VERSLAS IR NEREGYS

Antanas PADEGIMAS

KETINANTIEMS PASINAUDOTI "SAVARANKIŠKO UŽIMTUMO RĖMIMO" PROGRAMA


Prasidėjo nauji kalendoriniai metai, o kartu ir naujas finansavimo etapas visose biudžetinėse įstaigose. Tad noriu supažindinti su galimybėmis neįgalumą turintiems asmenims pradėti savo verslą. Nuo maždaug sausio mėnesio antrosios pusės galima teikti naujas paraiškas dalyvauti Lietuvos darbo biržos administruojamoje programoje "Savarankiško užimtumo rėmimas". Paraiškas, aišku, galima teikti bet kada, bet geriausias laikas tam yra metų pradžia, kada naujai patvirtintas finansavimas. Programa bei finansavimas yra planuojama kalendoriniams metams, vadinasi, turėsite daugiau laiko įkurti darbo vietą ir panaudoti lėšas dėl vieno labai akivaizdaus dalyko - nuo sausio iki gruodžio, kad ir kaip skaičiuosi, yra daugiau nei, tarkim, nuo spalio iki gruodžio. 

Klausite, iš kur čia toks "kietas", kad galėtų žarstytis patarimais? Jei galvojate, kad dirbu Lietuvos darbo biržoje, klystate, tiesiog esu pildęs paraiškas du kartus ir abu kartus jos buvo patenkintos. Dar daugiau - jas pildžiau skirtinguose miestuose, kur skirtinga tvarka, kad ir kaip paradoksaliai tai skambėtų, gyvenant vienoje šalyje ir paraišką pildant toje pačioje įstaigoje. 

Taigi, nuo ko pradėti? O pradėti reikėtų nuo apsisprendimo ir atsakymo į kelis paprastus klausimus. Pirmiausia, ar esate kuklus akliokas, kuriam užtenka geriausiu atveju 1000 Lt mėnesinės išmokos ar vis dėlto esate ambicingas ir idėjų turintis ne iš kelmo spirtas apsukruolis, kuris norėtų kas mėnesį gauti papildomų pajamų iš jam malonumą teikiančios veiklos? Feminizmo šalininkai ir šalininkės, nusiraminkite, sąmoningai nerašau moteriškosios giminės, kad būtų vientisesnė stilistika, bet tikrai nebijokite, galvoje turiu visus - tiek vyrus, tiek moteris. 

Taigi, atsakę į svarbiausią klausimą teigiamai, turėsite apsišarvuoti kantrybe, nes Lietuvoje visos iniciatyvos gražiai skamba tik per rinkimus arba per televiziją. 

Kadangi abiem atvejais pildžiau paraišką įsteigti darbo vietą su viešuoju maitinimu susijusiame sektoriuje, rašysiu apie tai, su kuo reikėjo susidurti man pačiam. 

Jeigu jau sugalvojote verslo idėją, šiuo atveju kaip aš, įkurti nuosavą barą, tai jums prie paraiškos pildymo dar reikės pasirūpinti tokiais dalykais, kaip brekybos alkoholiu licencija, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos maisto tvarkytojo pažymėjimu. O tai garantuoja dar mažiausiai papildomą sunkvežimį makulatūros kasmet ir, svarbiausia, reikia susirasti tam tinkamas patalpas. Dažnai tai tampa beveik "neįmanoma misija". Aišku, jei ketinate ne tik egzistuoti, bet, kaip minėjau, ir šiek tiek užsidirbti. Reikės patalpų ne kur nors Vilniaus Kirtimų ar Kauno Petrašiūnų mikrorajonuose, o kaip ir visame civilizuotame pasaulyje - turėsite orientuotis į centrinę miesto dalį. Patalpos ten ne iš pigiųjų, bet tai tikrai atperka žmonių srautai toje miesto dalyje. Kita aktuali problema, kad tų patalpų kiekis minėtame miesto rajone yra ribotas, o tokių gudručių kaip jūs - ne vienas ir ne dešimt. Užpildęs paraišką ir gavęs teigiamą atsakymą, tuojau puoliau ieškoti patalpų ir be reikalo taip anksti apsidžiaugiau radęs tinkamas... 

Rasti laisvas patalpas nėra taip sunku, sunkiausi yra du dalykai: pirmas - susitarti su patalpų savininku, kad jums jas išnuomotų, nes yra dar nemažai manančių, kad aklieji turi sėdėti namie ir nesvaičioti apie kažkokius verslus, o jei jau pradėjo svaičioti, tai turi turėti pinigų, skirtų užstatui, kuris tokiai rizikingai grupei turėtų būti pusės metų nuomos dydžio įmoka. Dar reikia turėti pinigų nuomos mokesčiui į priekį mažiausiai už 3 mėnesius ir dar dėl visa ko - būtina atsivesti laiduotoją, kuris laiduotų savo vardu ar turtu už jūsų verslą. Tai čia ir yra tas nesklandumas, nes, viską suskaičiavus, pradinė suma, kurios reikėtų vien išsinuomoti patalpas, būtų apie 30 tūkst. litų plius laiduotojo parašas ant laidavimo sutarties. 

Na, bet, tarkim, kad šitą "mažą" nesklandumą jūs apėjote. Tada laukia pažintis su kaimynais, o senamiestyje, patikėkite, jie būna ypatingi, gyvenantys nuo namo pastatymo "caro laikais" ir pikti ant viso pasaulio. Susitarti su jais dėl parašo, kad sutinkama, jog būtų prekiaujama alkoholiu, yra neįmanoma. O jei alkoholiu neprekiaujate, tai vis tiek, jie, kaip minėjau, yra pikčiausia miesto gyventojų dalis ir galite neabejoti, kad bent kartą per savaitę sulauksite įvairių valstybinių institucijų patikrinimų dėl triukšmo, dėl kvapų ar dėl dar kokių nors dalykų, kurie jiems gadina gyvenimą. Šitaip man ir atsitiko: nepavyko susitarti su patalpų savininku J. Tumo - Vaižganto gatvėje Vilniuje dėl kainos, o Kaune, M. Daukšos gatvėje, pasitaikė ypač pikti kaimynai, kuriems vien nuo minties, kad kažkas pradės verslą ir turės naudos, plaukai šiaušėsi piestu. 

