TRUMPAI

 

 


SUSITIKO DĖL EURO 

Nuo 2015 metų pradžios turėsime eurą. Lietuvos bankas ta proga rengia informacinę kampaniją. Joje turėtų būti nepamirštos ir specifinės neregiams aktualios problemos. Joms aptarti buvo susitikę Lietuvos banko bei Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos atstovai. Susitikime svarstyti veiksmingiausi bendradarbiavimo būdai skleidžiant informaciją apie euro įvedimą. Nutarta akliesiems ir silpnaregiams svarbią informaciją išspausdinti brailio raštu. Taip pat manoma rengti specialius grynųjų pinigų atpažinimo mokymus. 

 

ATSIŽVELGĖ Į PRAŠYMĄ 

Keisdama kainų etiketes parduotuvių lentynose didžiausią Lietuvoje prekybos tinklą valdanti bendrovė "Maxima LT" atsižvelgė ir į silpnaregių poreikius. Vadovaujantis Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos atstovų tinklui pateiktomis rekomendacijomis, kainos etiketėse spausdinamos aiškesniu šriftu nei iki šiol. Jos bus ir lengviau pastebimos, paprasčiau įskaitomos. 

LASS pirmininko pirmoji pavaduotoja Ramunė Balčikonienė tikisi, kad į silpnaregių poreikius atsižvelgs ir valdžios pareigūnai, atsakingi už informacijos etiketėse pateikimo reglamentavimą. Belieka tikėtis, kad geras pavyzdys paskatins panašiai pasielgti ir kitus prekybos tinklus bei parduotuves. 

 

Į KAUNĄ 

Vykdant Ukmergės rajono savivaldybės finansuojamą projektą "Regos neįgaliųjų kultūrinės savimonės ugdymas II" liepos 2 dieną grupei LASS Ukmergės rajono filialo narių surengta išvyka į Kauną. Aplankytas Velnių muziejus, Tado Ivanausko zoologijos muziejus, lankytasi zoologijos sode, Vytauto Didžiojo universiteto botanikos sode, važiuota funikulieriumi. Pažintinė kelionė buvo tikrai įdomi. 

 

PAŽINTIS SU UOSTU 

Liepos 4 dieną LASS Klaipėdos miesto filialo nariams surengta išvyka po Kuršių marias. Aklieji ir silpnaregiai plaukė laivu "Venus". Jie supažindinti su Klaipėdos uosto praeitimi ir ateities planais. 

 

"ŠALTINIO" ŠVENTĖ 

Liepos 5 dieną poilsiavietėje "Zelva" įvyko tradicinė Vilniaus miesto aklųjų ir silpnaregių sporto klubo "Šaltinis" vasaros sporto šventė. Į ją sukviesti klubo sportininkai ir jų bičiuliai. Jų į šventę susirinko per 140. Šventė prasidėjo tradiciniu "Šaltinio mylios" bėgimu. Klubas įsteigtas 1993 metais, todėl ir "Šaltinio mylia" yra 1993 metrų ilgio. Taip pat vyko baudų mėtymo, šaškių, šachmatų varžybos. Daug dalyvių sulaukė kimštinio kamuolio mėtymo rungtis. Aklieji ir silpnaregiai galėjo dalyvauti šaudymo į taikinį varžybose. Nugalėtojai ir prizininkai apdovanoti atminimo prizais. Sporto klubas "Šaltinis" kasmet rengia vasaros ir žiemos sporto šventes. 

 

MOKĖSI SANKRYŽOJE 

Liepos 10 dieną LASS Švenčionių rajono filialo nariai ir jų talkininkai susirinko prie rekonstruotos miesto Vilniaus ir Strūnaičio gatvių sankryžos. Joje įrengti garsiniai šviesoforai, paklotos kontrastinės geltonos reljefinės trinkelės. Surengta viešoji akcija. Jos tikslas - pamokyti neregius savarankiškai saugiai įveikti šią sankryžą. Akliesiems ir silpnaregiams talkino Švenčionių rajono policijos komisariato kelių policijos poskyrio viršininkas Igoris Anisinas. Jis atsakė į žmonių klausimus, bendravo su mažais blogai matančiais akcijos dalyviais. Vaikams labai malonu buvo iš pareigūno rankų gauti atšvaitą. Akcijos dalyviai padėkojo organizatoriams už įgytas naujas žinias ir neregių poreikiams pritaikytą sankryžą. 

