LASS CENTRO TARYBOJE

 

 


Gruodžio 18 d. Vilniuje įvyko paskutinis 2013 metais - septintasis - LASS centro tarybos posėdis. Jame dalyvavo vienuolika iš keturiolikos LASS centro tarybos narių, LASS revizijos komisijos pirmininkas A. Mozeris, "Mūsų žodžio" vyriausiasis redaktorius V. Gendvilas, žurnalistė G. Padribonienė, Nacionalinės optikų asociacijos direktorė E. Urbonienė. 

Posėdyje buvo pasirašyta Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos partnerystės sutartis su Nacionaline optikų asociacija (toliau - NOA). Šiai asociacijai priklauso 6 optikų tinklai, asociacija turi tendenciją plėstis, laimėjo ES projektą, kuris skirtas optometrijos specialistų kvalifikacijai kelti. Ateityje NOA siektų jų licencijavimo. Asociacijos vadovė Elena Urbonienė pažymėjo, kad NOA projektuose galės dalyvauti LASS specialistai ir mokyti, kaip bendrauti su aklaisiais. Tikimasi, kad bendradarbiavimas bus prasmingas abiem asociacijoms - padės įgyvendinti svarbius uždavinius gerinant žmonių, turinčių regėjimo problemų, sveikatą ir gyvenimo kokybę, skleidžiant informaciją apie abiejų partnerių veiklą plačiajai visuomenei ir žmonėms su regėjimo negalia. 

Artėjant LASS XXV suvažiavimui taryboje buvo aktyviai diskutuojama apie LASS ateities veiklos strategiją. Siekiant į šio svarbaus klausimo svarstymą įtraukti kuo daugiau žmonių, nutarta 2014 m. sausio mėnesį šaukti visų penkių regionų tarybų posėdžius. Juose bus detaliau aptarti aktualūs LASS įstatų keitimo, LASS pirmininkų kaip visuomeninių ir kartu socialinių darbuotojų - Socialinės reabilitacijos paslaugų neįgaliesiems bendruomenėje projektų vykdytojų - klausimai. Kol kas nuspręsta neburti darbo grupės LASS įstatų projektui rengti. 

Posėdyje buvo pritarta 2013 m. rugpjūčio lapkričio mėnesiais vykusiuose ataskaitiniuose rinkiminiuose susirinkimuose išrinktoms LASS filialų pirmininkų kandidatūroms bei parengtų 48 sprendimų projektų tvirtinimui. Buvo išrinkta 14 naujų pirmininkų. Daugiausia pirmininkų pasikeitė Kauno ir Marijampolės regione - 5, Šiaulių ir Tauragės regione 1, kituose - po 2-3. Vilniaus ir Alytaus regione pasikeitė 3 pirmininkai: Širvintų rajono filiale vietoj Irenos Drazdienės išrinkta Aldona Urbonavičienė, Trakų rajono ir Elektrėnų miesto filiale vietoj Georgijaus Zamaros išrinktas Leonard Zachaževskij, Vilniaus miesto antrajame filiale vietoj Vitalijaus Vichorevo išrinkta Felicija Tiuliuneva. Kauno ir Marijampolės regione pasikeitė 5 pirmininkai: Jonavos rajono filiale vietoj Valerijos Banėnaitės išrinkta Zita Šuliokienė, Kazlų Rūdos savivaldybės filiale vietoj Ramunės Butkevičienės išrinkta Rūta Burkšaitienė, Kėdainių rajono filiale vietoj Linos Milickaitės išrinkta Ona Šulcienė, Šakių rajono filiale vietoj Janinos Gylienės išrinkta Česė Marija Simanavičienė, Vilkaviškio rajono filiale vietoj Gintauto Zorskos išrinkta Irena Zorskienė. Klaipėdos ir Telšių regione pasikeitė 3 pirmininkai: Klaipėdos miesto filiale vietoj Jelenos Urbonienės išrinktas Darius Vaitkevičius, Plungės rajono filiale vietoj Kazio Kuneikos išrinkta Vaida Medineckienė, Šilutės rajono filiale vietoj Šarūnės Urbonaitės išrinktas Vytautas Jonikaitis. Panevėžio ir Utenos regione pasikeitė 2 pirmininkai: Molėtų rajono filiale vietoj Prano Pliuškos išrinkta Genovaitė Šlepikienė, Utenos rajono filiale vietoj Gražinos Vilutienės išrinkta Asta Dikmonaitė. Šiaulių ir Tauragės regione pasikeitė 1 pirmininkas: Pakruojo rajono filiale vietoj Vidos Bazarienės išrinkta Kristina Butkevičienė. 

