TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

CINAMONAS IR MEDUS


Medus yra vienintelis negendantis produktas pasaulyje. Jis gali tik kristalizuotis. Bet tai jo savybių nekeičia. Jei norite minkšto medaus, atlaisvinkite dangtelį, įstatykite indą su medumi į šiltą vandenį ir jis pasidarys toks, koks buvo iš pradžių. Verdant ar dedant medų į karštą vandenį, jo gerosios savybės dingsta, suyra medaus fermentai. 

Medus yra gydytojų pripažįstamas kaip labai efektyvus vaistas nuo daugelio ligų. Jis gali būti naudojamas nebijant jokio šalutinio poveikio, žinoma, sergant kai kuriomis ligomis, jo valgyti reikia labai saikingai. Medus, nors ir saldus, bet teisingai vartojamas kaip vaistai tinka ir žmonėms, sergantiems cukralige. 

Cinamonas, mūsų vartojamas kaip prieskonis, pasirodo, turi ir gydomųjų savybių. Jis pasižymi antidepresiniu poveikiu. Jame esančios medžiagos žmogaus organizmą veikia panašiai, kaip jo paties gaminami vadinami laimės hormonai - endorfinai. Valgant cinamonu pagardintą maistą, galima atsikratyti niūrių minčių. 

Tad cinamono ir medaus mišinys gydo daugelį ligų. Teigiama, kad farmacininkai tai žino, bet apie tai garsiai nešneka. 

Štai keletas liaudiškų patarimų, pagrįstų medikų tyrimais. Ar jie jums padės, nepabandę nesužinosite. Tiesa, tai nėra ypatingo skonio derinys, ypač tiems, kurie nemėgsta cinamono. Bet išmėginti verta. O gal tiesiog dažniau pradėsite vartoti medų ir cinamoną gamindami įvairius patiekalus, padažus ir arbatas. 

Širdies ligoms gydyti sumaišykit medų su žiupsneliu cinamono ir tepkit ant sumuštinio. Riekelė kiekvieną rytą pusryčiams sumažins cholesterolio kiekį kraujagyslėse ir apsaugos jus nuo infarkto pavojaus. Tokie pusryčiai taip pat atstato arterijų ir venų sienelių elastingumą. 

Artritu sergantys žmonės kiekvieną rytą ir vakarą turi išgerti puodelį šilto vandens su 2 valgomaisiais šaukštais medaus ir vienu arbatiniu šaukšteliu cinamono. Teigiama - reguliariai vartojant galima išsigydyti ir chronišką artritą. 

Cholesteroliui mažinti tiks 2 valgomieji šaukštai medaus ir 3 arbatiniai šaukšteliai cinamono litre vandens. Per 2 val. toks gėrimas sumažina cholesterolio kiekį kraujyje apie 10 proc. Reguliariai vartojant 3 kartus per dieną išvalomas bet koks cholesterolis. 

Šlapimo pūslės infekcija irgi gydoma cinamonu ir medumi. 2 valgomieji šaukštai cinamono ir vienas šaukštelis medaus stiklinėje šilto vandens sunaikina ją. 

Peršalimą irgi įveiksite - jums būtinas valgomasis šaukštas šilto medaus ir ketvirtadalis šaukšto cinamono kasdien 3 dienas. Išgydoma dauguma chroniškų peršalimų, slogų ir išvalomi sinusai. 

Pilvo skausmams įveikti tereikia sučiulpti šaukštą medaus, truputį apibarstyto cinamonu. 

O jei vargina dujos? Indų ir japonų mokslininkai pastebėjo, kad medus su cinamonu pašalina dujų kaupimąsi pilve. Cinamono milteliai, pabarstyti ant dviejų valgomųjų šaukštų medaus, suvalgyti prieš maistą, padeda suvirškinti net ir "sunkiausią" patiekalą. 

Kasdieninis medaus ir cinamono vartojimas stiprina ir imuninę sistemą. Ispanų mokslininkai teigia, kad medus užmuša gripo sukėlėjus. 

Teigiama, jog arbata su medumi ir cinamonu, vartojama reguliariai, šalina senėjimo požymius, ilgina gyvenimą. Jei norite tapti ilgaamžiai, jums tiks toks derinys: 4 šaukštai medaus, 1 šaukštas cinamono ir trys puodeliai vandens. Vandenį užvirinkite, suberkite cinamoną ir uždenkite. Truputį atvėsus "arbatai", sudėkite medų. Gerkite po ketvirtadalį puodelio 3 kartus per dieną. Kaip rašoma, gyvenimas tikrai pailgės - gal ir iki 100 metų. 

O odos infekcijos? Teigiama: medus su cinamonu lygiomis dalimis pagydo egzemą ir visas kitas odos ligas. 3 šaukštus medaus ir 1 arbatinį šaukštelį cinamono gerai išmaišykite. Prieš miegą šia košele ištepkite spuogus, o ryte nuplaukite šiltu vandeniu. Gera žinia ir norintiems numesti svorio. Kiekvieną rytą 30 min. prieš pusryčius ir vakare prieš miegą gerkit medų ir cinamoną, išvirtą puoduke vandens (arbata verdama kaip ilgaamžiams skirtame recepte). Nuolat vartodami cinamoną ir medų svorio atsikratys net ir labai nutukę žmonės. 

Naujausi tyrimai rodo, kad medus, nors ir saldus, vis tiek yra labai naudingas. Žmonės, reguliariai vartojantys medų ir cinamoną lygiomis dalimis, yra kur kas gyvybingesni. 

Pietų Amerikos gyventojai skalauja burną ir gerklę su arbatiniu šaukšteliu cinamono ir trupučiu medaus stiklinėje karšto vandens - šitaip visai dienai atsikrato blogo burnos kvapo. 

Teigiama - kiekvieną rytą ir vakarą medus su cinamonu lygiomis dalimis atstato klausą. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]