JAUNA MINTIS

 

VERSLE BŪTINA ĮVAIROVĖ


Aurimas PapečkysNeregys Aurimas Papečkys gimė ir augo Marijampolėje. Iš pradžių mokėsi dabartiniame Kauno Prano Daunio aklųjų ir silpnaregių ugdymo centre, o vidurinę mokyklą baigė Vilniuje - Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centre. Po brandos atestato įteikimo iškilmių vaikinas pasirinko tolimesnius mokslus - Vilniaus universiteto filologijos fakultete studijavo vokiečių filologiją. Pagal Erasmus programą 2004-2005 m. studijavo Vokietijoje, Miunsterio universitete. 2008 metais Mykolo Romerio universiteto strateginio valdymo ir politikos fakultete baigė viešojo sektoriaus strateginio valdymo magistro studijas. Aurimas aktyviai dalyvavo ir tebedalyvauja visuomeninėje veikloje. 2007 metais išrinktas Aklųjų, silpnaregių ir jaunimo asociacijos prezidentu. 2010 m. įsteigė socialinę įmonę "Masažo klinika". Parengė du kompiuterinio raštingumo pamokų akliesiems leidinius. 2012 m. įkūrė UAB "Mokymų spektras". 

Aurimas Papečkys šiuo metu gyvena ir dirba Vilniuje. Vaikino didžiausias pomėgis - muzika. Jis ne tik kuria dainų tekstus, bet ir pats joms rašo muziką. Šioje veikloje jau pasiekta nemažų laimėjimų. Radijo stoties "Lietus" topuose Aurimo kūryba skamba jau ne vieną savaitę. 

 

"M.Ž." Ar studijų metais rimčiau susimąstydavai apie tolesnę ateitį ir veiklos sritis, kuriose norėtum darbuotis? 

A. P. Studijuodamas Vilniaus universitete vokiečių kalbą apie darbą rimtai negalvojau. Apie tolesnę ateitį rimčiau susimąsčiau, kai mokiausi M. Romerio universiteto magistrantūroje. Pradėjau aktyviai domėtis sfera, kurioje norėčiau ir galėčiau ne tik dirbti, bet ir realizuoti save kaip asmenybę. Darbo paieškos užtruko. Ne taip lengva jaunam nematančiam žmogui įsidarbinti. Iki šiol nežinau kodėl, bet turėjau nuostatą - nedirbti tarp neįgaliųjų. Dar iki šiol į šį klausimą neturiu aiškaus ir tvirto atsakymo. Todėl ieškojau integruotos veiklos. O veiklos sričių būta nemažai. Turiu kelias specialybes, todėl darbų daug. Tenka laiką skirstyti verslui, valstybiniam darbui, muzikai ir šeimai. Po ilgų paieškų man pasisekė, dabar dirbu valstybiniame darbe, turiu ir plėtoju savo verslą. 

"M.Ž." Papasakok apie darbo paieškas ir savą verslą. 

A. P. Darbo paieškos buvo labai įvairios, pradedant informacinių technologijų įmonėmis ir baigiant valstybinėmis tarnybomis. Aš ne tik ieškojau darbo, bet nusprendžiau ir pats įsteigti darbo vietą. Pasirinkau muzikos pasaulį. Tai muzikos reklamos kūrimas. Iki šiol džiaugiuosi šiuo pasirinkimu. 

Darbą valstybinėje įstaigoje susiradau ne iš karto - reikėjo ieškoti metus. Po ilgo ieškojimo pasisekė. Šiuo metu dirbu Valstybės dokumentų technologinės apsaugos tarnyboje prie Finansų ministerijos. Darbo pobūdis - asmenų informavimas bei konsultavimas. Mano darbe regėjimo beveik nereikia. Dažniausiai interesantus konsultuoju telefonu. Tik labai retais atvejais klientai lankosi mano kabinete. Žinoma, norėdamas konsultuoti, turi labai išsamiai būti susipažinęs su naujausiais teisės aktais. Kalbant apie regėjimą, reikia pasakyti - esu tikras, kad viskas priklauso nuo paties žmogaus. Jeigu jautiesi esąs auka, vargšas, nelaimingas, nuolatos prašantis pagalbos, globos, tokiu bendradarbiai tave ir laiko. Tai yra labai prastas ir kvailas savęs pristatymo būdas. Anksčiau ar vėliau aplinkiniai tavęs pradės vengti. Aš pasirinkau čia kitą kelią - humorą ir negalios nesureikšminimą. Svarbu nebijoti iš savęs pasijuokti - bendradarbiams papasakoti juokingas situacijas, susijusias su dienos šviesos nematymu. Jiems tai be galo įdomu. Tuomet kyla daug klausimų. Tiesa, bendradarbiai tavęs pradeda klausinėti ne iš karto, o tik po kelerių metų. Priežastis banali - iš pradžių nedrįsta klausti. Užduodami klausimai yra paprasti ir nežeidžiantys. 

"M.Ž." O kaip pirmieji žingsniai į muzikos pasaulį ir netikėtai atsivėrusi šio verslo niša? 

