VIRŠELIS

 

D. TENNANT. APAKINTA MEILĖS


D. TENNANT. APAKINTA MEILĖS. Parašas po iliusracija

Britų dailininkė Dorothy Tennant (1855-1926) gimė Velse. Tapybos mokėsi pas anglų dailininką E. Poynterį, vėliau Paryžiaus vaizduojamojo meno mokykloje pas J. J.Hennerį. 1890 metais ji ištekėjo už Afrikos tyrinėtojo - H. M.Stanley. Dorothy tapusi ledi Stanley - šia pavarde pasirašinėjo ir savo darbus. Kaip ir pirmasis jos tapybos mokytojas, Dorothy mėgo tapyti tobulą nuogą moters kūną. Ši Viktorijos neoklasicizmo dailininkė 1925 metais nutapė paveikslą "Apakinta meilės". 

Paveiksle pavaizduota gamtos prieglobstyje, ant vešliais medžiais ir kalvomis apjuosto ežero kranto sėdinti daili nuoga mergina, kuriai kupidonas baltu lyg tvarstis raiščiu riša akis. Kupidonas tapyboje dažniausiai vaizduojamas kaip garbanotas ir išdykęs berniukas su sparneliais dažnai su strėline ant peties, rečiau - su deglu, kuriuo žmonių širdyse įžiebia meilę. Nors meilės aklumas priskiriamas simboliams ir metaforoms, šis aklumas egzistuoja ir realybėje. Įsimylėjęs žmogus iš tiesų nemato savo išrinktojo ar išrinktosios neigiamų bruožų. Tačiau šiuos bruožus puikiai mato šalia esantys ir rožinių akinių nedėvintys žmonės, pavyzdžiui, tėvai, kurie itin suinteresuoti savo atžalos išrinktąja ar išrinktuoju. 

Kūrėjas mūsų genuose įrašė rūšies tęsimo programą - tai visų pirma seksualumo poreikis. Jei nebūtų šios programos, žmonės kaip rūšis išnyktų. Meilės jausmas, kuris ir šiandien - viena iš pagrindinių visuomenės vertybių, puošia mūsų būtį, kurį laiką padaro mus aklus. Šį jausmą iki šiol vaizduoja ir menininkai, ypač - tapytojai. 

Šis mažo formato (27,2 x 22,8 cm) aliejumi ant drobės nutapytas paveikslas 2003 metais pasirodė Londone, Christie meno aukcione. 

 

Vytautas GUDONIS 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]