloje buvo laisva logopedo vieta. Pagalvojau, kodėl nepabandžius. Logopedės darbas - tai ir pedagoginis, ir gydomasis procesas. Taigi lyg ir jaunystės svajonės išsipildymas. Domėjausi, kėliau kvalifikaciją. Darbas pasidarė širdžiai mielas ir savas. Aš, kaip tas laimingas medikas, gydau savo pacientą kartais ilgiau, kartais trumpiau, o kai problema išspręsta, ligonis pasveiksta, abiejų keliai išsiskiria, abu laimingi - lyg nebūta ligos. Jaučiuosi gerai, kai kalbos sutrikimas, defektas tampa praeities etapu, moksleiviukas gyvena, lyg nieko nebūta." Tai pedagogės Ritos Kiškienės, spalio mėnesį švenčiančios gražų gyvenimo jubiliejų, mintys. Keli jos gyvenimo ir veiklos štrichai. 

Rita Kiškienė (Tamašauskaitė) gimė 1954 m. spalio 25 d. Prienuose. Prienų vidurinėje mokykloje baigė aštuonias klases. 1969 m. atvyko mokytis į Kauno aklųjų internatinę mokyklą. Buvo pažangi, stropi moksleivė, dainavo mokinių chore, merginų ansamblyje. Koncertuose buvo nepakeičiama pranešėja, gražiu balsu ir taisyklinga dikcija išsiskyrė iš kitų moksleivių. Baigusi mokyklą, 1972 m. pradėjo studijuoti Šiaulių pedagoginiame institute (dabar - Šiaulių universitetas). Studijas baigė 1976 m., gavo diplomą su pagyrimu, tapo diplomuota defektologe. Nuo tų pačių metų rugsėjo pirmosios pradėjo dirbti Vilniaus aklųjų ir silpnaregių vidurinėje mokykloje pradinių klasių mokytoja su specialiųjų poreikių vaikais. Dirbant šį tikrai nelengvą darbą, lavinant pradinukus, reikėjo daug išmanymo, išradingumo, kantrybės. Nuo 1992 m. jai buvo patikėtos atsakingos logopedės pareigos - dirbti su vaikais, turinčiais kalbos defektų. 

Netrukus ji įgijo vyresniosios specialistės pedagogės logopedės kvalifikaciją, tapo metodininke. Šiuo metu R. Kiškienė yra vienintelė Lietuvoje silpnaregė logopedė, sėkmingai dirbanti sudėtingą, ypatingo kruopštumo reikalaujantį darbą. Per daug dešimtmečių sukauptą darbo patirtį su regos sutrikimų turinčiais vaikais ji sėkmingai perteikia kolegoms ir kitiems specialistams. Konsultuoja šalies pedagogus, teikia įvairių rekomendacijų. Kartu su informacinių technologijų specialistais pritaikė mokymo metodinę priemonę "IntelliKeys". Vaikai, dirbdami su šia priemone, gali lavintis, naudotis padidintu reginčiųjų raštu, brailio raštu ir liečiamaisiais grafiniais vaizdais. Apie jos nuveiktą darbą žurnalas "Mūsų žodis" 2004 m. rašė: "Rita Kiškienė sukūrė interaktyvią pasaką "Trys paršiukai", skirtą vaikams, turintiems kalbos sunkumų, bei interaktyvią knygą, padedančią lavinti taktilinės grafikos suvokimą." R. Kiškienės sukurtą mokymo metodiką iki šiol naudoja visos šalies lavinimo įstaigos ir specialistai. 

Pedagogė rašo straipsnius į LASS mėnraštį "Mūsų žodis", dalyvauja įvairiose mokslinėse ir praktinėse konferencijose bei seminaruose. Yra perskaičiusi ne vieną pranešimą apie būdingiausius A. Jonyno internatinės mokyklos mokinių kalbos sutrikimus ir jų korekciją, apie logopedo darbą Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centre. 

Už nuoširdų ir prasmingą darbą yra gavusi ne vieną padėką iš įvairių institucijų. Jos daugiametį triūsą vertina ir Lietuvos Respublikos švietimo ministerija, pedagogei įteikta ministro padėka. 

 

MINĖTINOS SUKAKTYS 

Spalio 31 d. sukanka 60 metų, kai gimė (1954) Zoja Muchlia (Jakubovskaja), bibliotekininkė, LASUC dirba nuo 1976 m. 

Lapkričio 3 d. sukanka 70 metų, kai gimė (1944) Stasė Ingaunytė, teisininkė, sporto meistrė, ilgametė brailio rašto redaktorė, žymiausia LASS šaškininkė, daugkartinė šalies bei tarptautinių varžybų nugalėtoja ir prizininkė. 

Lapkričio 9 d. sukanka 70 metų, kai gimė (1944) Nijolė Galinauskienė (Jurevičiūtė), aktyvi LASS narė Šiauliuose, VšĮ "Aksida" profesinės sąjungos "Solidarumas" pirmininkė. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]