TRUMPAI

 

 


IEŠKANTIEMS SKAIČIŲ 

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija išleido jau šešioliktą statistinį apžvalginį leidinį "Socialinis pranešimas 2012-2013". Kasmet pasirodančiame leidinyje galima rasti informacijos svarbiausiais socialinės veiklos klausimais. Šiais metais Lietuva pirmininkauja ES Tarybai, todėl leidinyje apžvelgti ne tik įprasti darbai, bet ir pasiruošimo Lietuvos pirmininkavimui ES Tarybai metu vykdyta socialinė politika, pateikiama esamą situaciją iliustruojanti statistika. 

Leidinyje lietuvių ir anglų kalbomis galima rasti informacijos apie darbo rinką, socialinę paramą, vaikų teises ir globą, socialinį draudimą, bendruomenių reikalus. Tie, kuriuos sudomino, leidinį PDF formatu galite nemokamai atsisiųsti iš Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos internetinės svetainės www.socmin.lt. 

 

SUSIRINKIMŲ MARATONAS ART¢JA PRIE PABAIGOS 

Vadovaujantis įstatais 2014 metais turi įvykti ataskaitinis rinkiminis Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos suvažiavimas. Jį manoma surengti ateinančių metų gegužės mėnesį. Suvažiavime bus renkama organizacijos valdžia. Šiuo metu vyksta LASS rajonų filialų ataskaitiniai rinkiminiai susirinkimai. Juose renkama, perrenkama rajonų filialų valdžia - LASS rajonų filialų pirmininkai, tarybos, delegatai į LASS XXV suvažiavimą. Rugpjūčio 23 dieną Kelmėje prasidėjęs susirinkimų maratonas lapkričio 20 dieną turėtų baigtis Švenčionyse. Delegatais į LASS XXV suvažiavimą bus išrinkta per 90 organizacijos narių. Ateinančių metų gegužės pabaigoje jie ir priims sprendimus, kaip gyvensim artimiausius ketverius metus. 

 

SKIAUTINIŲ PARODA 

Rugsėjo mėnesį Vilniuje, Edukologijos universiteto technologijų katedroje, veikė neįprasta skiautinių paroda. 

Jos kūrėjai - laisvalaikio klubas "Varsa" bei Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centro mokiniai, vadovaujami šio centro technologijų mokytojos Giedrės Rečiūnienės. Mokytoja visuomenei norėjo parodyti tai, ką iš tikrųjų sugeba visiškai nematantis arba labai silpnai matantis vaikas. Pradėjusi domėtis skiautiniais, ji įsitikino, kad visiškai nematantiems ši technologija labai sunki. Tačiau moksleiviai gali išsiuvinėti atskiras būsimo rankdarbio detales. Jas vėliau belieka sujungti į vieną kūrinį. Šio idėjos įgyvendinimo mokytoja ir ėmėsi su klubo "Varsa" moterimis. 

 

DEVINTĄ KARTĄ "TAU, VILNIAU" 

Rugsėjo 8 dieną Vilniuje, Katedros aikštėje, įvyko žmonių su negalia darbų mugė ir muzikos šventė "Tau, Vilniau". Joje dalyvavo per 30 žmonių su negalia meno mėgėjų kolektyvų iš visos Lietuvos. Savo gaminiais prekiavo nemažas amatininkų būrys. LASS šventėje atstovavo vilniečių rankdarbių klubas "Vaivos juosta", tautinių šokių kolektyvas "Šimtažiedis", LASS Kelmės rajono filialo folkloro ansamblis "Ramočia", Panevėžio ir Utenos regionų aklųjų centro šokių kolektyvas "Kanapėlė", LASS Utenos rajono filialo liaudiškos muzikos ansamblis "Diemedis". 

"Tau, Vilniau" - kasmet rengiamų "Sostinės dienų" sudedamoji dalis. Šventę rengia Lietuvos specialiosios kūrybos draugija "Guboja", padedant Neįgaliųjų reikalų departamentui prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos. Šiemet šventėje dalyvavo per 1500 žmonių su negalia. 

