TRUMPAI

 

 


SVEIKINAME NAUJUOSIUS 

Rugpjūčio - lapkričio mėnesiais LASS miestų ir rajonų filialuose įvyko ataskaitiniai rinkiminiai susirinkimai. Juose išrinkta 14 naujų filialų pirmininkų. Daugiausia pirmininkų pasikeitė Kauno ir Marijampolės regione - iš viso 5, mažiausia - Šiaulių ir Tauragės regione - 1. 

Vilniaus ir Alytaus regione pasikeitė 3 pirmininkai: Širvintų rajono filiale vietoj Irenos Drazdienės išrinkta Aldona Urbonavičienė, Trakų rajono ir Elektrėnų miesto filiale vietoje Georgijaus Zamaros išrinktas Leonard Zachaževskij, Vilniaus miesto antrajame filiale vietoje Vitalijaus Vichorevo išrinkta Felicija Tiuliuneva. 

Kauno ir Marijampolės regione pasikeitė 5 pirmininkai: Jonavos rajono filiale vietoje Valerijos Banėnaitės išrinkta Zita Šuliokienė, Kazlų Rūdos savivaldybės filiale vietoje Ramunės Butkevičienės išrinkta Rūta Burkšaitienė, Kėdainių rajono filiale vietoje Linos Milickaitės išrinkta Ona Šulcienė, Šakių rajono filiale vietoje Janinos Gylienės išrinkta Česė Marija Simanavičienė, Vilkaviškio rajono filiale vietoje Gintauto Zorskos išrinkta Irena Zorskienė. 

Klaipėdos ir Telšių regione pasikeitė 3 pirmininkai: Klaipėdos miesto filiale vietoje Jelenos Urbonienės išrinktas Darius Vaitkevičius, Plungės rajono filiale vietoje Kazio Kuneikos išrinkta Vaida Medineckienė, Šilutės rajono filiale vietoje Šarūnės Urbonaitės išrinktas Vytautas Jonikaitis. 

Panevėžio ir Utenos regione pasikeitė 2 pirmininkai: Molėtų rajono filiale vietoje Prano Pliuškos išrinkta Genovaitė Šlepikienė, Utenos rajono filiale vietoje Gražinos Vilutienės išrinkta Asta Dikmonaitė. 

Šiaulių ir Tauragės regione pasikeitė 1 pirmininkas. Pakruojo rajono filiale vietoje Vidos Bazarienės išrinkta Kristina Butkevičienė. 

Jauniausia iš naujai išrinktų LASS filialų pirmininkų - 25 metų Utenos rajono filialo pirmininkė Asta Dikmonaitė. 

 

KAIP ATRODO GARSENYBĖS? 

Neregiui apie žmogų daug pasako jo balsas. Tačiau kaip žmogus iš tiesų atrodo? Kol nepaliesi - nesužinosi. 

Per Lietuvą keliaus keliolikos žinomų žmonių "kopijų" paroda. Aklieji, ir ne tik jie, galės liesti iš ekologiško plastiko pagamintus atlikėjų, verslininkų, aktorių veidus. Pagal daugybę nuotraukų iš įvairių kampų kompiuteriu bus sukurti erdviniai žmonių atvaizdai. 

Parodos sumanytojas - Robotikos mokyklos įkūrėjas Paulius Briedis. Jis su komanda žinomus žmones fotografavo balandį renginyje "Login 2013" Vilniuje. 

Žinomų žmonių biustai bus išskobti iš ekologiško plastiko, kuris gaminamas iš kukurūzų krakmolo. 

Paroda keliaus po Vilnių, Klaipėdą, Šiaulius. 