Tarybos nariai buvo informuoti apie 2013 m. lapkričio 27 d. jungtiniame LASS teisių gynimo ir socialinių reikalų ir Kultūros reikalų ir viešųjų ryšių komisijų posėdyje priimtus sprendimus. Atsižvelgiant į abiejų komisijų narių siūlymus, nutarta LASS metraščiui neteikti centro tarybos priimamų sprendimų, todėl nuo 2014 m. keisis LASS metraščio turinys - jame daugiau dėmesio bus skiriama įvykiams, renginiams, asmenybėms. Taryba ieškos galimybių rengti leidinį, atspindintį LASS istoriją nuo 1996 m. 

Kultūros reikalų ir viešųjų ryšių komisijos pirmininkė D. Cidzikienė informavo apie LASS kultūros reikalų ir viešųjų ryšių komisijų posėdyje priimtus sprendimus. Per pastaruosius 12 metų buvo surengtos 2 tarptautinės parodos ir jas lydintys seminarai. Lietuvoje sukurtos 2 pirmosios unikalios taktilinės parodos "Liečiu - matau" (2004), "Magiškas Mikalojaus Konstantino Čiurlionio pasaulis. Zodiakas" (2009), apkeliavusios daugybę Lietuvos muziejų ir kultūros centrų. Gražiąją "Zelvos" poilsiavietę papuošė "Pojūčių takas" ir po visą teritoriją išsidėsčiusių 17 sukurtų medžio skulptūrų bei skulptūrinių kompozicijų, prieinamų neregiams ir visuomenei. Sukurti ir pagaminti aklųjų bendruomenei svarbių objektų maketai, sukaupta svarbi audiovizualinė bei metodinė medžiaga, Europos šalių patirtis. Eksponatai ir kita medžiaga išblaškyti po įvairias institucijas, o turėtų būti prieinami visiems be išimties. Susibūrusi įvairių specialistų iniciatyvinė grupė (menotyros daktarė Diana Raudonienė, Lietuvos dailės muziejaus meno pažinimo centro vadovė Nideta Jarockienė, LASS atstovės D. Cidzikienė ir Kristina Tendziagolskienė ir kt. inicijuoja "Pojūčių galerijos" steigimo ir veiklos idėją. Tokie projektai jau seniai gyvuoja daugelyje Europos ir pasaulio šalių (Prancūzijoje, Italijoje, Ispanijoje ir kt.). Siekiama įsteigti savarankišką viešąją įstaigą "Pojūčių galerija", kurios veiklą reglamentuotų bendrasteigėjų patvirtinti veiklos įstatai. Tarybos nariai pritarė viešosios įstaigos "Pojūčių galerija" steigimo idėjai. 

Tarybos nariai buvo informuoti apie 2013 m. III ketvirčio įmonių ir įstaigų ūkinės-finansinės veiklos rezultatus. Pritarta naujų vidaus LASS finansinės-ūkinės veiklos ataskaitų projektams. 

Posėdyje apsvarstytos LASS respublikiniam fondui pateiktos paraiškos. Priimtas sprendimas neremti Lietuvos aklųjų bibliotekos paraiškos, kadangi biblioteka 2013 m. jau yra išleidusi tiflologinį kalendorių, taip pat ir brailio raštu. Neskirtas finansavimas VšĮ Kauno aklųjų ir silpnaregių centro paraiškai. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]