LASS CENTRO TARYBOJE

 

 


2013 m. balandžio 24 d. Vilniuje įvyko ketvirtasis šiais metais LASS centro tarybos posėdis. Jame dalyvavo trylika iš keturiolikos LASS centro tarybos narių, LASS revizijos komisijos pirmininkas Antanas Mozeris ir kviestiniai asmenys. 

Posėdžio pradžioje patvirtinti šių LASS įmonių ir įstaigų ūkinės-finansinės veiklos 2012 m. balansai ir veiklos ataskaitos: VšĮ LASS respublikinio centro, VšĮ Kauno ir Marijampolės regionų aklųjų centro, UAB "Liregus" ir VšĮ "PBC". Nepriklausomų auditorių išvadomis, LASS įmonių ir įstaigų pateiktos finansinės ataskaitos visais reikšmingais atžvilgiais teisingai parodo įmonių ir įstaigų 2012 m. gruodžio 31 d. finansinę būklę ir 2012 m. finansinius veiklos rezultatus pagal Lietuvos Respublikoje galiojančius teisės aktus. 

Tarybos nariai informuoti, kad 2012 m. VšĮ "PBC" veiklos pajamos viršijo ūkinės-finansinės veiklos sąnaudas 218 962 Lt, VšĮ Kauno ir Marijampolės regionų aklųjų centro - 135 584 Lt, UAB "Liregus" - 155 887 Lt. 

VšĮ Kauno ir Marijampolės regionų aklųjų centro direktorius informavo apie 2012 m. vykdytus Socialinės reabilitacijos paslaugų neįgaliesiems bendruomenėje projektus, kuriems vykdyti iš valstybės ir savivaldybių biudžetų Kauno ir Marijampolės regionų aklųjų centrui buvo skirta 357 tūkst. Lt. Įgyvendinant šiuos projektus 11 savivaldybių regėjimo neįgaliesiems buvo teikiamos socialinių ir savarankiškumo įgūdžių ugdymo, palaikymo ar atkūrimo, asmeninio asistento (palydovo, skaitovo), meninių gebėjimų lavinimo ir kitokios paslaugos. 2012 m. papildomai iš rajonų savivaldybių įvairiems projektams vykdyti įstaiga gavo ir panaudojo apie 6,3 tūkst. Lt. 

UAB "Liregus" direktorius L. Kirkilovskis pasidžiaugė, kad, nors šalies ekonominė krizė vis dar tęsiasi, įmonės pardavimų apimtį, lyginant su 2011 m., pavyko padidinti 20 procentų. 2012 m. žmonėms su negalia buvo pritaikytos dvi, įsteigtos penkios darbo vietos. Naujais gaminiais buvo papildyta elektros instaliacijos gaminių serija "Epsilon", taip pat buvo atlikti įmonei priklausančių pastatų atnaujinimo darbai. 2012 m. UAB "Liregus" pagrindinis tikslas buvo ir toliau įsitvirtinti užsienio rinkose, todėl buvo gaminami bei tobulinami "Epsilon" serijos gaminių stendai rusų ir anglų kalbomis, išleistas naujas "Epsilon" gaminių lankstinukas įvairiomis užsienio kalbomis. Įmonė dalyvavo "RESTA 2012" parodoje Lietuvoje. 

VšĮ LASS respublikinio centro pirmininkas S. Armonas informavo, kad per 2012 m. įstaiga gavo pajamų iš ūkinės- komercinės veiklos (2 mln. 251 tūkst. Lt). Taip pat buvo vykdyti Neįgaliųjų asociacijų veiklos rėmimo, Žmonių su fizine negalia mobilumo ir savarankiško gyvenimo įgūdžių ugdymo projektai, kuriems vykdyti centras iš valstybės biudžeto lėšų gavo 436 tūkst. Lt. 2012 m. pradėtas vykdyti Europos socialinio fondo lėšomis finansuojamas projektas "Neregys kelyje į darbo rinką", kuris įgyvendinamas pagal 2007-2013 m. Žmogiškųjų išteklių plėtros veiksmų programos 1 prioriteto "Kokybiškas užimtumas ir socialinė aprėptis" VP1-1.3-SADM-02-K priemonę "Socialinės rizikos ir socialinės atskirties asmenų integracija į darbo rinką". 

LASS centro tarybos nariai supažindinti su LASS XXIV suvažiavimo, kuris vyks 2013 m. gegužės 30 d. Vilniuje, veiklos bei finansinės atskaitomybės ataskaitų projektais ir įpareigoti iki 2013 m. balandžio 30 d. pateikti savo pastabas bei siūlymus. Ataskaitų projektai bus paskelbti likus 30 d. iki suvažiavimo. 

