TARPTAUTINEI BALTOSIOS LAZDELĖS DIENAI

 

DĖMESYS - REABILITACIJAI


Šių metų Tarptautinės baltosios lazdelės dienos tema - regėjimo neįgaliųjų reabilitacija. Tema aktuali, kelianti daug minčių ir diskusijų. Ir ne tik Lietuvoje. Daugelis Europos aklųjų sąjungos narių sprendžia neregių kokybiškų reabilitacijos paslaugų klausimą. Lėtai, bet užtikrintai į mūsų gyvenimą veržiasi Pasaulio sveikatos organizacijos parengtas ir pasiūlytas biopsichosocialinės sveikatos priežiūros modelis, kuris turėtų padėti surasti bendrą kalbą įvairių sričių specialistams. Kadangi naujoji sistema pateikia neįgalumo sąvokos pokyčių, pabrėžiamas neįgalaus asmens socialinis aktyvumas visuomenėje, - vadinasi, turime kalbėti ir apie pritaikytą informacinę bei fizinę aplinką, technines pagalbos priemones, socialines paslaugas. Kad reabilitacijos poreikis Lietuvos neregiams labai aktualus, rodo ir tai, kad 25 LASS suvažiavimo delegatai, balsuodami už ateinančių dvejų metų organizacijos veiklos kryptis, prioritetą teikė regėjimo neįgaliųjų reabilitacijai. Šia linkme LASS dirba jau ne vienus metus. Ketvirti metai vykdomi žmonių, turinčių fizinę negalią, mobilumo ir savarankiško gyvenimo įgūdžių ugdymo projektai - juos finansuoja Neįgaliųjų reikalų departamentas prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos. Per trejus prabėgusius metus projektuose dalyvavo 72 neregiai, o šiais metais, tikimės, programą sėkmingai baigs dar 27 žmonės. LASS vykdomi reabilitacijos projektai, kuriuose įdarbinami patyrę tiflopedagogai, - laikina išeitis, gelbstinti daugelį neregių nuo vienatvės, užsisklendimo, padedanti žmonėms žengti pirmuosius žingsnius su baltąja lazdele: išsivirti kavos, pasiskambinti draugui. Projekte dirba psichologė, kuri veda grupinius psichoterapijos užsiėmimus. Visi projekto dalyviai pirmiausia dalyvauja dviejų savaičių trukmės programoje Kauno Prano Daunio aklųjų ir silpnaregių ugdymo centre, o rudenio pradžioje susirenka į Palangą, kad įgytus įgūdžius įtvirtintų. Be individualių orientacijos ir mobilumo, kompiuterinio raštingumo, buities ir brailio rašto (deja, vis mažėjančio) pamokų, organizuojamos įvairios paskaitos. Neregiai supažindinami su naujausiomis technologijomis, populiariausiais amatais. Yra dar vienas projekto etapas - individualus mokymas neregio namuose. Juo gali pasinaudoti tie žmonės, kurie dėl svarbių priežasčių negali dalyvauti mokymuose Kaune ir Palangoje. 

Galėtume tvirtinti, kad tokie projektai yra nebloga išeitis. Deja, tik laikina išeitis. Šalyje turi būti sukurta ir įstatymais įteisinta neregių reabilitacijos sistema valstybiniu lygmeniu. Šia linkme dirbsime ir toliau. LASS iniciatyva Neįgaliųjų reikalų departamente įsteigta darbo grupė, turėsianti parengti socialinės reabilitacijos modelį. 

Neregių reabilitacijos klausimai bus aptariami dar ne kartą. Svarbu, kad suvoktume, jog tikroji reabilitacija - tai mūsų visų, aišku, ir neregių, bendras reikalas ir atsakomybė. Mūsų renginiai, skirti Baltosios lazdelės dienai paminėti, padės geriau visuomenei suprasti, kad tarp mūsų yra "kiek kitaip" pasaulį matančių žmonių. Tačiau jiems reikia jį matyti pačiomis įvairiausiomis spalvomis! 

 

LASS respublikinis centras 

 

Neregio su lazdele logotipasNeregio su lazdele logotipas

 

 

LASS dienos "SUSITIKIMAI" Kelmėje  

 

PROGRAMA 

 

Spalio 3 d. 

10.00 - LASS Kelmės rajono organizacijos narių rankdarbių paroda "Ką gali neregys" Kelmės kultūros centro fojė (Vytauto Didžiojo g. 73). 

11.00 - Techninių pagalbos priemonių akliesiems ir silpnaregiams pristatymas Kelmės kultūros centre. 

12.00 - Konferencija "Neregys šalia manęs" Kelmės kultūros centre. 

15.00 - Susitikimas su žiniasklaidos atstovais Kelmės kultūros centre. 

16.00 - Koncertas "Aš jaučiu Tave, pasauli" Kelmės kultūros centre. 

Spalio 4 d. 

10.00 - Komandinis šaškių turnyras Mero taurei laimėti Kelmės kultūros centre. 

Spalio 5 d. 

10.00 - Šv. Mišios už aklųjų ir silpnaregių bendruomenę Šv. Benedikto vienuolyne (Palendrių km., Kelmės rajonas). 

Spalio 6 d. 

Moksleivių rašinio konkurso "Tamsos šviesa" pristatymas. 

Edukacinė akcija "Paliesk savo vardą". 

Pojūčių teatro kūrybinės dirbtuvės (aktorius M. Černiauskas). 

LASS narių "Susitikimai" su pedagogais ir moksleiviais: 

9.00 - Kelmės Jono Graičiūno gimnazija (Raseinių g. 1). 

12.00 - Kelmės raj. Šaukėnų Vlado Pūtvio-Putvinskio gimnazija (Mokyklos g. 1, Šaukėnai). 

15.00 - "Atverkime langus ir širdis..." - susitikimas su Kelmės rajono literatais - kūrusių ir kuriančių neregių bei silpnaregių kūrybos atgarsiai šiandien. Kelmės viešoji biblioteka (Vytauto Didžiojo g. 73). 

Spalio 3-17 d. 

Taktilinių knygų paroda Kelmės viešojoje bibliotekoje. Mokinių taktilinių piešinių paroda-konkursas "Nematomi regėjimai". Mokinių rašinių "Tamsos šviesa" pristatymas. 

* * * 

Spalio 14 d. 

18.00 - Valstybinio choro "Vilnius" koncertas "Iš tos nakties" Vilniaus rotušėje. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]