 

PRAKTIKA PLUNGĖJE 

Žemaitijos kolegijos studentės praktiką spalio mėnesį atliko LASS Plungės rajono filiale. Dvi Žemaitijos kolegijos Telšių fakulteto socialinio darbo studijų programos ketvirtakursės Daiva Jackytė ir Neringa Kniukštaitė susipažino su filiale vykdoma veikla, bendradarbiavo su bendruomenės nariais. Jos džiaugėsi aktyviu narių dalyvavimu renginiuose. Studentės pastebėjo, jog viena didžiausių bendruomenės problemų - lėšų stygius ir informacijos stoka apie rajone gyvenančius neregius. Abi studentės prisidėjo ir prie reklamos kūrimo, kuri, tikimasi, padės rasti daugiau rėmėjų bei naujų sąjungos narių. 

 

"NORIU MATYTI GERIAU" 

Lapkričio 13 dieną Pabradėje startavo projektas "Noriu matyti geriau", finansuojamas Švenčionių rajono savivaldybės Sveikatos rėmimo programos lėšomis. Talkinant akių gydytojui Robertinui Kuorui bus organizuojami susitikimai su kaimuose gyvenančiais žmonėmis. Bus vykdoma įvairi švietėjiško pobūdžio veikla, organizuojami pokalbiai regėjimo išsaugojimo, akių ligų profilaktikos klausimais, renkama informacija apie Švenčionų rajono silpnaregius, jų poreikius. 

Panašaus pobūdžio projektus LASS Švenčionių rajono filialas vykdė prieš kelerius metus. Kaimo vietovėse gyvenantys žmonės gavo ne tik konkrečią pagalbą, bet ir sužinojo apie filialo vykdomą veiklą. Vykdant šiuos projektus akivaizdžiai padidėjo Švenčionių organizacijos narių skaičius. 

 

TEATRO JUBILIEJUS 

Lapkričio 13 dieną Vilniaus įgulos karininkų ramovėje Neįgaliųjų naujasis teatras paminėjo penkerių metų kūrybinės veiklos sukaktį. Renginys vyko visą dieną. Parodytos keturių spektaklių ištraukos. Aktoriai ir svečiai dalijosi prisiminimais, įspūdžiais. Šventėje perskaitytas Lietuvos Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės sveikinimas. 

Prieš penkerius metus įkurtas teatras tapo ne tik dar viena neįgaliųjų saviraiškos galimybe, bet ir kultūriniu mūsų šalies reiškiniu. Per penkerius metus pastatyti aštuoni spektakliai, surengtos išvykos į kitus miestus, šiais metais dalyvauta kultūros ir meno festivalyje "Kultūros naktis". Teatre vaidina įvairias negalias turintys aktoriai, bet daugiausia - aklųjų ir silpnaregių. 

 

KNYGA APIE ŠOKIŲ KOLEKTYVĄ 

Lapkričio 14 dieną Vilniuje, Vilkpėdės bendruomenės socialinių paslaugų centre, pristatyta knyga "Šimtažiedis" žydi ir žydės". Knygą apie centro tautinių šokių kolektyvo "Šimtažiedis" veiklą pristatė jos sudarytojas Albertas Vizbaras. Popietėje dalyvavo LR Seimo narys Algis Strelčiūnas, Vilniaus savivaldybės socialinių reikalų komisijos pirmininkė Rasa Laiconienė, Vilkpėdės seniūnas Mindaugas Kuncaitis. Kolektyvo vadovė R. Januškevičienė prisiminė "Šimtažiedžio" gyvavimo istoriją, įsimintiniausias kelionių ir žymesnių pergalių akimirkas. Surengta kolektyvo laimėtų prizų, padėkų ir draugystės suvenyrų paroda. 

