MEDICINA

 

SAULĖ, AKINIAI, KONTAKTINIAI LĘŠIAI


Pastarosios vasaros mus lepina tropiniais karščiais. Nuo kaitrios bei akinančios saulės stengiamės slėptis pavėsyje ar ieškoti kokios nors patalpos su kondicionieriumi ar ventiliatoriumi. Karšta saulė ne tik malonumų šaltinis, bet ir priešas. Jeigu per daug piktnaudžiausime tiesioginiais saulės spinduliais, galime pakenkti savo sveikatai, pradedant alerginėmis reakcijomis, nudegimais, odos ligomis ir baigiant akių tinklainės pažeidimais. 

Kaip efektyviausiai apsisaugoti nuo saulės? Kokius rinktis akinius? Kas geriau - akiniai ar kontaktiniai lęšiai? Kokios madingiausios akinių formos? Į šiuos ir kitus klausimus "Mūsų žodžiui" sutiko atsakyti gydytoja oftalmologė Rūta Uleckienė

 

Apsauga nuo saulės 

Dažniausiai žmonės mano, kad saulė yra pavojingiausia vasarą. Tai netiesa. Žiemą saulė dar pavojingesnė. Ji yra nuožulnesnė ir atsispindi nuo sniego. Pietų kraštuose saulė ne tokia pavojinga, nes jos spinduliai krenta statesniu kampu. Kaip minėjau, šiaurės kraštuose mes beveik visą laiką turime krentančius įstrižus saulės spindulius. Spindulių kampas patenka tiesiai mums į akis. Tai atsitinka beveik visą dieną, išskyrus vidurdienį. Dažnas iš mūsų nuo saulės saugosi tik vidurdieniais, kai saulė yra kaitriausia, o tai klaida. Nuo jos derėtų saugotis iki pat vakaro. Mūsų klimato zonoje akinius nuo saulės reikėtų nešioti visą dieną. Ne išimtis ir saulėlydžiai. Pati žmogaus veido forma - antakiai apsaugo akis nuo tiesioginių saulės spindulių. Deja, to nepakanka. Ultravioletiniai spinduliai gali pakenkti mūsų akims. Todėl būtina nešioti akinius nuo saulės iki pat sutemos. 

Ultravioletiniai spinduliai skatina kataraktos vystymąsi. Daug neregių ir silpnaregių serga įgimta katarakta. Ją pašalinus, akis lęšiuko neturi, tuomet ultravioletiniai spinduliai tiesiogiai pažeidžia akies tinklainę. Natūralus lęšiukas su žmogaus amžiumi keičia savo spalvą ir tankį. Mūsų akių lęšiukų vykstantis pokyčiai nėra atsitiktiniai. Lęšiuko kitimas labiau absorbuoja ir apsaugo akį nuo žalingo ultravioletinių spindulių poveikio. Nesisaugant gali būti pažeista akies tinklainė. Jeigu žmogus kelias minutes tiesiai žiūrėtų į saulę, tai išdegintų akies tinklainę negrįžtamai. Šį procesą palyginčiau su deginančiu lazerio spinduliu. Kai pažeidžiama akies tinklainė, prasideda su regėjimo aštrumu susijusios problemos. Ypač į saulę pavojinga žiūrėti silpnaregiams. Jų akys ir taip pakenktos. Bet koks, net mažiausias ultravioletinių spindulių kiekis, gali sukelti nesugrąžinamus akies pokyčius, netgi gresiančius aklumu. Žinoma, šie neigiami akyje vykstantys procesai pasireiškia kiekvienam individualiai. 

