IŠ MŪSŲ KALENDORIAUS

Juozas VALENTUKEVIČIUS

GERVELĖS ROŽINIS


Vilija DumbliauskienėŽurnalo skaitytojams, ypač tiems, kurie domisi poezija, vilnietės Vilijos Dumbliauskienės vardas tikrai žinomas. 2006 metais Lietuvos aklųjų biblioteka išleido jos pirmąją eilėraščių knygą "Lemtis dilgėlynų delnais", o po ketverių metų, 2010-aisiais pasirodė antroji - "Baltosios gervelės rožinis". Be to, jos eilės skelbtos žurnale "Mūsų žodis", almanache "Žodžio spalvos". Apie autorę gražiai atsiliepia abiejų knygų redaktorė, žinoma literatūrologė Janina Riškutė: "Eilėraščiuose subtiliai kalbama apie sielvartą patyrusio asmens turtėjimą, šviesos troškimą, gyvenimo prasmės suradimą, ryšį su artimais, sielos atrama randama gamtoje." Įvairiuose susitikimuose autorė sulaukia gražių vertinimų ir publikos aplodismentų. Apie šią taupaus, bet labai taiklaus poetinio žodžio meistrę kalbame neatsitiktinai. Yra priežastis, graži proga ją prisiminti. Vilija ką tik atšventė gražią gyvenimo sukaktį. Tad keletas jos gyvenimo ir veiklos štrichų. 

Vilija Dumbliauskienė (Gavėnaitė) gimė 1964 m. kovo 4 d. Geisteriškiuose, Vilkaviškio rajone. 1971 m. pradėjo lankyti Keturvalakių aštuonmetę mokyklą. Tačiau, nusilpus regėjimui, mokytis čia negalėjo, todėl 1973 metų rudenį mokslų tęsti atvyko į Kauno aklųjų internatinę mokyklą. 1975 m., atidarius naują Aklųjų ir silpnaregių mokyklą Vilniuje, mokytis persikėlė į ją. Vilija buvo labai kruopšti ir stropi moksleivė. Visi dalykai sekėsi gana gerai, bet arčiausiai širdies buvo literatūra. Godžiai skaitė, o vyresnėse klasėse ir pati pradėjo miklinti plunksną - sukūrė pirmąsias eiles. Jai artimas ir muzikos pasaulis, lankė ir baigė Balio Dvariono vaikų muzikos mokyklos chorinio dainavimo klasę. Įdomus istorinis faktas: Vilija kartu su Ona Matusevičiūte, šiuo metu gerai žinoma dainininke, 1978 metais dalyvavo vaikų ir moksleivių televizijos konkurse "Dainų dainelė". Atrankos ture šis duetas pasirodė puikiai, bet į respublikinį finalinį konkursą nebuvo pakviestas. Neregiams tuo metu, giliu sovietmečiu, buvo ribojama teisė viešai rodytis. Aišku, jaunosios dainininkės apie tai sužinojo gerokai vėliau. Vilija dainavo mokyklos moksleivių įvairiuose ansambliuose. Išlaikius abitūros egzaminus, nekilo klausimų, kur studijuoti ir kokius mokslus pasirinkti: 1986 m. įstojo į Vilniaus valstybinį universitetą, studijavo lietuvių kalbą ir literatūrą. Bestudijuodama atliko praktiką Lietuvos aklųjų draugijos leidykloje "Versmė". Sukūrė šeimą ir daug dėmesio skyrė jai, užaugino gabią dukrą. Su šeima labai mėgsta keliones, yra aplankiusi daug pasaulio šalių. 

Nuo 2012 m. pradžios Vilija dirba Lietuvos aklųjų bibliotekoje brailio rašto redaktore korektore. Vilija yra didelė brailio rašto entuziastė ir propaguotoja. Kaip ekspertė dalyvauja įvairių komisijų darbe: brailio rašto skaitymo konkursuose, liečiamųjų knygelių vaikams atrankose ir pan. Kaip ekspertė Lietuvos Respublikos švietimo ministerijoje dalyvavo rengiant mokyklinių egzaminų užduotis brailio raštu ir tikrinant moksleivių egzaminų rašto darbus. 2013 m. Vilijos rašinys buvo atrinktas Tarptautiniam rašinio (esė) konkursui "Brailio raštas keičia mano gyvenimą", išverstas į anglų kalbą ir išsiųstas į Europos aklųjų sąjungos sekretoriatą. 

Vilija Dumbliauskienė yra žinoma kūrėja. Savo kūrybą spausdino periodiniuose leidiniuose, neregių ir silpnaregių tęstiniame kūrybos almanache "Žodžio spalvos" ir kitur. 2006 m. tapo Neregių ir silpnaregių literatų kūrybos konkurso laureate. Su pirmąja knyga "Lemtis dilgėlynų delnais" prisistatė ir dalyvavo daugelyje susitikimų įvairiose šalies vietovėse. 2010 m. skaitytojus pasiekė ir antroji poetės knyga "Baltosios gervelės rožinis". Šių metų ankstyvą pavasarį, pasitikdama savo gražią gyvenimo sukaktį, poetė paruošė jau trečią autorinę knygą ir ją pristatė Neregių ir silpnaregių literatų kūrybos konkurso vertinimo komisijai. Linkime jai sėkmės. 

2012 m. vykusioje tarptautinėje konferencijoje "XXI a. skaitmeninė garsinė knyga: leidyba, sklaida, skaitytojas" Vilija skaitė pranešimą "Girdėjimai", kuris konferencijos dalyvių buvo išklausytas ypač maloniai, pranešėja remdamasi savo patirtimi parodė, ką reiškia neregiui garsinė knyga, kokią svarbią vietą ji užima aklojo gyvenime. 

Vilija aktyviai dalyvauja tęstiniuose projektuose, skirtuose Tarptautinei baltosios lazdelės dienai, - tai aklųjų ir silpnaregių dienos "Susitikimai": važinėja po įvairias respublikos bibliotekas, rajonų ir miestelių kultūros centrus, susitinka su skaitytojais, literatais, visuomenės atstovais. 

Vilija apie savo kūrybą kalba kukliai, bet yra gražiai pasakius: "Kai sprangios, tirštos dulkės kėsinasi uždusinti savo piktame glėbyje, man būtinai reikia prisiglausti ir kūnu, ir siela prie žemės... prie dangaus... Kad atgaučiau pusiausvyrą, kad pajėgčiau ištarti burtažodį, atveriantį slaptingąsias gelmes. Taip pat man tuomet labai reikia tikros muzikos ir tikro šilto žodžio." Sveikiname poetę su gražia gyvenimo sukaktimi, linkime poezijos paukštės svajūnės plasnojančio skrydžio ir baltosios gervelės rožinio lyriškos giesmės. 

 

MINĖTINOS SUKAKTYS 

Balandžio 6 d. sukanka 60 metų, kai gimė (1954) Nailia Stauskienė (Galeutdinova), profesionali masažuotoja, Ukmergės ligoninėje dirbanti dvidešimt penkerius metus. 

Balandžio 17 d. sukanka 75 metai, kai gimė (1939) Petras Kvedaras, pedagogas, muzikantas, aktyvus folkloristas, jaunųjų neregių muzikų ugdytojas. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]