 

KONFERENCIJA APIE NEGALIĄ 

Lapkričio 16-17 dieną Lietuvos Respublikos prezidentūroje įvyko tarptautinė konferencija "Negalia ir darni plėtra: žiūrint iš Jungtinių Tautų Neįgaliųjų teisių konvencijos perspektyvos". Jos rengėjas - Lietuvos neįgaliųjų forumas. Renginyje dalyvavo per 120 Europos Sąjungos žinybų darbuotojų ir neįgaliųjų atstovų. Lietuvos socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė sveikinimo žodyje pastebėjo, kad, Lietuvai pirmininkaujant ES, surengtas pirmasis toks svarbus neįgaliųjų teises ginantis ir lygias galimybes propaguojantis forumas. Europos neįgaliųjų forumo prezidentas yra neregys iš Graikijos Yannis Vardakastanis. Kartą, beveik prieš dvidešimt metų, jis jau lankėsi Lietuvoje kaip vienos iš Europos aklųjų sąjungos komisijų pirmininkas. J. Vardakastanis ir kiti prelegentai atkreipė dėmesį, kad neįgalieji turėtų dalyvauti teisėkūroje, svarstant finansus ir socialinę politiką valstybės mastu. 

 

TARPTAUTINĖS RYGOJE 

Lapkričio 11-13 dieną Rygoje įvyko tarptautinės neįgalių vaikų ir jaunimo žaidynės. Jas surengė Latvijos neįgalių vaikų ir jaunimo sporto federacija. Tarp dalyvių buvo ir keletas Lietuvos aklųjų sporto federacijos narių. Į žaidynes savo atstovus išsiuntė sporto klubai "Šaltinis" iš Vilniaus bei Kauno "Sveikata" ir "Parolimpietis". Sporto klubo "Šaltinis" vadybininkas Rimantas Venckutonis sakė, kad žaidynėse dalyvavę sportininkai nesiekė geriausių rezultatų, bet Brigita Narmontaitė pagerino 29 metų senumo Lietuvos plaukimo 25 m nugara rekordą. 

 

SVEIKINAME 

Lapkričio 18-20 dieną Krokuvoje (Lenkija) įvyko pirmasis LIONS pasaulinis dainos neregiams festivalis "Širdies balsas". Pagal iš anksto pateiktus įrašus į baigiamąją konkurso dalį atrinkti 27 dainininkai iš dešimties valstybių. Lietuvai renginyje atstovavo Gražvydas Sidiniauskas ir Silvija Petkevičiūtė. Į finalinį koncertą atrinkta dvylika dalyvių. Į jį pateko Islandijos, Italijos, JAV, Lenkijos, Ukrainos, Vengrijos atstovai ir Gražvydas Sidiniauskas iš Lietuvos. Jis, atlikęs savo kūrybos dainą "The Waiting", iškovojo pirmąją konkurso premiją ir teisę įrašyti albumą. 

Šį konkursą surengė pasaulinis LIONS judėjimas. Nacionaliniai klubai finansavo savo šalių atstovų pasirodymus. Gražvydą Sidiniauską ir Silviją Petkevičiūtę į Lenkiją išsiuntė M. K. Čiurlionio LIONS klubas. Konkursas surenktas Krokuvos J. Slovackio teatre. Atrankos turuose ir baigiamajame koncerte atlikėjams pritarė Krokuvos orkestras "Sinfonietta Cracovia". Skaitytojų vardu sveikiname Gražvydą Sidiniauską ir linkime kūrybinės sėkmės. Kitą konkursą planuojama surengti po dvejų metų. Festivalio akimirkų ir dalyvių bei organizatorių minčių galite rasti www.festival.jordan.pl. 

 

MUZIEJUJE RASTA VIETA IR NEREGIAMS 

Lapkričio 19 dieną visuomenei pristatytas Panevėžio sporto muziejuje atidarytas stendas, skirtas neįgaliesiems. Čia eksponuojami lengvaatlečių LASF sportininkių S. Markevičienės ir D. Skėrienės apdovanojimai, iškovoti įvairiuose pasaulio ir Lietuvos čempionatuose bei šalies vadovų ir sporto organizacijų padėkos ženklai. 

