PROJEKTAI

Daina VITKAUSKIENĖ

RUDENĖJANČIOJE PALANGOJE


Rudenėjanti Palanga, baigianti išlydėti paskutinius vasarotojus, džiaugėsi ne tik gaiviais rytais, saulėtomis dienomis, iš augalų kurtomis skulptūromis pasipuošusiu parku, bet ir nemažu būreliu neregių, kurie, smagiai nusiteikę, švytuodami baltomis lazdelėmis, stebino praeivius. 

Kokių šešerių metų mergaitė klausė močiutės: 

- Ar jie taip ir nematys visą gyvenimą? 

Kitas vaikas: 

- Mama, kas jiems? 

- Ša, tylėk, vėliau paaiškinsiu. 

Na, o trečias komentavo: 

- Čia toks naujoviškas vaikščiojimo būdas. 

VšĮ "LASS respublikinis centras" inicijuoto ir jau ketverius metus vykdomo "Žmonių, turinčių fizinę negalią, mobilumo ir savarankiško gyvenimo įgūdžių ugdymo" projekto II-ojo etapo Palangoje dalyviai šypsodamiesi pasakojo savo įspūdžius po mobilumo ir orientacijos užsiėmimo - pasivaikščiojimo Meilės alėja ir Basanavičiaus gatve. Susirinkę iš visos Lietuvos - o iš viso projekto dalyvių su regėjimo negalia buvo 21 - Palangoje mokėsi gyventi savarankiškai savaitę, rugsėjo 8-15 dienomis. Šio projekto I-ojo etapo, kuris vyko po dvi savaites kiekvienai 11 žmonių grupei Kaune, žinias po gero mėnesio padėjo įtvirtinti specialistai: psichologė, 3 tiflopedagogai, 2 kompiuterinio raštingumo mokytojai. Jiems talkino savanoriai, kūno judesio mokytoja. Ketverius metus šis projektas vykdomas poilsio namų "Baltija" patalpose, kurios, kiek įmanoma, yra pritaikytos žmonėms su regos negalia: geltonai nudažytos pirma ir paskutinė laiptų pakopos, iškiliais orientyrais pažymėti turėklai, įdubimais paženklinti mygtukai lifte ir kita. Išmokę maršrutus pastato viduje, aplink pastatą ir artimiausiomis gatvėmis jau kitą projekto dieną neregiai Dariaus ir Girėno gatve nukeliavo švytuodami baltomis lazdelėmis iki jūros. Poilsio namų "Baltija" reabilitacijos centro, kuriame nuolat lankosi neregiai su ligonių kasų kelialapiais, tifloreabilitacijos kabinete sukauptos kompensacinės kalbančios ir liečiamosios priemonės, neregiams pritaikyti laisvalaikio žaidimai, metodinė medžiaga padėjo šio projekto dalyviams suvokti, kad protingai pasinaudojęs pagalbinėmis priemonėmis žmogus gali daug - ir beveik viską. Didžiulę patirtį turinčius pedagogus stebino projekto dalyvių aktyvumas, greitas žinių perėmimas, nuoširdus bendravimas, nors grupėje buvo labai skirtingų žmonių. Savaitės pabaigoje ir patys didžiausi skeptikai nė žingsnio nežengė be baltosios lazdelės. Visi pripažino jos privalumus ir visiškai nekreipė dėmesio, kas ką pagalvos. Projekto tikslas - žmonės turi būti kartu, visą parą, kiek įmanoma, kuo geriau pritaikyti įgytas žinias - pasiektas. Nors užsiėmimai prasidėdavo ryte, o baigdavosi relaksacijos seansu po vakarienės, niekas neidavo miegoti. Dalyviai rinkdavosi priesalyje, kur vykdavo šokiai, domino žaidimai. Visiems labai patiko specialus edukacinis užsiėmimas neregiams Palangos gintaro muziejuje. Jame projekto dalyviai patyrė, kad apie gintarą sužinojo daug daugiau nei tada, kai dar matė. Ačiū muziejaus darbuotojai Reginai Makauskienei. 

Poilsio namų 'Baltija' koridoriumi su baltaja lazdele

Vos per du kūno kalbos užsiėmimus neregiai ne tik šoko lėtą valsą, bet pastatė nuotaikingą bendrą prancūzišką šokį. 

Su brailio rašto subtilybėmis supažindino svečias iš Vilniaus "Mūsų žodžio" vyriausiasis redaktorius, prisiekęs brailio rašto propaguotojas Vytautas Gendvilas. 

Su projekto dalyviais atvyko pabendrauti bei apie Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungą padiskutuoti LASS pirmininkas Sigitas Armonas. Pokalbis buvo naudingas. Diskusijos apie LASS struktūrą, filialų pirmininkų darbą tęsėsi dar ir kitą dieną. 

Įtvirtinę žinias, nutarę mokyti savo artimuosius oriai bendrauti su neregiais, pažadėję būti "ambasadoriais" kitais metais formuojant tikslinę grupę naujai vykdomam tokiam projektui, neregiai išsiskirstė į savo miestus ir kaimus. 

Tiek projekto organizatoriai, tiek LASS filialų pirmininkai pripažįsta, kad sunkiausia prikalbinti žmogų dalyvauti tokiame projekte. Ketverius metus dalyvavę vis nauji neregiai garsiai sako, kad mokymųsi buvo mažai, kad jų nori dar. 2015 metais bus paskutinė galimybė dalyvauti projekte, nes jis skelbtas penkeriems metams. Gaila, bet Lietuvos Respublikos Vyriausybė neteikia stacionarios socialinės reabilitacijos regėjimo netekusiam žmogui. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]