VIRŠELIS

 

J. GIROUST. EDIPAS KOLONE


J. GIROUST. EDIPAS KOLONE. Išsamiau po iliustracija.

Prancūzų dailininkas Jean Antoine Teodore Giroust (1753-1817) būdamas 17 metų pradėjo studijuoti dailę neoklasikinės krypties pradininko J. M.Vieno studijoje. Kartu šioje grupėje mokėsi ir J. L.David. 1775 metais būsimojo dailininko mokytojas J. M. Vien tapo Prancūzų meno akademijos Romoje direktoriumi ir su J. L.Davidu išvyko į Romą. J. Giroust 1778 metais už savo paveikslus gavęs Romos meno premiją išvyko į Italijos sostinę pas savo mokytoją. Už paveikslą "Edipas Kolone" J. Giroust buvo priimtas į meno akademiją. Paveikslo kompoziciją dailininkas paėmė iš J. L.Davido paveikslo "Elgetaujantis Belizarijus", nutapyto 1781 metais. Su šiuo paveikslu skaitytojai turėjo galimybę susipažinti vartydami žurnalo "Mūsų žodis" 2004 metų pirmąjį numerį. 

Priminsime, kad Edipas, graikų mito personažas, buvo Tėbų karaliaus Lajo ir Jokastės sūnus. Lajui buvo išpranašauta, kad jį nužudys sūnus, todėl naujagimis buvo nuneštas į kalnus ir ten paliktas. Rastą kūdikį piemuo atidavė auginti Korinto karaliui Polibui. Suaugęs Edipas laikė Polibą ir jo žmoną Meropę tikraisiais tėvais. Sužinojęs, kad užmuš tėvą ir ves motiną, Edipas pabėgo nuo jį auginusios Meropės ir Polibo. Atsitiko, kaip buvo pranašauta, - kelyje Edipas užmušė Lają. Vėliau, tapęs Tėbų karaliumi, vedė Jokastę. Išaiškėjus nusikaltimui, Edipas išsidūrė akis ir išvyko į Koloną. 

Dailininkas savo paveiksle pavaizdavo Edipą, sėdintį prie šventyklos su puošniomis kolonomis. Nuo pečių nuslydęs raudonas apsiaustas, iki juosmens apnuogintas dar gana stiprus senolio kūnas. Dešiniąja ranka Edipas rodo į vieną iš dviejų besivaidijančių sūnų - tą, ant kurio galvos plunksnomis puoštas šalmas, kuris stovi išsigandęs. Ant kelių parpuolusi, kairiąją Edipo ranką laikanti, lyg saugojanti brolį nuo prakeiksmo, klūpo Antigonė - ištikimoji tėvo duktė, atlydėjusi į Koloną buvusį karalių. Už nugaros stovi kita Edipo duktė - Ismenė. Ji bando sulaikyti tėvo link žengiantį brolį. Suprantamas tėvo įtūžis - sūnūs Eteoklis ir Polineikas negali pasidalinti valdžia. Tačiau seserų pastangos sutaikyti tėvą su sūnumis nueis veltui. Edipas prakeiks abu sūnus - šie žus kovodami vienas su kitu. Dailininkas, siekdamas sustiprinti emocinę įtampą, naudoja gerai žinomą būdą - nutapo dangumi atplaukiančius grėsmingus audros debesis. 

Šis vidutinio dydžio 164x194 cm aliejumi ant drobės 1788 metais nutapytas paveikslas saugomas Dalaso (JAV) meno muziejuje. 

Vytautas GUDONIS 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]