VIRŠELIS

 

T. A. RIBOT. LAZARILLO DE TORMES IR JO AKLAS ŠEIMININKAS


T. A. RIBOT. LAZARILLO DE TORMES IR JO AKLAS ŠEIMININKAS. Parašas po iliustracija

Prancūzų tapytojas ir graveris Theodule Augustin Ribot (1823-1891) dailę studijavo Chalons meno mokykloje. Mirus tėvui 1840 m. dirbo Ruane buhalteriu, kad išlaikytų motiną ir seseris. Į Paryžių atvyko 1845 metais, kur dirbo įvairius darbus. Dirbo ir mokėsi Ogiusto Glezo dirbtuvėje. Trejus metus dirbo Alžyre. Anksti vedė, tapybos mokėsi iš to meto dailininkų realistų. Nuo 1850 metų pradėjo daugiau laiko skirti savo pomėgiui. Tapė naktimis žvakių šviesoje, ir dieną dirbo, kad galėtų išlaikyti šeimą. 1861 m. pirmą kartą eksponavo savo darbus Paryžiaus salone. Vėliau ne kartą buvo apdovanotas šio salono medaliais. Be tapybos darbų sukūrė per 30 originalių graviūrų. Tapė portretus, natiurmortus, paveikslus religine tematika: "Šv. Sebastiano nužudymas", "Kačių pusryčiai" ir kt. Nutapė savo įžymiąsias "Kulinarijos scenas", kuriose vaizdavo Paryžiaus restoranų virtuvės gyvenimą. Domėjosi ir istorine tematika. 

1880 m. dailininkas nutapė drobę "Lazarillo de Tormes ir jo aklas šeimininkas". Lazarillo - tai spėjamo ispanų rašytojo Diego Hurtado de Mendozos (1503-1575) knygos "Lazarillo de Tormes" veikėjas. Viename iš šios knygos skyrių aprašoma neturtingo vaikinuko tarnystė neregiui. Vedlys prasimano daugybę suktybių, kad tik apgautų neregį: vagia iš ąsočio vyną, valgo vynuogių daugiau, nei jam skirta, sultingą dešrą pakeičia rope. Tačiau už visas suktybes susilaukia atpildo: ąsotis sudūžta atsitrenkęs į jo galvą, nukenčia jis ir dėl vynuogių, o istorija su dešra baigiasi tuo, kad šeimininkas giliai įkiša pirštus į vedlio gerklę, ir šis visą dešrą atryja. 

Dailininkas šiai temai skirtame paveiksle pavaizdavo žilabarzdį neregį, sėdintį su vyno ąsočiu ant kelių. Praplikusią senolio galvą dengia balta skarelė, ant kurios užmaukšlinta šilta, juoda, galbūt net kailinė kepurė. Iš berankovio storos gelumbės drabužio kyšo kiek paraitota baltų marškinių rankovė. Žalsvas glazūruotas molio ąsotis su dangteliu viršuje šiek tiek primena arbatinuką, į kurio kaklelį įkišęs šiaudelį ruošiasi siurbti vyną nedorėlis Lazorillo. Berniukas įdėmiai stebi neregio veidą. Kol kas nenaudėlis galvoja tik apie vyno svaigulį ir visiškai nenutuokia apie ištuštinto ąsočio pasekmes. 

Šis nedidelio formato (91,5 x 73,7 cm) aliejumi ant drobės nutapytas paveikslas yra saugomas Klivlendo (JAV) meno muziejuje. 

 

Vytautas GUDONIS 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]