SUKAKTYS

Gražina SIDEREVIČIENĖ

AKORDEONO MUZIKOS IR POEZIJOS ŠVENTĖ


P.Četkausko knygos 'Akordeonistas' viršelisBirželio 10 dieną Kauno aklųjų ir silpnaregių centro salė buvo sausakimša. Akluosius ir silpnaregius, jų bičiulius, miesto bendruomenę pakvietėme į respublikinę akordeono muzikos ir poezijos šventę "Muzikos ir poezijos paslaptis". Ją skyrėme pirmojo Lietuvoje akordeono vadovėlio autoriaus, kūrėjo ir atlikėjo Povilo Četkausko 110-osioms ir akordeonininko, instrumentinio ansamblio vadovo Petro Barškiečio 70-osioms gimimo metinėms. Renginys jau tapo tradicinis, pirmasis įvyko 1994 m. ir nuo tada organizuojamas kas penkeri metai. 

Muzikologas Andrius Masliakovas teigia, kad akordeonas - tai instrumentas, kurio galimybėms išstudijuoti prireiks dar ne vieno dešimtmečio. Lietuva jau daug metų garsėja kaip senas grojimo šiuo instrumentu tradicijas turinti šalis, mūsų atlikėjai skina laurus daugelyje prestižiškiausių šio instrumento atlikėjų konkursų visoje Europoje. Tačiau daugelis Lietuvos akordeonininkų gana skeptiškai žiūri į šiuolaikinę muziką ir mieliau renkasi klasikinės ar pramoginės muzikos kūrinius. 

Mūsų šventėje skambėjo įvairių žanrų, pradedant liaudies muzikos kapelos "Bičiuliai" (vadovas Vytautas Brušnius) atliktais P. Četkausko, P. Barškiečio, A. Pupalaigio pramoginiais ir baigiant sudėtingais klasikos kūriniais. Žiūrovus į paslaptingą akordeono muzikos pasaulį nukėlė tarptautinių konkursų laureatai - Kauno 1-osios muzikos mokyklos akordeonininkai, vadovaujami mokytojos ekspertės Gražinos Lukošienės. 

Klausytojams labai pasisekė, kad su šia talentinga pedagoge bendradarbiaujame jau keletą dešimtmečių ir kiekvienas jos parengtų atlikėjų pasirodymas - vis naujas atradimas, suvirpinantis giliausius sielos klodus. Negalėjai nesigėrėti D. Skarlati sonatomis, J. S. Bacho "Invencija", "Šmaikščia išdaiga", A. Chačiaturiano "Tokata" ar J. Kazakovo sukurtomis variacijomis ukrainiečių liaudies dainų tema. Jas profesionaliai pagrojo tarptautiniam konkursui Šveicarijoje besiruošiantys akordeonininkai T. Demidavičius, V. Danielius, V. Gavelis, M. Barakauskas ir P. Macevičius. 

Profesionalių atlikėjų ir mėgėjų meno entuziastų programą į vieną visumą sujungė poetinis žodis. Išgirdome D. Kajoko, V. Mačernio, A. Karosaitės, P. Širvio, Just. Marcinkevičiaus ir kaunietės literatės K. Venckuvienės eilių. Jas įtaigiai padeklamavo mėgėjų teatro "Aira" skaitovės R. Girnienė, N. Naumova, M. Saladžiuvienė, Z. Klibavičienė, G. Siderevičienė. 

Pagarbiai buvo išklausyti įrašai: P. Četkausko "Našlaitėlė" (atliko Povilas Četkauskas su sūnumi Eugenijumi) ir P. Barškiečio "Upelis" (įgrojo Kauno aklųjų ir silpnaregių centro instrumentinis ansamblis, kuriam tuo metu vadovavo Lionginas Matusevičius). 

Rimtai ir atsakingai šventei pasirengė kelmiškis akordeonininkas, savo rajone vadovaujantis penkiems mėgėjų meno kolektyvams Justinas Kasparas. Jis visus pradžiugino, nes puikiai atliko J. Kairio "Pavasario valsą" ir P. Frosinio "Rumbą". 

Prisiminimais apie Povilą Četkauską ir Petrą Barškietį dalijosi centro direktorius Stasys Babonas, kolegė Ona Matusevičiūtė ir P. Barškiečio dukra Ramunė Butkevičienė. Jų besiklausydami artimieji bei jautresni bičiuliai ir ašarą nubraukė. Liko vietos ir apmąstymams - kurgi slypi toji muzikos ir poezijos paslaptis? Net didžiausi pasaulio išminčiai vienu ar keliais žodžiais jos neatskleistų, nes kiekvienas ją jaučiame ir išgyvename savaip - savo protu ir jausmais. 

Gaila, kad vis mažesnės neregių ir silpnaregių akordeonininkų gretos. Juos mielai pasikviestume į projekto renginius. Gal ateityje kas nors pasikeis ir muzikantų bus daugiau, kiek buvo 1999-ais ar 2004 metais. Šventės mecenatas - Lietuvos kultūros taryba, rėmėja UAB "Bijola". Svaria švente baigėsi pavasario renginių maratonas, tačiau projektas tęsis rudenį. Su šia kiek sutrumpinta programa keliausime po regionus - tikimės pasiekti ne tik Raseinius, bet ir Kretingą, Vilnių. Iki susitikimo! 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]