A. P. Su muzika draugauju gan seniai. Esu baigęs muzikos mokyklą "Lyra". Viena yra groti savo malonumui, visai kas kita - pretenduoti į profesionalią veiklą. Postūmį nemėgėjiškai susidomėti muzika davė broliai Audrius ir Artūras Lenkšai. Aš iš jų sužinojau daug naujų ir įdomių dalykų. Muziką norėjau kurti kompiuteriu. Iš pradžių susidūriau su labai nemažomis techninėmis problemomis. Žinoma, neturėjau nei programų, pritaikytų muzikai kurti, nei patalpų. Po kelerių metų atsirado Rusijoje sukurta kompiuterinė programa, iš esmės patobulinusi muzikos inžineriją. Šią programą nusipirkau. Nuo tada rimtai pradėjau, galima sakyti, kompozitoriaus veiklą. Gal žodis "kompozitorius" - per skambus. O kaip kitaip pavadinti tai, ką darau, - savąjį muzikos kūrimą? Viskas prasidėjo nuo projekto "Soundplay Lt" (liet. garso žaidimas). Kol kas šiame projekte dirbu vienas. Šio projekto vienas iš tikslų - suburti rimtą prodiuserių komandą, o vėliau - atlikėjų paieška. Žinia, muzikinės inžinerijos programos bei įrenginiai brangiai kainuoja, tačiau visa tai pavyko įsigyti iš verslo lėšų. Dabar galiu profesionaliai kurti muziką. Tiesa, aparatūrą turiu, bet geros studijos, deja, kol kas nėra. Kreipiausi į LASS - prašiau patalpos. Iš pradžių lyg ir pažadėjo, bet patalpos taip ir negavau. Tikiuosi, anksčiau ar vėliau gerą studiją su puikia akustika turėsiu. 

"M.Ž." Gal galėtum šiek tiek praskleisti muzikos virtuvės užuolaidą? 

A. P. Pirmiausia stengiuosi būsimoms dainoms sukurti žodžius. Vėliau tekstams kuriu melodijas. Tai iš tiesų daug laiko ir energijos reikalaujantis procesas. Dabar pradėjau ieškoti komandos, kuri galėtų profesionaliai kurti dainoms žodžius. Prisipažinsiu, tekstai - mano silpnoji vieta. Aš ne eilių kūrėjas, o kompozitorius. Naujoje komandoje jau turiu kelis žmones. Jie dar privalės pereiti atranką. Man svarbu, kad būtų lankstus teksto kūrėjas. Pasitaiko tokių, kurie sukurtose dainose nenori keisti nė žodžio. Norint rinkai pateikti patrauklų muzikos produktą, daina turi skambėti. O kad eilės būtų grakščios, retkarčiais reikia kai ką išbraukti ar pridėti. 

"M.Ž." Gal jau gali pasigirti pirmais muzikiniais laimėjimais? 

A. P. Daugelis kūrėjų, norėdami apsisaugoti nuo intelektualių ilgapirščių, priklauso LATGA-A ir kitoms autorių teises ginančioms organizacijoms. Aš taip pat nesu išimtis. Kalbant apie muzikinius pasiekimus, reikia pasakyti - jau žengti pirmi žingsneliai. Galiu pasigirti, kad radijo stočių topuose yra keli mano kūrinėliai. Didžiausios sėkmės sulaukė lietuvių kalba sukurta daina pavadinimu "Tu". Ši daina pramušė ledus ir transliuojama radijo stočių eteryje. Štai "Lietaus" topuose ji buvo šešias savaites. Manau, kaip nežinomam atlikėjui tai pasisekimas. Žinoma, jis nedidelis. Norint tapti visaverčiu konkurentu reikia geros vadybos. Ieškau atlikėjo vadybininko, kuris galėtų organizuoti viešą mano kūrinių perklausą. Tiesą pasakius, įvykių neskubinu. Noriu sukaupti didesnį muzikos bagažą ir tik tuomet imtis savireklamos. 

"M.Ž." Dirbi valstybiniame darbe, aktyviai dalyvauji muzikinėje veikloje, turi savą verslą. Nors esi užsiėmęs, aktyviai dalyvauji visuomeninėje veikloje. Štai suvažiavime vėl siekei LASS pirmininko posto. Kas tave skatina vėl ir vėl grįžti pas neregius? 

A. P. Pats esu neregys, todėl iki šiol mane domina šis pasaulis. Kodėl dalyvauju LASS pirmininko rinkimuose? Akstinas paprastas - noriu sąjungoje pokyčių. Pastebiu, kad mūsų sąjunga dabar sustingusi. Gaila, kad suvažiavimo dalyvius tenkina sąstingis. Žinoma, juos žmoniškai suprantu - geriau senas vadas negu naujas. Rankų nenuleidžiu. Tikiuosi, kad kada nors suvažiavimo delegatai suvoks, kad ramybės arba miego būseną reikia keisti. Ketinu ir kituose rinkiminiuose suvažiavimuose kelti savo kandidatūrą. Sąjungos ateitį matau kitaip negu dabartiniai jos vadovai. Pirmiausia, negalima slopinti iniciatyvos. Kol kas pastebiu, kad iniciatyva yra nepageidautina. Žinoma, ji žodžiais deklaruojama. O kai ateini su konkrečiais pasiūlymais, pasirodo, to nereikia. Gal esu neteisus, bet man susidaro įspūdis, jog sąjungoje dirbama kaip ant adatų. Tai nėra sveikintina. Kita opi problema - sąjungos lėšos ir jų panaudojimo skaidrumas. Paprastų sąjungos narių įtarimus dėl lėšų panaudojimo būtina išsklaidyti. Kitaip vadovai nesulauks narių pasitikėjimo, nors gal tai ir nėra jų siekiamybė. Tai tik kelios problemos, o jų yra tikrai daugiau. Esu tikras - LASS reikia permainų. Kad ir kaip gerbčiau senuosius vadovus, bet norint keistis reikia naujų idėjų ir sprendimų. O tai gali padaryti tik naujas žmogus. 

"M.Ž." Ačiū už pokalbį. 

 

Kalbėjosi Henrikas STUKAS 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]