PROJEKTAI

Justina GAGARINA

NAUJAS BŪDAS INFORMUOTI


Informacinis stendas"Kas valdo informaciją, tas valdo viską", - girdėtas posakis, tiesa? Bet kaip šiais laikais nepasiklysti naujienų gausoje? Jauni žmonės vadinami "Google karta" - ji visų atsakymų ieško internete. Galima rasti daug atsakymų, jei tik... žinosi, kaip ir ko paklausti. Lietuvos aklųjų bibliotekos (LAB) tinklalapyje galima sužinoti apie jos veiklą ir teikiamas paslaugas regos sutrikimų turintiems žmonėms. Tačiau ar daug žmonių atranda LAB per internetą? Vargu, kol nereikia, žmogus neieško tokios informacijos. Bet, kai regėjimas dėl įvairių priežasčių susilpnėja, žmogus ne visada laiku sužino apie LAB teikiamas galimybes: apie tai, kad galima skaityti garsines knygas, naudotis virtualiąja aklųjų biblioteka. Tuomet lieka radijas, televizija ir artimųjų teikiamos žinios. Žinoma, naujienos, gaunamos iš šių informacijos šaltinių, labai svarbios, tačiau jos negali atstoti viso kultūrinio gyvenimo įvairovės. LAB darbuotojai siekia ne tik patenkinti jau esančių skaitytojų poreikius, bet ir rasti daugiau potencialių skaitytojų. Kaip sakoma, jeigu kalnas neina pas Mahometą, ar ne metas Mahometui keliauti prie kalno? 

Šiais metais biblioteka įgyvendina Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos iš dalies finansuojamą projektą "Lietuvos aklųjų bibliotekos elektroninių paslaugų informacinė sklaida". Susilpnėjus regai pirmiausia kreipiamasi pagalbos į akių ligų gydymo klinikas. Todėl Vilniaus universiteto ligoninės Akių ligų centre nuo liepos 24 d. pacientų ir jų artimųjų laukia naujovė. Projekto metu, bendradarbiaujant su įmone "Altum Retail", įrengtas interaktyvus stendas su liečiamuoju ekranu. Jame pateikta informacija apie svarbiausias LAB paslaugas, leidžiamus specialiųjų formatų leidinius brailio raštu, įgarsintus, daugiafunkcinius, yra bibliotekos kontaktiniai duomenys, žinios apie kitas įstaigas, besirūpinančias regos neįgaliaisiais. Paaiškinama, kas ir kokiomis sąlygomis, remiantis LR autorių teisių ir gretutinių teisių įstatymu, gali naudotis LAB paslaugomis. Šiuo stendu patogu naudotis ir reginčiam žmogui, ir turinčiam regos sutrikimų. Norint skaityti kitą žinutę reikia paliesti ekrane matomus mygtukus. Jeigu skaityti ekrane yra sudėtinga, galima klausytis įgarsintos versijos - paspaudus mygtuką pasigirsta diktoriaus balsas. 

Taip pat stende regos sutrikimų turintys asmenys gali prisijungti prie ELVIS (elektroninių leidinių valdymo informacinės sistemos) ir susipažinti su šia bibliotekos teikiama virtualia paslauga. 

Vilniaus universiteto Akių ligų centras - viena didžiausių akių gydymo įstaigų Lietuvoje. Porą mėnesių interaktyvus stendas bus eksponuojamas čia, vėliau planuojama jį perkelti į kitas gydymo įstaigas. Interaktyviame stende pateikiama informacija, svarbi ne tik regos sutrikimų turintiems žmonėms, bet ir juos gydantiems gydytojams. Pastarieji, susipažinę su informacija apie galimybes sutrikusios regos žmonėms skaityti ir šviestis, taip pat gali savo pacientus informuoti, tapti savotiškais LAB ambasadoriais. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]