Renginyje taip pat dalyvavo Švenčionių seniūnė Ina Sinienė, LASS Švenčionių rajono filialo pirmininkė Stasė Mažuolienė, rajono savivaldybės administracijos Socialinės paramos skyriaus specialistė Eglė Jakštaitė. 

 

TAPO TRADICINIS 

Liepos 11-13 dieną Vilniuje Lietuvos aklųjų sporto federacija surengė tradiciniu tapusį ketvirtąjį tarptautinį komandinį šoudauno turnyrą. Jame dalyvavo Latvijos, Lenkijos, Prancūzijos, Rusijos, Suomijos ir dvi Lietuvos komandos. Pirmąją vietą iškovojo Lietuvos pirmoji komanda (Paulius Kalvelis, Mindaugas Dvylaitis ir Oreta Strazdauskaitė). Antri liko suomiai, treti - latviai. 

 

RINKOSI PRIE PLATELIŲ 

Tampa gražia tradicija tai, kad Klaipėdos ir Telšių regionų aklieji ir silpnaregiai vasaros viduryje renkasi į susitikimą prie Platelių ežero. Liepos 17 dieną į renginį LASS rajonų filialų kolektyvai suvažiavo iš visos Žemaitijos: iš Šilutės, Skuodo, Mažeikių, Kretingos, Telšių, Klaipėdos rajono ir miesto. Renginio šeimininkai - LASS Plungės rajono filialas. Šventėje dalyvavo Plungės rajono meras Albinas Klimas, vicemeras Mindaugas Jurčius, administracijos direktorė Asta Beierlė Eigirdienė, Platelių seniūnė Danutė Rapolavičienė, seniūnės pavaduotojas Justinas Uščinas, Platelių bendruomenės pirmininkė Vitalija Lukavičienė, Platelių nacionalinio parko direktorius Ramūnas Lydis, Platelių "Žalgirio" jachtų klubo direktorius Vaclovas Buivydas, UAB "Plungės baldai" direktorius Kęstutis Buividas, Plungės šeimos klinikos "Inesa" vadovas Audrius Klišonis, Plungės UAB "Palska" vadovas Algirdas Pečiulis, Plungės labdaros ir paramos fondo vadovas Petras Beinoras. 

Susirinkusieji sportavo, dainavo, grojo, bendravo vieni su kitais, ant laužo virė "bulvienę" iš pačių atsivežtų maisto produktų. 

Renginyje dalyvusios Plungės rajono savivaldybės sveikatos biuro darbuotojos su direktore Daiva Zablotskiene šventės dalyviams tikrino kraujo spaudimą, pateikė sveikatos gerinimo patarimų. Renginio dalyvius palaimino Medininkų parapijos klebonas tėvas Jaroslavas Rekvartas. 

Sąskrydžio dalyviai nuoširdžiai dėkoja rėmėjams ir tikisi kitais metais panašų renginį organizuoti jau naujoje vietoje. Burtai lėmė, kad ta vieta turėtų būti Skuodo rajone. 