LASS Kultūros reikalų ir viešųjų ryšių komisijos pirmininkė Danutė Cidzikienė supažindino su 2013 m. balandžio 9 d. komisijos posėdyje priimtais sprendimais. Buvo pažymėta, kad aklųjų ir silpnaregių sociokultūrinė veikla ir toliau išlieka viena iš aktyviausių ir masiškiausių LASS veiklos sričių, jungianti apie 1400 dalyvių, iš jų - 1109 neregius ir silpnaregius, kurie yra susibūrę į 114 meno mėgėjų, dailiųjų amatų, tautodailės ir savarankiškumo bei socialinių įgūdžių ugdymo būrelius, klubus. D. Cidzikienė informavo, kad Kultūros reikalų ir viešųjų ryšių komisijos posėdyje buvo pritarta LASS organizuojamų respublikinių renginių parengtiems nuostatams ir rekomenduota tvirtinti penkiose didžiausiose aklųjų ir silpnaregių bendruomenėse vyksiančio renginių ciklo "Iš tos nakties", skirto Juozapo Kairio gimimo 75-čiui paminėti, Tarmių metams skirto aklųjų ir silpnaregių folkloro kolektyvų ir liaudiškos muzikos kapelų festivalio-konkurso "Čiulbėk, paukštela, čiulbėk" ir respublikinio aklų ir silpnaregių vaikų meninės raiškos ir kūrybos festivalio "Pavasario vyturiukai-2013" projektus. Centro tarybos nariai buvo informuoti apie artėjantį respublikinį brailio raštu skaitymo konkursą, paraginti aktyviau naudotis LAB įdiegta nauja ELVIS sistema bei skleisti apie ją daugiau informacijos visiems LASS struktūriniams padaliniams ir LASS nariams. Pranešėja informavo, kad buvo atlikta analizė apie LASS veiklos pristatymą respublikinėje, regioninėje bei rajoninėje spaudoje per 2012 metus. Naudotasi Lietuvos aklųjų bibliotekoje sukaupta informacija. Peržiūrėtos 335 publikacijos, kuriose daugiausia pateikta informacijos apie organizacijos kultūrinį gyvenimą, įvairių projektų pristatymus, LASS rajonų filialų ataskaitinius susirinkimus, Tarptautinę baltosios lazdelės dieną, Lietuvos aklųjų bibliotekos veiklą, neregių sportą, išskirtines asmenybes. Pasak D. Cidzikienės, nemažai aktualios ir operatyvios informacijos pateikia įvairios internetinės svetainės, kaip www.delfi.lt, www.lrytas.lt, www.balsas.lt, www.alfa.lt, www.lrt.lt, www.veidas.lt ir kt. Viešoje erdvėje pateikta neregiams aktuali medžiaga apie LAB teikiamas virtualias paslaugas ir ELVIS sistemos diegimą, naujas neregiams prieinamas informacines technologijas, universalaus dizaino pritaikymą visiems, aklumo profilaktikos temos. Komisijos posėdyje buvo atkreiptas dėmesys į tuos LASS rajonų filialus, kurių veikloje viešiesiems ryšiams skiriamas nepakankamas dėmesys, kurie mažai rūpinasi savo įvaizdžiu visuomenėje. 

VšĮ Kauno aklųjų ir silpnaregių centro direktorius Stasys Babonas LASS centro tarybai pateikė prašymą atleisti jį iš užimamų pareigų. Kadangi ši viešoji įstaiga steigta drauge su Kauno miesto savivaldybe, taryba įgaliojo pirmininko pirmąją pavaduotoją Ramunę Balčikonienę atstovauti LASS visuotiniame VšĮ Kauno aklųjų ir silpnaregių centro dalininkų susirinkime. Naujo vadovo bus ieškoma skelbiant konkursą. Konkursas bus paskelbtas artimiausiu metu, kai abu įstaigos dalininkai suderins jo nuostatas. Apie tai papildomai informuosime www.lass.lt naujienų skiltyje. 

Posėdyje svarstytas UAB "Regplasta" darbuotojų kreipimasis į LASS centro tarybą bei tolesnės įmonės veiklos klausimas. Išanalizavus UAB "Regplasta" finansinę padėtį, atkreipus dėmesį, jog 2012 m. įmonėje vykdytos veiklos gerinimo priemonės nedavė teigiamo rezultato, o bendrovės įsiskolinimas kreditoriams šiuo metu siekia 450 tūkst. Lt ir kas mėnesį didėja, nuspręsta artimiausiu metu skelbti bankrotą. Gegužės mėn. pirmoje pusėje LASS vadovai susitiks su įmonės darbuotojais ir išsamiai pristatys situaciją. 

LASS centro taryba priėmė sprendimą dėl LASS respublikinio socialinio fondo lėšų paskirstymo. 2013 m. LASS respublikinio socialinio fondo lėšas (384 tūkst. 260 Lt) planuojama paskirstyti taip: 132 tūkst. Lt skirti LASS narių materialinei paramai, 50 tūkst. Lt - Nacionalinės neįgaliųjų socialinės integracijos programos projektams finansuoti, 160 tūkst. Lt panaudoti LASS respublikinio socialinio fondo teikiamoms paraiškoms finansuoti, 20 tūkst. Lt skirti LASS respublikinio centro vykdomam ES projektui "Neregys kelyje į darbo rinką" finansuoti ir 22 tūkst. 260 Lt palikti lėšų rezerve. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]