TEISĖS NAUJIENOS

Giedrius STOŠKUS

RINKLIAVŲ LENGVATOS NEĮGALIESIEMS


Apie įvairias neįgaliesiems numatytas mokesčių lengvatas žurnale "Mūsų žodis" rašyta ne kartą, kur kas mažiau dėmesio buvo skirta rinkliavų lengvatoms, todėl atėjo laikas ir jas aptarti, juolab kad neseniai čia buvo keli pakeitimai. 

Rinkliavos nuo mokesčių iš esmės skiriasi tuo, kad jos renkamos už tam tikras valstybės institucijų teikiamas paslaugas, pavyzdžiui, už tam tikrų dokumentų išdavimą, o mokesčiai yra tiesiog valstybės nustatyta vienašalė prievolė jų mokėtojams. 

Šiuo metu galiojanti LR rinkliavų įstatymo redakcija (įstatymas priimtas 2000 m. birželio 13 d., Nr. VIII-1725, skelbtas laikraštyje "Valstybės žinios" 2000 m. birželio 28 d. Nr. 52, publikacijos eilės Nr. 1484) nustato dvi rinkliavų lengvatas neįgaliesiems. Viena iš šių lengvatų atleidžia neįgaliuosius nuo tam tikros valstybės rinkliavos, o kita - nuo vietinės rinkliavos, kurias nustato savivaldybių tarybos. 

Pirmoji rinkliavų lengvata - atleidimas nuo valstybės rinkliavos už asmens tapatybės kortelės arba LR piliečio paso išdavimą ar keitimą. Nuo šios valstybės rinkliavos atleidžiami neįgalieji, kuriems nustatytas darbingumo lygis neviršija 40 proc., taip pat senatvės amžių sukakę neįgalieji, kuriems nustatytas didelių ar vidutinių specialiųjų poreikių lygis, bei visų neįgalumo lygių neįgalūs vaikai. Be neįgaliųjų, ši lengvata dar taikoma ir asmenims, turintiems teisę gauti piniginę socialinę paramą, vaikams, kuriems nustatyta globa arba rūpyba, senatvės pensijos amžių sukakusiems vienišiems asmenims bei stacionariose globos įstaigose valstybės išlaikomiems asmenims. Pastebėtina ir tai, kad neseniai ši lengvata buvo gerokai sumažinta. Iki 2013 m. gruodžio 5 d. galiojusi įstatymo redakcija nustatė, kad išvardintos gyventojų grupės atleidžiamos nuo valstybės rinkliavos už abiejų dokumentų, t.y. ir paso, ir asmens tapatybės kortelės išdavimą ar keitimą, tačiau 2013 m. gruodžio 5 d. įsigaliojo 2013 m. lapkričio 21 d. priimtas įstatymas Nr. XII-608, kuris nustato, kad nuo valstybės rinkliavos atleidžiama jau tik už vieno iš minėtų dokumentų išdavimą arba pakeitimą. Pagal šį įstatymą pats žmogus turi teisę pasirinkti, už kurio iš šių dokumentų išdavimą arba pakeitimą jis turi būti atleistas nuo valstybės rinkliavos. Žinoma, jei žmogui reikalingi abudu dokumentai, tai naudingiau pasirinkti, kad nuo valstybės rinkliavos jis būtų atleidžiamas už paso išdavimą arba pakeitimą, nes už tai nustatyta valstybės rinkliava kur kas didesnė nei valstybės rinkliava už asmens tapatybės kortelės išdavimą ar pakeitimą. 

Valstybės rinkliavos už paso išdavimą ar pakeitimą dydis yra 

150 Lt, kai pasas išduodamas bendra tvarka, tai yra per 1 mėn. nuo prašymo pateikimo dienos, pasas - 200 Lt, kai pasas išduodamas per 5 dienas nuo prašymo pateikimo dienos, 

250 Lt, kai pasas išduodamas per vieną dieną nuo prašymo pateikimo dienos. 

Asmens tapatybės kortelės išdavimo ar keitimo atveju valstybės rinkliavos dydis yra 30 Lt, kai ji išduodama bendra tvarka, t.y. per 1 mėnesį nuo prašymo pateikimo dienos, 70 Lt, kai ji išduodama per 5 dienas nuo prašymo pateikimo dienos, 110 Lt, kai ji išduodama per 1 d. nuo prašymo pateikimo dienos. 