 

"PERKŪNAS" - KROSO ČEMPIONAI 

Rugsėjo 14 dieną "Zelvoje" įvyko Lietuvos aklųjų ir silpnaregių lengvosios atletikos rudens kroso čempionatas. Jame dalyvavo per tris šimtus sportininkų iš devynių Lietuvos aklųjų sporto federacijos klubų. Šiais metais pirmą kartą visi bėgikai startavo dviejų nuotolių distancijose: vaikai iki 14 metų ir senjorai bėgo 3000 metrų, visi kiti - 7200 metrų. Sportininkai tradiciškai buvo suskirstyti į grupes pagal amžių ir regėjimo aštrumą. 

Absoliučioje įskaitoje greičiausia moterų B1 grupėje buvo parolimpinė čempionė Sigita Markevičienė, grupėje B2-B3 - Aušra Garunkšnytė. Vyrų B1 grupėje nugalėjo Vaidas Ledžius, o B2-B3 grupėje - Saulius Leonavičius. Pereinamąją taurę iškovojo sporto klubas "Perkūnas" iš Šiaulių. Antra vieta atiteko klubui "Sveikata", trečia - "Šarūnui". 

 

BENDRAVO AKMENĖS IR PAKRUOJO NEREGIAI 

Rugsėjo 17 dieną LASS Akmenės rajono filialo meno mėgėjų kolektyvas "Likimas" surengė koncertą LASS Pakruojo rajono filialo nariams. Renginyje svečiai susipažino su Pakruojo aklųjų ir silpnaregių veikla, pasikeista patirtimi. 

 

DISKUSIJA APIE APLINKĄ 

Rugsėjo 19-21 dieną Klaipėdos "Švyturio" arenoje įvyko interjero ir dizaino idėjų paroda "Inter Deco 2013". Jos atidarymo ceremonijoje dalyvavo ir sveikinimo žodį tarė Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas, Klaipėdos ir Telšių regionų aklųjų centro direktorė Daina Vitkauskienė. Tokia paroda Klaipėdoje vyksta jau antrą kartą. Šių metų parodoje buvo mėginama atkreipti visuomenės, valdžios institucijų ir gyventojų dėmesį į nematančių ir blogai matančių žmonių problemas. 

Parodoje vyko diskusija apie visuomeninių pastatų interjero pritaikymą akliesiems ir silpnaregiams. Diskusijos tema buvo "Gerai neregiui - gerai visiems". Ją vedė žurnalo "Mūsų žodis" vyriausiasis redaktorius Vytautas Gendvilas. Nagrinėti bendros paskirties statinių bei aplinkos pritaikymo žmonėms su regos negalia klausimai. 

 

IŠ PRIENŲ Į KAIŠIADORIS 

Rugsėjo 20 dieną LASS Prienų rajono filialo nariams surengta išvyka į Paparčius (Kaišiadorių raj.). Čia aplankyti Betliejaus Mergelės Marijos ėmimo į dangų ir Šv. Brunono seserų vienuolynas, arbatžolių auginimo plantacija. 

 

KAPELIJŲ VARŽYTUVĖSE 

Rugsėjo 20 dieną Utenoje įvyko Utenos krašto žmonių su negalia kolektyvų kapelijų varžytuvės. Jose dalyvavo ir LASS Molėtų rajono filialo kaimiškos muzikos kapela "Berželis". 

 

APIE PLAUKIKUS 

Rugsėjo 21 Europoje minima kaip bendradarbiavimo diena. Vilniuje, kino teatre "Pasaka", ta proga parodytas baltarusių režisieriaus Antono Mažeiko trumpametražis dokumentinis filmas apie Lietuvos ir Baltarusijos aklųjų plaukikų treniruočių stovyklą. Filmas sukurtas pagal tarptautinio trumpametražių filmų konkurso "Be part of it (Būk jo dalimi)" sąlygas ir reikalavimus. Konkursą organizavo Vidaus reikalų ministerija ir viešoji įstaiga "Jungtinis techninis sekretoriatas". Trylika kino kūrėjų komandų iš Lietuvos, Latvijos, Baltarusijos ir Lenkijos kūrė trumpametražius filmus apie Europos bendradarbiavimo projektus. Tikslas - įžvelgti meną Europos Sąjungos finansuojamuose projektuose. 

"Šaltinis" šiais metais pirmasis iš Lietuvos aklųjų sporto federacijos klubų pradėjo vykdyti ES finansuojamą projektą "Bendradarbiavimas prie sienų". Projektas ir jo metu vykstantis dviejų valstybių neregių bendradarbiavimas sudomino baltarusių režisierių A. Mažeiko. Jo filmas apie akluosius plaukikus apdovanotas konkurso prizu už meniškumą. 

