TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

PASIGAMINKIME PAČIOS


Kiekvieno namuose, ko gero, yra daiktų, kuriuos norėtume mesti, bet lyg ir gaila. Gaila, nes dar visai mažai naudoti, bet jau įplyšo ar nusibodo. Gaila, nes tai močiutės, mamos palikimas ar pačių įsigytas gražus daiktas. Be to, nenorite būti tik vartotojai. Šis motyvas irgi labai svarbus. Tad pagalvokime, ką galėtume pataisyti, atnaujinti pačios. 

 

Spalvingosios šlepetės 

Medžiaginių šlepečių viršus nusinešiojo, nusibodo, apsipylė kava ir neišsiima dėmės - dekoruokime. Tam jums reikės įvairiaspalvių sagų, siūlo, adatos. Sagas prisiūkite ant šlepečių. Svarbu, kad nesimatytų tarpelių. Jos gali dengti viena kitos kraštelius. Derinkite pagal dydį, formą arba vien spalvomis. Atnaujintos šlepetės atrodys labai originaliai ir puošniai. 

 

Stilingos basutės 

Jums reikės įsispiriamų per pirštą paplūdimio šlepečių (tinka ir paprastos guminės), dviejų vienodų pailgų skarelių ar plonos medžiagos skiaučių, siūlo, adatos. Skareles apvyniokite aplink įsispiriamų šlepečių viršutines dalis. Jeigu reikia, kai kuriose vietose prisiūkite. Kitas skarelių dalis reiks apvynioti aplink čiurnas ir gražiai užrišti. Taip galima "atnaujinti" drabužius - ypač jei ruošiatės važiuoti pailsėti prie jūros. Labai dailiai atrodysite, jei basutes derinsite prie vasarinio kostiumėlio. 

 

Maudymosi kostiumėlio viršutinė dalis 

Jei atostogaujate kaime, sodyboje ar prie ežero, pasirodė kaitri saulutė ir jūs norite padeginti pečius, pasigaminkite viršutinę maudymosi kostiumėlio dalį. Jums reikės tik skarelės ir plaukų gumutės ar tvirto raištelio. Skarelę pernerkite per plaukų gumutę ties viduriu ar perriškite gražiu raišteliu. Apjuoskite ant krūtinės, nugaroje suriškite gražų kaspiną. 

 

Pirkinių krepšys 

Neskubėkite įsigyti parduotuvėje dar vieno maišelio, nors ir labai patogu - nereikia sukti galvos, keliolika centų ir problemos, kur krauti pirkinius, nėra. Visos namuose turime nenešiojamų drabužių, kuriuos lyg ir reiktų išmesti, bet gaila - audinys gražus, "išaugau" (o gal dar suliesėsiu?), nemodernu. Tad negailėdamos paimkite nenaudojamą drabužį, iš jo medžiagos iškirpkite du norimo dydžio audinio kvadratus. Sudėkite juos vieną ant kito ir tris kraštines gražiai susiūkite. Siūti galite ne vien siuvimo mašina, tvirtai galima susiūti ir rankomis dekoratyvine siūle. Iš likusios medžiagos iškirpkite dvi pailgas juostas. Kad juostos būtų stipresnės, jas galima daryti dvigubas, kraštelius smulkiais dygsneliais apsiūti. Juostų galus prisiūti prie gauto maišelio. Pirkinių maišelį dekoruoti įvairiomis sagomis. Beje, tokį maišelį galite naudoti ir važiuodami poilsiauti. 

 

Staltiesė, užtiesalas 

Kartais mėgstamas neišskalbiamas staltieses galima atnaujinti ir dekoruoti. Jei ant audinio yra tamsi dėmė, parinkite spalvotos medžiagos atraižų, iškirpkite apskritimus, išdėliokite ant staltiesės ar užtiesalo bet kokia tvarka, svarbu, kad paslėptumėte dėmes. Apsiūkite spalvotais siūlais mažais dygsniais. Kad lengviau būtų siūti, audinio apskritimus prisekite prie staltiesės adatėlėmis. Dekoruokite visą staltiesę ar užtiesalą - atrodys įspūdingiau. Taip galima sutaisyti ir nedaug įplyšusius drabužius - tiesiog ant viršaus uždėti dekoratyvų lopą. Svarbu tik derinti audinius. Netinka storo vilnonio audinio lopyti plona medvilnine medžiagos skiaute ir atvirkščiai. Ploną medvilninę palaidinukę geriau dekoruoti plonu medvilniniu, lininiu mezginuku ar iš medžiagos iškirpta aplikacija. 

Jei užtiesale (ar staltiesėje) yra skylė, dekoruokite nertomis, megztomis servetėlėmis - jų net nemokančios nerti ir megzti paprastai turi gavusios dovanų. Ant skylės užmeskite servetėlę, ją prisekite ir prisiūkite. Galima derinti įvairias spalvas ir formas. Prisiūkite kelias servetėles. Paskui iš blogosios pusės iškirpkite nereikalingą audinį pagal vidinius servetėlės kraštus taip, kad servetėlė persišviestų kiaurai. Atrodo įspūdingai ir originaliai. Naujai atrodys interjeras, o ir servetėlės nedulkės stalčiuje. Puikiai galima atnaujinti ir megztukus, šiltus vilnonius paltus. Atsitinka gi taip, kad kur nors prakanda kandys ar apsitrina rankogaliai. Puikiai galime atnaujinti užveldami vėlimo adata vilnos pluoštu. Tai labai nesudėtinga - ant porolono kempinėlės patiesiate skylėtą megztuko dalį, iš vilnos išdėliojate gėlytę ( ar kt.) ir su vėlimo adata tvirtai priveliate. Gaminį galima skalbti įprastai, nešiojant aplikacija laikosi puikiai. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]