TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

ADVENTO VALGIAI


Krikščioniškame pasaulyje Kalėdų laukimas prasideda kartu su Adventu - tai keturių savaičių laikotarpis prieš Kalėdas. Krikščionių kalendoriuje tai ne tik prieškalėdinis laikotarpis, bet ir naujų liturginių metų pradžia, metas, kai turėtų apsivalyti ir kūnas, ir siela. Vienas iš būdų apsivalyti - peržiūrėti savo mitybą. 

Seniau Advento pradžia buvo tokia: į nupintą vainiką buvo įstatomos keturios žvakės, simbolizuojančios keturias Advento savaites. Vainikus pindavo iš liaunų pušies, kėnio šakelių, šieno. Puošdavo kankorėžiais, gilėmis, kaštonais, raudonomis erškėtuogių, putinų, šermukšnių uogomis, samanomis, surinktomis nuo akmenų ar senų medžių kamienų. Kai kurios šeimininkės vasarą pasidžiovindavo ir lauko žiedynų. Apsukdavo spalvotomis siūlų sruogomis. Padabinusios stalą vainiku, pirmą žvakę uždegdavo prieš prasidedant pirmajai Advento savaitei. Antra žvakelė buvo degama prasidėjus antrai savaitei, trečia - trečią savaitę ir ketvirtoji - likus savaitei iki Kalėdų. 

Reikia pastebėti, kad dabar vis daugiau žmonių vėl ima laikytis protėvių tradicijos puošti stalą vainiku, o ne kabinti jį ant durų. 

Tad pakalbėkime apie pasninką per Adventą. 

Nuo seno šiuo metu buvo priimta nevalgyti mėsos ir pieno produktų, ypač griežtai drausta valgyti mėsą tris dienas per savaitę: trečiadieniais, penktadieniais, šeštadieniais. Sočiai buvo valgoma tik kartą per dieną, o kitus kartus tik lengvai užkandama. Dažniausiai ant stalo būdavo įvairių patiekalų iš grūdų, daržovių, ankštinių augalų, gardintų riešutais, įvairiomis sėklomis, džiovintais vaisiais. Patiekalai buvo skaninami džiovintomis prieskoninėmis žolelėmis. Šeimininkės gamindavo paprastus patiekalus tik iš kelių produktų. 

Įvairiuose Lietuvos dalyse patiekalai labai skyrėsi - tai priklausė nuo regiono produktų. Lietuvių pasninko patiekalams būdingi grūdai, tačiau Dzūkijoje dažniausiai buvo ruošiami patiekalai iš grikių, Aukštaitijoje - iš rugių, o Žemaitijoje patiekalai gardinti pakepintomis kanapėmis ir linų sėmenimis. 

Šiuolaikinis gyvenimas siūlo kitokias taisykles. Didelė produktų įvairovė, galimybė bet kokiu metu juos įsigyti pakeitė pasninko tradicijas - griežtas pasninkas tapo tik rekomendacija, o ne reikalavimu. Bet atsisakę tam tikrų produktų, grūdiname sielą. Net jei nekreipsime dėmesio į religines nuostatas, sveikam žmogui, anot dietologų, periodiškai riboti tam tikrus maisto produktus mityboje labai sveika. 

Dažnai atrodo, kad pasninkauti - vadinasi, valgyti vienodą, neskanų maistą, tačiau kūrybiškai pažvelgus į senolių receptus, šiek tiek tai paįvairinus, pabodę patiekalai pakvips naujai. 

 

Grikių košė su pievagrybiais 

2 šaukštai aliejaus, 2 vidutinio dydžio svogūnai, 7-8 vidutinio dydžio pievagrybiai (tinka ir pačių surinkti, tinkamai paruošti), 300 ml grikių kruopų, nubrauktas šaukštelis druskos, šaukštelis mairūno, žiupsnis cukraus. 

Nuluptus svogūnus ir nuplautus pievagrybius supjaustykite plonomis riekutėmis. Įkaitinkite keptuvę, įpilkite aliejaus. Suberkite svogūnus, užberkite truputį cukraus, kepkite 2-3 minutes, tada suberkite pievagrybius ir trumpai pakepkite. Svogūnus ir pievagrybius išimkite, į tą pačią keptuvę suberkite grikius, mairūnus, įberkite druskos ir minutę pakepkite ant stiprios ugnies. Grikius sumaišykite su svogūnais, pievagrybiais ir suberkite į puodelius - čenakines. Puodeliai turi būti pripilti maždaug iki pusės. Į puodelius įpilkite tris ketvirtadalius vandens ir dėkite į 160 laipsnių kaitrumo orkaitę, kepkite apie pusvalandį. 

 

Kepti burokėliai su avinžirniais 

2 vidutinio dydžio burokėliai, 1-2 šaukštai aliejaus, pusės citrinos sulčių, kelios šakelės petražolių, skiltelė česnako, 200 ml virtų arba konservuotų avinžirnių (galima juos keisti pupelėmis, lęšiais). 

Burokėlius nulupkite, supjaustykite labai plonais šiaudeliais arba sutarkuokite burokine tarka. Tuomet maišomus burokėlius pakepinkite įkaitintame aliejuje apie 45 - 50 minučių. Keptus burokėlius ataušinkite, sumaišykite su smulkiai supjaustytomis petražolėmis, avinžirniais ir smulkintais česnakais. Įpilkite citrinos sulčių. Labai tinka prie keptų burokėlių įdėti virtų džiovintų grybų - aišku, prieš tai juos reikia smulkiai supjaustyti. 

 

Obuolių suvožtiniai su riešutais ir džiovintomis spanguolėmis 

4 nedideli obuoliai, 100 g įvairių riešutų, 50 g džiovintų spanguolių, 50 g rudojo cukraus, 3 šaukštai skysto medaus, šaukštelis prieskonių meduoliams, 1-2 šaukštai citrinos sulčių. 

Užmerkite spanguoles citrinų sultyse ir palaikykite 15-20 minučių. Susmulkinkite riešutus, sumaišykite juos su spanguolėmis, cukrumi ir prieskoniais meduoliams. 

Obuolius nulupkite, išimkite sėklalizdžius, supjaustykite riekelėmis. Obuolio riekelę patepkite medumi, užberkite riešutų ir spanguolių mišinio, uždenkite kita riekele. Suvožtinius sudėkite ant skardos, užklotos kepimo popieriumi ir kepkite 15 minučių iki 170 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]