TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

SRIUBOS KARŠTAI VASAROS DIENAI


Lietuvoje apie šaltų sriubų receptūras užsimenama XIV amžiuje, nuo tų laikų jų sudėtis ne itin pasikeitė. Tiesa, senuose receptuose būta vieno itin "pikantiško" komponento - tai šalta žalioji varlė. Ją įmesdavo į puodą, kai sriuba būdavo paruošta, - ji atlikdavo šaldytuvo funkciją. 

Europoje per karščius valgoma sriuba, kurios komponentai - kefyras su citrinų sultimis, pomidorai, agurkai, ridikėliai ir žalumynai. Šiaurės Europoje ypač vertinamos saldžios duonos sriubos. Jos ruošiamos iš šviežios ruginės duonos. Pietų Europos šalyse populiari šalta pomidorų sriuba - gaspačas. Venecijoje būtumėte pavaišinti šalta sriuba su tunu ar kitomis konservuotomis žuvimis ir pomidorais. 

Gerai tai, kad kiekviena šeimininkė gali tobulinti receptą pridėdama prieskonių, keisdama produktus ar jų kiekį. Nebūtina visuomet labai griežtai laikytis gramų ar mililitrų, kiekvienas mėgstame gaminti vis kitaip. Šiandien šaltoms sriuboms naudojamas rūgštus pienas, kefyras, jogurtas, mineralinis vanduo, gira ir net alus. 

 

Gaspačas - gaivi šalta pomidorų sriuba. Pomidorai, iš kurių ruošiama sriuba, turi būti labai gerai sunokę. Pirmiausia reikia nulupti pomidorų odeles, todėl pomidorai nuplikomi verdančiu vandeniu - odelė nusilupa labai lengvai. 

Sriubai paruošti reikia 4-5 pomidorų, 3 vidutinio dydžio agurkų, 3 riekučių baltos duonos, 1 paprikos (geriau raudona, nors spalva skoniui įtakos neturi, bet sriuba būna gražesnė), vieno ketvirčio svogūno galvutės, 2 skiltelės česnako, 100 ml aliejaus ir žiupsnelį druskos. 

Daržoves nuplaukite, iš paprikos išimkite sėklas, nupjaukite agurkų ir pomidorų galiukus. Visas daržoves supjaustykite vidutinio dydžio gabalėliais. Į trintuvą supilkite aliejų, sudėkite svogūnus, česnakus, iš karto suberkite druską ir sutrinkite. Į gautą masę paeiliui suberkite agurkus, paprikas ir pomidorus (pirmiausia beriame kietus produktus, paskui - minkštus). Duonos minkštimą, išmirkytą nedideliame kiekyje vandens (3 riekutėms - keli valgomi šaukštai vandens), taip pat dedame į daržovių masę. Viską supilame į puodą ar dubenį, gerai išmaišome, paragaujame, ar netrūksta druskos, dedame į šaldytuvą ir atšaldome. 

 

Norvegiški šaltibarščiai su silkėmis 

2 virti burokėliai, 250 g silkių, smulkiai pjaustytų krapų, 0,5 l kefyro, 0,5 l riebaus sultinio, 250 g virtų bulvių. 

Virtus burokėlius nulupkite ir sutarkuokite. Šluotele (plakikliu) šiek tiek paplakite kefyrą su sultiniu. Nuo silkių nuplaukite aliejų ir supjaustykite jas nesmulkiais kubeliais. Virtas bulves ir krapus taip pat susmulkinkite. Viską sumaišykite ir palikite valandą ar dvi pastovėti šaldytuve. Tuomet išpilstykite į lėkštes ir ragaukite. 

 

Žemaitiška "cibulynė" 

2 silkės, svogūnas, 2,5 l vandens, acto arba citrinų sulčių, maltų juodųjų pipirų. 

Išskrostas, nuplautas ir sausai nušluostytas silkes suvyniokite į kepimo popierių ir iškepkite orkaitėje. Atvėsinkite, kruopščiai išrankiokite kaulus ir susmulkinkite. Užpilkite verdančiu vandeniu ir palaikykite 1-2 valandas, kol atvės. Jau atvėsusią sriubą paskaninkite pipirais, jei reikia - druska, įdėkite plonyčiais pusžiedžiais pjaustytą svogūną, parūgštinkite actu arba citrinų sultimis, galite pagardinti grietine. Valgykite su karštomis bulvėmis (jas virkite su lupenomis). Gaminant "cibulynę" vietoj vandens galima naudoti pasukas. 

 

Bulgariška šaltsriubė - taratoras - itin populiari Bulgarijoje, Makedonijoje. 

4 nedideli agurkai, 0,5 stiklinės nuvalytų graikinių riešutų, 100 ml saulėgrąžų aliejaus, 500 ml natūralaus nesaldaus jogurto (jį galima pakeisti mūsų krašte populiaresniu kefyru ar rūgpieniu), 4 skiltelės česnako, druskos, 6-8 šakelės krapų. 

Jogurtą supilkite į indą ir plakite šluotele 4 min., agurkus nuplaukite, nusausinkite, nupjaukite galiukus. Supjaustykite plonais šiaudeliais ir pabarstykite druska, kad išsiskirtų sulčių. Česnakus nulupkite ir sugrūskite su puse graikinių riešutų, kad išeitų vienalytė masė. Sukrėskite ją į indą su jogurtu, supilkite saulėgrąžų aliejų ir suplakite. Kitus riešutus smulkiai sukapokite peiliu. Į sriubą sudėkite agurkus, supilkite išsiskyrusias sultis, suberkite riešutus ir smulkiai pjaustytus krapus, pagardinkite druska ir gerai išmaišykite. 

 

Rusiška šaltos giros sriuba - populiarus rusiškos virtuvės patiekalas. 

Ši sriuba gaminama iš smulkiai pjaustytų šviežių daržovių, užpiltų šaltu skysčiu. Tradiciškai jos pagrindą sudaro gira, nors senovėje girą atstodavo agurkų ar kopūstų sūrymas. Į rusišką šaltą sriubą dedami populiariausi produktai - agurkai, morkos, ridikėliai, žalumynai (petražolės, krapai, svogūnų laiškai) ir virtos bulvės. Taip pat į šią sriubą galima dėti virtos mėsos ar žuvų. Virtais kiaušiniais ir grietine sriuba pagardinama prieš pat patiekiant į stalą. 

Galima gaminti saldžias vaisių, uogų, makaronų sriubas patirštintas krakmolu ir pagardintas jogurtu ar grietinėle. Eksperimentuokite ir gaminkite. Skanaus! 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]