TRUMPAI

 

 


VAŽIUOS Į GRAIKIJĄ 

Kovo 8-13 dieną Vilniuje įvyko Lietuvos aklųjų ir silpnaregių vyrų šachmatų čempionatas. Jame pirmąją vietą iškovojo Evaldas Šlušnys. Antrasis - Gintaras Grybas, trečiasis - Anatolijus Novikovas. Kartu E. Šlušnys ir G. Grybas iškovojo teisę dalyvauti IBCA pasaulio šachmatų individualiame čempionate Graikijoje. 

 

NEPRIKLAUSOMYBĖS ATKŪRIMO DIENAI 

Kovo 11 dieną Trakų kultūros rūmuose įvyko koncertas "Jazz - Folk", skirtas Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dienai. Jame dalyvavo valstybinis choras "Vilnius", džiazo pianistas Artūras Anusauskas, liaudies dainų atlikėja Veronika Povilionienė ir saksofonininkas Juozas Kuraitis. 

 

PO ANTROJO ETAPO 

Kovo 15-16 dieną Vilniuje įvyko Lietuvos aklųjų ir silpnaregių 2013-2014 metų golbolo čempionato antrojo etapo varžybos. A (stipresniųjų) pogrupyje pirmauja sporto klubo "Šaltinis" trečioji komanda. B pogrupyje - kaimynų lenkų "Start Bialystok" komanda. Rezultatyviausias turnyro žaidėjas - Karolis Levickis. Jis pelnė 43 įvarčius. 

 

MŪSŲ TEN NEBUVO 

Kovo 16 dieną Sočyje baigėsi XI parolimpinės žaidynės. Jose dalyvavo 575 sportininkai iš 45 valstybių. Rungtasi penkiose sporto šakose. Išdalinti 72 medalių komplektai. Juos iškovojo devyniolikos valstybių atstovai. Daugiausia medalių iškovojo Rusijos rinktinė. Jiems atiteko 30 aukso, 28 sidabro ir 22 bronzos medaliai.  

Pagal bendrą medalių skaičių antri liko ukrainiečiai. Klasifikuojant pagal medalių svarbą antri liko vokiečiai - iškovojo 9 aukso medalius. Daugiau apie šią žmonių su negalia sporto šventę galima sužinoti internete http://www.sochi2014.com/en/paralympic 

 

IR DIABETIKAMS, IR LITERATAMS 

Kovo 19 dieną LASS Vilkaviškio rajono filialo vokalinis ansamblis "Žara" koncertavo Vilkaviškio diabetikų draugijos ataskaitiniame susirinkime. Susirinkusiems koncertas taip patiko, kad šie kolektyvą pasikvietė pakoncertuoti dar kartą - kovo 25 dieną literatų renginyje. 

 

RUNGĖSI ŠACHMATININKĖS 

Kovo 20-24 dieną Kaune įvyko Lietuvos aklųjų ir silpnaregių moterų šachmatų čempionatas. Jame pirmąją antrąją vietą pasidalijo Violeta Benkunskienė ir Irena Karsokaitė. Trečioji atiteko Irenai Skėrutei. 

 

"PURIENAI" 40 

Kovo 21 dieną Prienų kultūros ir laisvalaikio centre kūrybinės veiklos 40-metį paminėjo LASS Prienų rajono filialo mišrus vokalinis ansamblis "Puriena". 

1967 metais Prienų rajono neregiai susibūrė į tuometinės Lietuvos aklųjų draugijos Prienų pirminę organizaciją. Pirmuoju jos pirmininku tapo Jonas Serbenta. 

Šešerius metus dėl įvairių priežasčių pirmininkai keitėsi vienas po kito, o 1973 metais visuotiniame susirinkime pirmininku išrinktas Juozas Sutkaitis, sekretore - Leokadija Gudelienė. Vadovaujant J. Sutkaičiui, nuo tų metų pradėjo kurtis ir meno mėgėjų kolektyvai. Meno vadovu pakviestas dirbti Antanas Puidokas. Ilgus metus organizacijoje veikė instrumentinis ir vokalinis ansambliai, vėliau susikūrė ir folkloro ansamblis.  

