MUMS RAŠO

Regina BYTAUTIENĖ

AR GALI SKRAIDYTI BEGEMOTAI!?


Festivalio prizas 'Begasas'Klaipėdos regos ugdymo centras didžiuojasi Socialinio ugdymo skyriaus suaugusiųjų programų dalyvių ir darbuotojų laimėjimu IV tarptautiniame neįgaliųjų teatrų festivalyje-konkurse "Begasas". Už jų vaidinimą "Laumės verpėjos" (pjesės autorė - Teresė Lorenčienė, vadovė - Danutė Balčiūnienė) skirtas festivalio prizas "Begasas" - skraidančio begemoto skulptūrėlė, kurią sukūrė tautodailininkas Eugenijus Paukštė. Kad ir kaip atrodė nustebusi kūrybinės grupės vadovė D. Balčiūnienė atsiimdama "Begasą", šis laimėjimas nėra atsitiktinis. 

Idėja suburti Socialinio ugdymo skyriaus programų dalyvius į kūrybinę grupę kilo iš didžiulio noro įtraukti žmones, praradusius regėjimą, į aktyvią visavertę veiklą. Juolab kad regėjimo problemos iš esmės keičia įprastą žmogaus gyvenimą: turi įtakos jo savarankiškumui, darbinei veiklai, bendravimui, savirealizacijai, pasitikėjimui savimi. Kaip sugrąžinti tokiam žmogui gyvenimo džiaugsmą? Ar pakaks pedagoginės reabilitacijos programų, formuojančių savarankiško gyvenimo įgūdžius, padėsiančius orientuotis aplinkoje, buityje, skaitant brailio raštu, naudojantis informacinėmis technologijomis? Deja, daugelio metų patirtis ugdant aklus bei silpnaregius žmones liudija - nepakaks. Kai kuriems asmenims, kol jie orientuoti į fiziologinių bei saugumo poreikių tenkinimą, - pakaks. Tačiau siekiantiems aukštesnių poreikių - socialinių, pagarbos sau, saviraiškos - reikia siūlyti daugiau, nei numato pedagoginės reabilitacijos programos. Todėl Klaipėdos regos ugdymo centras kasmet į metinius planus įtraukia ir tokias programas, kaip dailė, muzika, keramika. Dalyvaudami šiose programose žmonės kuria būdu, kuris jiems prieinamiausias, širdžiai mielas. 

Ruošiantis įvairiems renginiams, koncertams, ne kartą reikėjo ne tik dainuoti ar groti, bet ir suburti grupę žmonių, kurie gebėtų deklamuoti, pasakyti išmoktą tekstą, atlikti trumpą vaidmenį, judėti scenoje, padainuoti ar pašokti. Repeticijos žmones suvienijo, tapo laukiamos ir renginiui pasibaigus. Ir nenuostabu - čia reikšmingas kiekvieno dalyvio indėlis. Kūrybines idėjas siūlo visi, kurie turi minčių ir nebijo jas reikšti. Tai smagiausias momentas, nes ieškant geriausio varianto "minčių lietus" prapliumpa netikėčiausiomis bei juokingiausiomis idėjomis, kurios sukelia karštas diskusijas ar linksmybes. Visi pakankamai prisifantazavę bei prisijuokę pasirenka taikliausią variantą vienai ar kitai situacijai iliustruoti. Taigi repeticijos tapo reguliarios, atsirado ir kūrybinė grupė, kuriai vadovauja nepailstanti tiflopedagogė D. Balčiūnienė drauge su muzikos vadove Loreta Aukštuoliene. Pamažu grupės repertuaras didėjo, pasirodymų daugėjo, o vieno pasirodymo metu Regos ugdymo centro teatro grupė buvo iškilmingai pakrikštyta "Palėpės" vardu. Nuo "Palėpės" įkūrimo prasidėjo labai aktyvi ir turininga grupės veikla. Kiekvieną trečiadienį centro muzikos salė prisipildo šurmulio ir linksmo juoko. Praverti duris ir nors akies krašteliu žvilgtelėti arba užsukti ir pažiūrėti, kuo gyvena "Palėpės" linksmuoliai, norisi kaskart, kai jie repetuoja. Stebina ir žavi jų energija. Žmonės pamiršę negandas kuria gėrį, grožį, rodo savo kūrybiškumą, išgyvenimus, skleidžia teigiamą energiją. Ginčydamiesi ieško geriausių sprendimų. Tvirta komanda - nesipyksta. Grupė, vienijanti apie 12 dalyvių ir pedagogų, nėra užsidariusi. Jos netenkina pasirodymai tik Regos ugdymo centro bendruomenei, tik LASS Klaipėdos ir Telšių apskričių kultūros centro renginiuose. Keliaudami po Klaipėdos miesto bei rajono globos namus, mokyklas, vaikų darželius, yra parodę ne vieną savo vaidinimą. Tai liudija parvežti padėkos raštai, suvenyrai. Tokios kūrybinės kelionės dar labiau suvienijo grupę. Patobulinę įgūdžius gastrolėse drąsiai dalyvauja konkursuose bei festivaliuose "Muzikinė paukštė", "Begasas" bei kituose. 

Beje, išvykos į renginius, dažnai būnančius kitame mieste, o kartais ir kitame Lietuvos krašte, planingos. Stebėtina grupės ištvermė ir užsispyrimas. Įstaigos transportas mažutis, tik aštuonių vietų, dažniausiai veža sceninę įrangą ir kelis nereginčius žmones. Kiti, matantys, nematantys, primatantys ir pedagogai, vyksta viešuoju bei privačiu transportu. Svečiame mieste grupė neapsiriboja tik teatro vaidinimais. Būtinai užsako pažintinę ekskursiją po miestą. Tuo pasirūpina socialinė darbuotoja Jūratė Surailovienė. Kaskart iš tokių kelionių visi grįžta laimingi, linksmi, nusiteikę ir toliau kurti bei rodyti savo kūrybos vaisius tiems, kuriems jų reikia. 

Rašydama apie kūrybinę grupę noriu akcentuoti žmonių, įsiliejusių į "Palėpės" veiklą, vidinės motyvacijos reikšmę. Negirdėjau burbuliuojant nei programų dalyvių, nei pedagogų, nors pastarieji dirbo viršydami savo darbo valandas, eikvodami laisvadienius. Ir kas galėtų juos priversti, jei ne nuostata ištiesti pagalbos ranką tam, kuriam labiausiai reikia, - žmogui, negalinčiam tai padaryti savarankiškai. Noras drauge kurti gėrį, grožį, atrasti ir džiaugtis pergalėmis. Todėl ir toliau kuriami scenarijai, ieškoma geriausių žodžio, judesio bei scenovaizdžio sprendimų. 

Tai ar gali begemotas skraidyti? Taip, kai jam užauginami sparnai ir jis vardu Begasas! Ar gali aklasis matyti, laisvai vaikščioti po sceną ir nebijoti kliūčių? Taip, kai jis scenoje ne vienas, kai šalia pasitikėjimo verta komanda, vadovaujama kompetentingo vadovo. Taip, kai karšta širdis ir nestinga pasitikėjimo! 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]