 

JAU TREČIĄ KARTĄ 

Rugsėjį jau trečią kartą surengtas Tarptautinis Šv. Jokūbo sakralinės muzikos festivalis. Jį kartu su broliais dominikonais rengia valstybinis choras "Vilnius". Festivalio koncertai vyksta Šv. Apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčioje. Dalyvauja žymūs Lietuvos ir Europos šalių profesionalūs chorai. 

Rugsėjo 8 dieną festivalis prasidėjo lietuvių kompozitoriaus D. Zakaro kūriniu, skirtu Lukiškių Dievo Motinos ikonos sugrįžimui į Šv. Apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčią. Rugsėjo 11 dieną festivalyje koncertavo Vilniaus miesto savivaldybės choras "Jauna muzika". Organizatoriai kasmet surengia ir stačiatikių muzikos koncertą. Šiemet tai buvo Baltarusijos akademinio televizijos ir radijo choro pasirodymas. Rugsėjo 28 dieną Šv. Jokūbo festivalį užbaigė W. A. Mozarto "Didžiosios mišios" c-moll. Jas atliko choras "Vilnius" ir Vilniaus miesto savivaldybės Šv. Kristoforo kamerinis orkestras. Festivalis kasmet sulaukia vis didesnio muzikos gerbėjų dėmesio. 

 

RUNGĖSI ŠACHMATININKAI 

Rugsėjo 28-29 dieną Kaune įvyko Lietuvos aklųjų ir silpnaregių komandinis šachmatų čempionatas. Jame dalyvavo šešios Lietuvos aklųjų sporto federacijos komandos. Pirmąją vietą iškovojo sporto klubo "Šaltinis" komanda (Irena Skėrutė, Anatolijus Novikovas, Anatolijus Kuvšinovas, Borisas Rositsanas). Antri - "Pamarys", treti - "Sveikata". Individualioje įskaitoje geriausiai sekėsi Borisui Rositsanui. Antrasis - Anatolijus Novikovas, trečiasis - Evaldas Šlušnys. 

 

KONCERTAS KAZLIėKIO BENDRUOMENEI 

Rugsėjo 29 dieną Kazliškyje (Rokiškio raj.) surengta senjorų šventė, skirta Tarptautinei pagyvenusių žmonių dienai. Joje dalyvavo LASS Rokiškio rajono filialo mišrus vokalinis ansamblis "Nemunėlis" ir skaitovai. Vietos bendruomenei surengta vakaronė. 

 

GERIAUSIO RINKIMAI 

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija inicijuoja akciją "Geriausio socialinio darbuotojo rinkimai". Kviečiami visi teikti savo kandidatus, iš kurių 10 geriausiųjų bus apdovanoti. Akcija tikimasi atkreipti visuomenės dėmesį į socialinius darbuotojus. Jų Lietuvoje yra apie 9000. 

Vertinimo komisija bus sudaryta iš ministerijos bei Socialinio darbo tarybos atstovų. Jie atrinks 10 geriausių socialinių darbuotojų ir 2014 metų kovo 26 dieną, Jungtinių Tautų paskelbtą Socialinio darbo diena, bus apdovanoti. 

Siūlomas kandidatūras prašoma teikti el. paštu [email protected], vadovaujantis ministerijos svetainėje pateiktais vertinimo kriterijais iki 2014 metų vasario 1 dienos. 

 

BALTOSIOS LAZDELĖS DIENAI 

Lietuvos aklieji ir silpnaregiai šiais metais Tarptautinės baltosios lazdelės dienos proga visuomenei priminė su aklųjų ir silpnaregių švietimu susijusias problemas. Vokietijos neregiai akcentavo dėl regėjimo netekimo kylančias įsidarbinimo problemas - regėjimo pablogėjimas neturi tapti darbo praradimo priežastimi. Vokietijos aklųjų ir silpnaregių organizacijos siūlo apsilankyti pas specialistus, kad būtų nustatytas regėjimo sutrikimas ir rastos priemonės regėjimo likučiui išsaugoti. Vokietijoje spalio 15 diena yra ir Regėjimo savaitės baigiamoji diena. Regėjimo savaites vokiečiai rengia nuo 2002 metų. Šiuose renginiuose visuomenė informuojama apie tai, kaip galima išsaugoti gerą regėjimą. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]