 

JEI BŪSITE VARŠUVOJE 

Lenkijos sostinės valdžia ir turizmo biuras parengė atnaujintą kelionių vadovą turistams po Varšuvą "TOP 10". Prieš "išleidžiant į gyvenimą" šią knygelę, leidėjai į talką pasikvietė fondą TUS. Šis fondas patikrino, kaip leidinyje "TOP 10" paminėti objektai yra pritaikyti žmonėms su įvairiomis negaliomis. Kiekvienas objektas paženklintas piktogramomis. Tai padeda suprasti, kokių paslaugų turistiniame objekte gali tikėtis žmogus su konkrečia negalia. Toks objektų ženklinimas palengvins išvykų planavimą, apsaugos nuo netikėtumų. Be to, jis nurodo turizmo organizatoriams infrastruktūros tobulinimo kryptis. Jei mokate lenkiškai, tai leidinį rasite: http://www.warsawtour.pl/sites/default/files/repozytorium/broszury/pl/internet-top10-pl-2014-wyd-viii.pdf 

 

PROJEKTAS "SIELOS BURĖS" 

"Sielos burės" - tai kelionė jūriniu katamaranu, kurioje dalyvauja žmonės su negalia. Rugpjūčio 4 dieną iš Rygos (Latvija) į Helsinkį (Suomija) išplaukė katamaranas "Lover". Didžioji dalis šiame sumanyme dalyvaujančių žmonių su negalia yra aklieji ir silpnaregiai. Šis plaukimas rengiamas jau dešimtą kartą. Katamarano kapitonas - latvis Uldis Mažulis. Įgula - tarptautinė: latviai, estai, rusai ir suomiai. "Lover" iš Rygos plauks į Taliną, vėliau - į Sankt Peterburgą, Helsinkį. Ir vėl į Rygą. Sankt Peterburgo aklųjų ir silpnaregių bibliotekoje turėtų įvykti roko koncertas. Helsinkyje besidomintys šiuo projektu pakviesti į Rusijos mokslo ir kultūros centrą. Baltijos jūra pasirinkta neatsitiktinai. 2015 metais iš Sankt Peterburgo plaukimo per Baltijos jūrą į Taganrogą startas. 

 

PASIKVIETĖ Į TALKĄ 

Nacionalinis Lenkijos bankas ruošiasi į apyvartą išleisti naujus zloto banknotus. Norėdamas, kad banknotai būtų kuo geriau pritaikyti žmonėms su regos negalia, bankas į talką pasikvietė neregius. Rugpjūčio viduryje įvykusiame Lenkijos aklųjų sąjungos ir banko atstovų susitikime buvo išsakyti neregių pageidavimai ir pastabos. Belieka tikėtis, kad kaimynų valiuta neregiams bus pritaikyta geriau. 

 

DOVANŲ - STIKLAINIS MEDAUS 

LASS Jurbarko rajono filialo taryba nutarė organizacijos nariams padovanoti po stiklainį šviežio liepų medaus. O kada tai geriau daryti, jei ne liepos mėnesį? Medaus įsigyta jurbarkiečio Ovidijaus Jasinsko bitininkystės ūkyje. Kiekvienas gavo dar ir cinamono bei informacinį lapelį apie medaus ir cinamono naudą. Šios vasaros gėrybės įsigytos už organizacijai paaukotus 2 proc. gyventojų pajamų mokesčio. 

 

VASARĄ TRAUKIA JŪRA 

Ir šiais metais LASS rajonų filialų nariai sveikatos ir poilsio ieškojo prie Baltijos. Vieni į pajūrį vyko regioninių sveikatos fondų remiami, kitiems lėšų skyrė rėmėjai, dar kiti lėšų gavo pateiktiems projektams. Kauno ir Marijampolės regiono rajonų filialai poilsiui organizuoti panaudoja dalį lėšų, gautų iš Kauno ir Marijampolės aklųjų centro regioninio fondo. Dažniausiai sveikatai gerinti ir poilsiauti pasirenkama vieta - Šventoji. 

Liepos 7-12 dieną čia ilsėjosi LASS Lazdijų rajono filialo nariai. Jie buvo mokomi vaikščioti su baltąja lazdele. Liepos 14-21 dieną poilsio namuose "Spindulys" ilsėjosi Radviliškio rajono filialo nariai, o liepos 21-28 - Kaišiadorių aklieji ir silpnaregiai. Liepos 25-27 dieną į Šventąją buvo atvykę LASS Šalčininkų rajono aklieji ir silpnaregiai. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]