2008 m. organizacijos pirmininke pradėjus dirbti Irenai Karsokaitei, užsimezgė glaudūs ryšiai su Prienų rajono savivaldybe. Kolektyvas gaudavo paramą iš savivaldybės, tad įsigijo naujus saviveiklininkų drabužius, daug koncertavo. Tais pačiais metais vokaliniam ansambliui pradėjo vadovauti Onutė Matusevičiūtė. 

Nuo 2010 metų "Puriena" dalyvauja tarprajoniniame partizaninės dainos konkurse. Kolektyvas apdovanotas už gerą meninį lygį, nuoširdumą, istorinės praeities sklaidą. Nuo 2011 m. dainininkai tradiciškai neaplenkia ir romansų vakarų "Ilgesio dainos". 

Į šventinį koncertą atvyko Kaišiadorių aklųjų bendruomenės žmonės ir vokalinis ansamblis "Volungėlė". Kolektyvą pasveikino Prienų rajono savivaldybės, Socialinės paramos, Kultūros, sporto ir jaunimo skyrių atstovai, Seimo narys V. Kamblevičius ir jo padėjėja L. Jakinevičienė, Seimo nario A. Palionio padėjėja V. Petkevičienė, Kauno Žaliakalnio seniūnaitis J. Miliauskas, Lietuvos aklųjų bibliotekos Kauno filialo vedėja I. Blaževičienė, Prienų globos namų, Socialinių paslaugų centro atstovai ir kiti. 

Sveikinimų maratoną užbaigė viešnios iš LASS Jonavos rajono filialo organizacijos. Kartu su jomis atvyko ir buvusi pirmininkė Janina Raginienė. 

 

REKORDŲ LIETUS 

Kovo 22 dieną Kaune įvyko Lietuvos aklųjų ir silpnaregių individualus plaukimo čempionatas. Jame pasiekta net vienuolika aklųjų ir silpnaregių rekordų. Mindaugas Dvylaitis pasiekė penkis rekordus, Edgaras Matakas - du rekordus, Viktorija Urbonaitė, Juozas Miliauskas, Gluosnė Norkutė, Andrius Kalvelis - po rekordą. Artimiausi mūsų šalies aklųjų ir silpnaregių plaukikų startai - balandžio 24-27 dieną tarptautiniame Vokietijos neįgaliųjų plaukimo čempionate Berlyne. 

 

PO KELIONĖS Į INDIJĄ 

Kovo 26 dieną Kauno aklųjų ir silpnaregių centro moterų klubo "Vizija" narėms surengta popietė "Indija, joga". 

Įspūdžiais iš šios egzotiškos šalies dalijosi Lietuvos sporto universiteto magistrantė Agnė Girniūtė. Kelionės tikslas buvo 58 valandų mokymosi kursai pas jogos mokytojus. Mergina domisi Rytų kultūra ir gyvenimo būdu, joga ir jos poveikiu asmenybei ugdyti. Popietės dalyviai išgirdo pasakojimą apie indų dievybes, žmogaus ir gamtos harmoniją, esmines vertybes. 

 

DZIUDO ČEMPIONATAS 

Kovo 29 dieną Vilniuje įvyko Lietuvos aklųjų ir silpnaregių dziudo čempionatas. Jame dalyvavo septyniolika sportininkų iš Lietuvos aklųjų sporto federacijos klubų "Šaltinis" ir "Šarūnas". Absoliučioje svorio kategorijoje pirmą vietą iškovojo Renaldas Žižys. 

 

AUKCIONAS NEREGIŲ LABUI 

Kovo 29-30 dieną Klaipėdoje, viešbutyje "Amberton Klaipėda", įvyko Baltijos dizaino mugė. Joje surengtas meno kūrinių labdaros aukcionas. Surinkta 5370 litų. Jie skirti Klaipėdos aklųjų ir silpnaregių poreikiams. Neregius remti pasiūlė mugės globėja, Klaipėdos mero žmona Inga Grubliauskienė. 