 

DAR VIENAS SU GARSINIAIS KOMENTARAIS 

Lapkričio 21 dieną Lietuvos nacionaliniame dramos teatre aklieji ir silpnaregiai stebėjo dar vieną spektaklį su garsiniu komentaru. Komentuota vengrų dramaturgo Ferenco Molnaro pjesė "Lilijomas". Spektaklį gyvai komentavo aktorė Adrija Čepaitė. Spektaklio stebėti susirinko per 40 Kauno ir Vilniaus aklųjų bei silpnaregių. Prieš vaidinimą jiems sudaryta galimybė apžiūrėti sceną. Komentatorė A. Čepaitė apibūdino spektaklio veiksmą, dekoracijas, veikėjų aprangą ir kitus dalykus, padedančius geriau suprasti pjesę. 

"Lilijomas" - jau trečias spektaklis su garsiniu komentaru. Tai bendras Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos bei Nacionalinio dramos teatro sumanymas. 

 

KAIMYNŲ VIEŠNAGĖ 

Lapkričio 21-23 dieną Lietuvoje viešėjo Baltarusijos aklieji plaukikai ir plaukimo treneriai. Rengiantis Lietuvos aklųjų ir silpnaregių plaukimo čempionatui, surengta bendra dviejų dienų Lietuvos ir Baltarusijos plaukikų treniruočių stovykla. Praktine ir teorine patirtimi, rengiant aukšto lygio sportininkus, dalijosi Baltarusijos plaukimo treneriai. Baltarusijoje regėjimo negalią turintys plaukikai yra pasiekę itin gerų rezultatų - jie nuolat laimi medalius parolimpinėse žaidynėse, pasaulio čempionatuose. Stovykla Vilniuje surengta vykdant ES finansuojamą projektą "Bendradarbiavimas prie sienų". Projektą įgyvendina LASF sporto klubas "Šaltinis". 

 

"BITINĖLIS" KELIAUJA 

Lapkričio 27 dieną Lietuvos aklųjų bibliotekoje parodytas spektaklis "Bitinėlio pasakos šešiems pojūčiams". Tai spektaklis regintiesiems ir neregiams. Žiūrovai čia tampa artistais, spektaklio vyksmui suvokti naudojami visi žmogaus pojūčiai. Artistais tapę žiūrovai kartu "tampa" ir neregiais: jiems ant akių uždedami raiščiai. Spektaklio dalyviai patiria daug nuotykių. 

Spektaklio režisierė - Karolina Žernytė. Tokiu pat principu ji jau pastatė spektaklį "Gegužės naktis" Maskvos lėlių teatre, vedė pojūčių teatro seminarus Maskvoje, Irkutske, Londone. K. Žernytė šiuo metu dirba Rusijoje, tačiau, kaip pati sakė, "Bitinėlis" vis tiek keliauja po Lietuvą. 

 

UKMERGĖJE BUS PATOGIAU 

Spalio mėnesį LASS Ukmergės rajono filiale įvyko susitikimas su Ukmergės ligoninės vyriausiuoju gydytoju R. Civilka. Susitikime silpnaregiai prašė gydytojo, kad būtų geltona linija pažymėtos pirma ir paskutinė laiptų pakopos konsultacijų poliklinikoje bei ligoninėje. Netrukus ši problema buvo išspręsta. 

Ataskaitiniame rinkiminiame susirinkime nutarta raštu kreiptis į Ukmergės rajono savivaldybės administracijos direktorių S. Jackūną dėl šaligatvių prie daugiabučių namų neregių gyvenamame mikrorajone. Ukmergės rajono savivaldybės administracija prašymą išnagrinėjo. Ukmergės miesto seniūnija buvo įpareigota organizuoti minimalų šaligatvių remontą ir išlyginti nelygumus pačiose blogiausiose vietose. Šis remontas jau atliktas, todėl regos neįgalieji galės patogiai vaikščioti jiems įprastais maršrutais. 

LASS Ukmergės rajono filialas dėkoja šių institucijų atstovams už greitą reagavimą ir aplinkos akliesiems bei silpnaregiams sutvarkymą. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]