Paklausite, tai kur tie praktiniai patarimai, susiję su pavadinime minima programa? Atsakysiu, kad tai buvo auksinis patarimas iš pat pradžių, nes tai yra viso reikalo pagrindas. Neturėsite patalpų - niekas neleis pasirašyti finansavimo sutarties ir reikės sėdėti namie toliau, o jei pasirašysite nuomos ir finansavimo sutartį, bet negausite kaimynų sutikimo ir pritarimo, turėsite begales problemų ir dar daugiau išlaidų ar nuostolių. Tad, prieš dėdami parašą finansavimo sutartyje, turite užsitikrinti, kad turėsite patalpas, kuriose vykdysite veiklą, o, turėdami patalpas, turite būti tikri, kad kaimynai jūsų veiklai pritars. 

O dabar pereikime prie bendrų dalykų, nesvarbu, ar atidarote barą, ar ketinate pardavinėti ūkinį muilą. 

Pirmiausia, jums reikės registruotis darbo biržoje, tada reikės vėl joje apsilankyti pas jums paskirtą konsultantą ir, jei pavyks susitarti, tą pačią dieną pakliūsite pas specialistą, kuris atsakingas už šią programą. Pasikalbėję su juo, pasakę, ką ketinate daryti, galėsite grįžti namo ir pradėti pildyti paraišką, kurią rasite ldb.lt svetainėje prie "Savarankiško užimtumo rėmimo" skilties. Šią informaciją jums suteiks darbo biržos konsultantas. Norėčiau atkreipti dėmesį į keletą dalykų, svarbių pildant paraišką. 

Pirmiausia, turėkite omenyje, kad visko, ką ketinate daryti, nėra būtina žinoti konsultantui. Viską, ką jam būtina žinoti, rasite ten pat prie šios paraiškos formos, tvarkos apraše. Pavyzdžiui, jam nebūtina žinoti, kad, be kavos ruošimo ir prekybos, ketinate dar kepti ir bandeles. Sakykite tik tuos dalykus, kuriems prašote finansavimo, visa kita, ką ketinate daryti už savas lėšas, tegu lieka tolesniems planams. 

Taip pat turėkite galvoje, kad tai yra finansavimas savarankiškam užimtumui remti, o, išvertus į žmonių kalbą, tai reiškia, kad galite gauti pinigų tik tiems baldams ir priemonėms, kurios reikalingos jūsų darbo vietai įkurti ir funkcijoms atlikti. Negalėsite, būdamas direktorius, kartu rūpintis ir klientų aptarnavimu arba atvirkščiai, nes darbo birža nepriima pareigybių per brūkšnelį, pvz. direktorius- šlavėjas. Bet nenusiminkite - čia tik teoriniai dalykai, praktika, kaip dažnai būna Lietuvoje, yra visai kitokia, tad vietoje šios pareigybės rašymo per brūkšnelį pasitelkite fantaziją ir rašykite - baro darbuotojas. Tai leis jums paraiškoje įrašyti tiek kasos aparatą ir prekystalį, tiek direktoriaus kėdę ar kompiuterį, skirtą barui administruoti. Tiesiog į viską žiūrėkite su fantazija! Kartu su paraiška turėsite pateikti ir preliminarius komercinius pasiūlymus su ketinamų įsigyti priemonių kainomis. Čia vėlgi yra vienas niuansas: suma, kurią įrašysite į paraišką, negalės būti didesnė, tad turėkite tai galvoje ieškodami norimų prekių kainų internetinėse parduotuvėse, nes vietoje komercinio pasiūlymo paraiškoje galima pateikti viešai prieinamas prekių kainas iš interneto portalų. Tad, jei jums reikia stalo ir ketinate jam išleisti 500 Lt, pasiieškokite keleto variantų po 600 Lt, o į paraišką įdėkite vidutinę rastų prekių kainą. Vėliau, vykdydami tiekėjų apklausą, galėsite rinktis kainą iki paraiškoje nurodytos sumos. Žodžiu, taisyklė paprasta: išleisti mažiau galėsite visada, o daugiau jums neduos nė cento. 

Tai būtų keli pagrindiniai akcentai, į ką derėtų atkreipti dėmesį pildant paraišką, visi kiti dalykai yra daugiau mažiau aiškūs ir be paslėptų kabliukų, už kurių galėtumėte užkliūti. 

Gaunamas finansavimas kiekvienais metais skiriasi, tai priklauso nuo minimalios algos dydžio, konkrečios teritorinės darbo biržos turimų lėšų kiekio, bet neviršija 40 minimalių algos dydžių. 

Kaune jums gali tekti apsilankyti komisijoje ir pristatyti savo verslo planą, Vilniuje to daryti man neteko. 

Patalpoms remontuoti galima gauti iki 50 proc. sumos, bet tik tuo atveju, jei patalpos nuosavybės teise priklauso jums. 

Darbo vietą turėsite įsteigti per 10 mėnesių nuo finansavimo sutarties pasirašymo. 

Sėkmės ir kantrybės kuriant ir įgyvendinant savo verslo idėjas. Džiaugsiuosi, jei kam nors šitie keli patarimai atneš naudos. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]