Aukcionui pristatyti menininkų tapybos, grafikos, keramikos, stiklo vitražų, fotografijų darbai. Aukcione dalyvavusi LASS įmonės "Regseda" vadovė Kristina Zibalienė teigė, jog nesitikėjo tokios didelės paramos. Aktyviai meno kūrinius pirkęs verslininkas Antanas Guoga pakvietė Klaipėdos akluosius ir silpnaregius, už aukcione surinktus pinigus keliausiančius į sostinę, užsukti į jo poilsio ir pramogų parką "TonyResort" Trakų rajone Anupriškėse ir pažadėjo pats pavedžioti uostamiesčio neįgaliuosius po savo valdas. 

 

"AIRA" KAUNO KARTŲ NAMUOSE 

Balandžio 1 dieną Kauno aklųjų ir silpnaregių centro mėgėjų teatro "Aira" skaitovės Asta Ūdrienė ir Zita Klibavičienė pakviestos į Kauno kartų namus "pasikieminėti". Teatro mėgėjos paskaitė lietuvių autorių humoristinių kūrinių. 

 

KAUNE - DVASINGUMO VALANDA 

Balandžio 2 dieną Kauno aklųjų ir silpnaregių bendruomenės nariai susirinko į tradicine tapusią dvasingumo valandą "Prisikėlimo belaukiant". Į renginį atvyko kunigas iš Šiluvos silpnaregis nuo vaikystės Ramutis Janšauskas. Šventėje taip pat dalyvavo centro moterų vokalinis ansamblis "Credo" ir skaitovė Zita Klibavičienė. 

 

"AŠ MUZIKA, DAINA IR MEILE DALINUOS" 

Gegužės 8-17 dieną įvyks aklųjų ir silpnaregių meninės raiškos ir kūrybos festivalis - konkursas "Aš muzika, daina ir meile dalinuos". 

Jame dalyvaus LASS miestų ir rajonų filialų per 50 įvairaus žanro meno mėgėjų kolektyvų, 13 dailiųjų amatų būrelių. Kas antrus metus vykstantys festivaliai suteikia galimybę meno mylėtojams susitikti, parodyti naujas menines programas, pasidžiaugti savo ir kitų gebėjimais bei pasidalinti kūrybine patirtimi. 

Festivalio-konkurso nuostatus rasite interneto svetainėje www.lass.lt. 

 

KONKURSE - SEPTYNI DALYVIAI 

Lietuvos aklųjų bibliotekos bei Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos paskelbtame neregių ir silpnaregių literatų kūrybos konkurse pareiškė norą dalyvauti vienuolika autorių. Tiek jų savo darbus pateikė iki kovo 15 dienos skelbtame konkurse. Organizatoriai džiaugiasi kūrėjų gausa. Deja, ne visi laikėsi konkurso sąlygų - kai kurie iš jų pateikė tik po kelis eilėraščius. Todėl po pirminės atrankos literatūros ekspertams vertinti bus pateikti septynių autorių darbai. Konkursui savo eilių knygas pateikė Severina Baranauskienė, Vilija Dumbliauskienė, Zenonas Kavaliauskas, Kristina Laimanskienė ir Zita Sabulienė. Vincas Baublys konkursui pristatė romaną, o Lionginas Ragėnas - apsakymų. 

LAB direktorės įsakymu bus sudaryta vertinimo komisija, kuri gegužės pradžioje paskelbs 2014 metų neregių ir silpnaregių literatų kūrybos konkurso laureatą. 

 

GARSAI PADĖS KASDIENIAME GYVENIME 

Kompiuterinė programa padeda neregiams "matyti" garsu. Dar 1992 metais vienas olandų programuotojas sukūrė programą VOICE. Ši programa nesudėtingus piešinukus paversdavo garsais. Po keliolikos metų Izraelio mokslininkai šią programą panaudojo nuo gimimo nematančių žmonių labui. Po 70 valandų treniruočių aklieji gana gerai interpretuodavo maždaug 4500 pikselių dydžio paveikslėlius. Neregiai ne tik turėjo iš garsų atpažinti piešinėlius, bet ir keitė kūno padėtį. Šių pratimų metu aktyvi buvo už regėjimo impulsų apdorojimą atsakinga smegenų dalis, tokia pati kaip matančių žmonių. Šiuos darbus vainikavo rinkoje pasirodžiusi nauja mobiliesiems telefonams skirta programa "EyeMusic". Ši programėlė turėtų garsais padėti neregiams atlikti kasdienius darbus. Ja nuotraukos verčiamos garsais. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]