Patarčiau saulės saugotis. Mokslo įrodyta, kad vien tik nuo saulės akinių nepakanka. Pats paprasčiausias ir efektyviausias apsisaugojimo būdas - kepurė su snapeliu. Kuo kepurės snapelis ilgesnis, tuo akims geriau. Remiantis statistika, galiu drąsiai sakyti, kad akiniai nuo saulės akis apsaugo tik 50 procentų. Kepurė dar prideda 30-40 procentų. Vis tiek saulė sugeba ir per apsaugos priemones patekti į mūsų akis. Kiekvienas žmogus, o ypač silpnaregis, prieš išeidamas iš namų turėtų prisiminti kaip maldelę - kepurę ir akinius. 

Dar viena apsaugos priemonė nuo saulės - kontaktiniai lęšiai. Dabar beveik visi lęšiai turi filtrą, apsaugantį nuo ultravioletinių spindulių. Perkant reikėtų pasidomėti. Akinių lęšiai neturi būti būtinai tamsūs. Daugeliui silpnaregių iš viso yra nerekomenduojama nešioti tamsius akinius - jie ir taip nedaug mato. Užsidėjus tamsius akinius regėjimas tampa dar prastesis. Kitais žodžiais tariant, silpnaregiui užsidėjus tamsius akinius nukenčia regėjimo kokybė, prie kurios jis yra įpratęs. Nuo ultavioletinių spindulių geriau apsaugo plastikiniai akinių lęšiai. 

 

Apie akinių gausą ir pasirinkimą 

Nuėjus į optiką rinktis akinių, jums bus pasiūlyti organiniai (stikliniai) ir plastikiniai lęšiai. Akinių rėmeliams dažniausiai yra naudojamos dvi medžiagos: plastikas ir metalas. Kartais tos dvi medžiagos yra derinamos. Aptarsiu natūralių bei plastikinių lęšių privalumus ir trūkumus. 

Vienas iš natūralių lęšių privalumų - kietumas. Tokie lęšiai mažiau pažeidžiami. Dažniausiai stiklinius lęšius patariu rinktis tiems, kurie mėgsta meistrauti ir nevengia ūkiškų darbų. Kitas jų privalumas - kaina. Stiklas rečiau skyla, braižosi. Šie akiniai nešiojami ilgai, kur kas ilgiau negu pagaminti iš plastiko. 

Iš minusų paminėtini šie. Visų pirma nesaugumas - stiklas subyra į smulkias šukes, jomis galima susipjaustyti. O plastikinis lęšis dūžta kitaip. Jis dūžta stambiais gabalais ir susižeisti yra mažesnė tikimybė. Pagal naujausias direktyvas vaikams mineralinių (stiklinių) lęšių nerekomenduojama nešioti. Dar vienas minusas - svoris. Šie natūralūs lęšiai, nors ir išploninti, vis tiek yra sunkūs. Silpnaregiams dažniausiai prireikia didelių dioptrijų. O tai stori stiklai. Vadinasi, ant nosies reikia nešioti papildomą svorį. Tai sukelia tam tikrų nepatogumų. Vienas iš jų - odos pažeidimas spaudimu. 

Kalbant apie plastikinius lęšius ir jų privalumus, išskirčiau kelis. Tai lengvumas. Antra, geriau apsaugo nuo ultravioletinių saulės spindulių. Ši medžiaga geriau pasiduoda apdirbimui, nes yra minkštesnė už stiklą. Taip pat jie yra lengviau prižiūrimi. Svarbus momentas - saugumas. Akinių lęšiams sudužus mažesnė tikimybė susižaloti akis. Taip pat plastikiniai lęšiai greičiau nurasoja, ant jų ne taip ilgai laikosi drėgmė. Yra labai didelė lęšių dangų pasirinkimo galimybė. 

Pats didžiausias plastikinių lęšių trūkumas - jų pažeidimas. Plastikiniai lęšiai labai greitai braižosi. Yra "lepūs". Jų naudojimosi laikas trumpesnis. 

Akinių lęšių pasirinkimą dažniausiai lemia kainų santykis. Kol kas mineraliniai lęšiai 30-50 procentų pigesni už plastikinius. 

(bus daugiau) 

 

Užrašė Emilija DERŠKUTĖ 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]