Beje, priimant šį lengvatą neįgaliesiems sumažinusį Rinkliavų įstatymo pakeitimą, bent jau mano turimomis žiniomis, nebuvo pasivarginta apie tai informuoti nevyriausybines neįgaliųjų organizacijas. Taip buvo nusižengta LR neįgaliųjų socialinės integracijos įstatymo 3 str. 4 p. įtvirtintam neįgaliųjų visapusiško dalyvavimo principui, kuris skelbia, kad visais lygmenimis visi su neįgaliųjų gyvenimu ir veikla susiję klausimai sprendžiami derinant su jais ir (ar) jų atstovais pagal įstatymą bei atsižvelgiant į jų patirtį. 

Į aptariamą valstybės rinkliavos lengvatą labai panaši yra LR konsulinio mokesčio įstatymo 6 str. 1 d. 21 p. įtvirtinta lengvata. Čia nustatyta, kad konsulinis mokestis neimamas iš neįgaliųjų, kuriems nustatytas 0-40 procentų darbingumo lygis, ir visų neįgalumo lygių neįgalių vaikų už LR diplomatinių atstovybių ir konsulinių įstaigų atliekamą paso išdavimą, keitimą arba dokumentų dėl paso išdavimo ir keitimo priėmimą ir perdavimą. Teisės į šią lengvatą neturintiems žmonėms tokia paslauga kainuoja 100 eurų. 

Antroji rinkliavų lengvata neįgaliesiems atsirado tik nuo 2014 m. sausio 1 d., ją numatė 2013 m. gegužės 14 d. priimtas LR rinkliavų įstatymo 11 straipsnio pakeitimo įstatymas Nr. XII-304, įsigaliojęs nuo š.m. sausio 1 d. Šiuo įstatymu buvo pakeistas LR rinkliavų įstatymo 11 str. 1 d. 6 p. ir nustatyta, kad savivaldybių tarybos negali rinkti vietinių rinkliavų už automobilių, pažymėtų neįgalių asmenų automobilių statymo kortele, statymą savivaldybių tarybų nustatytose nerezervuotose mokamose vietose automobiliams statyti. Apie neįgalių asmenų automobilių statymo kortelių išdavimo tvarką ir tai, kokie neįgalieji turi teisę jas gauti, rašyta 2011 m. "Mūsų žodyje" Nr. 4 straipsnyje "Ženklas ir kortelė". 

Į rinkliavų lengvatas gana panašios yra neįgaliesiems nustatytos kainų nuolaidos už tam tikras Valstybės įmonės "Regitra" teikiamas paslaugas. Tokias nuolaidas nustato 2 teisės aktai - 2004 m. kovo 22 d. vidaus reikalų ministro įsakymu Nr. 1V-80 patvirtintas Motorinių transporto priemonių ir jų priekabų registravimo paslaugų kainoraštis ir 2005 m. birželio 20 d. LR vidaus reikalų ministro įsakymu Nr. 1V-193 patvirtintas Valstybės įmonės "Regitra" teikiamų motorinių transporto priemonių ir jų priekabų valstybinio numerio ženklų išdavimo paslaugų kainoraštis. Šiuose teisės aktuose nustatyta, kad už automobilių registravimo paslaugas bei už bendrojo naudojimo valstybinio numerio ženklų (I tipo) išdavimą neįgaliems lengvųjų automobilių (M1 klasė) valdytojams ne dažniau kaip kartą per 3 metus taikomos kainų nuolaidos. Neįgaliesiems, kurių darbingumo lygis ne didesnis kaip 25 proc. arba kurie iki 2005-07-01 yra pripažinti I grupės invalidais arba kuriems nustatytas didelių specialiųjų poreikių ar sunkus neįgalumo lygis, taikoma 90 proc. kainos nuolaida. 

Neįgaliesiems, kurių darbingumo lygis nuo 30 iki 40 proc. arba kurie iki 2005-07-01 yra pripažinti II grupės invalidais arba kuriems nustatytas vidutinis specialiųjų poreikių ar vidutinis neįgalumo lygis, taikoma 75 proc. kainos nuolaida. 

Neįgaliesiems, kurių darbingumo lygis nuo 45 iki 55 proc. arba kurie iki 2005-07-01 yra pripažinti III grupės invalidais arba kuriems nustatytas nedidelių specialiųjų poreikių ar lengvas neįgalumo lygis, taikoma 50 proc. kainos nuolaida. 

Ši kainų nuolaida nėra taikoma už įvairių ypatingų ir išskirtinių valstybinio numerio ženklų išdavimą. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]