TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

GĖLĖS NAMUOSE


Pavargus nuo sunkaus darbo, netekus dvasinės pusiausvyros, ramybę padeda atgauti mėgstamas užsiėmimas, gamta, meditavimas. Tačiau tik nedaugelis iš mūsų, palikę darbus, gali išvykti į mišką ar kaimą. Tada gali padėti kambario augalai. 

Yra daug bioenergetikų, biologų, kitų sričių mokslininkų, rašančių apie augalų savybes. Žinome iš mokyklos laikų, kad augalai sugeria anglies dvideginį, mainais išskiria deguonį. Net moksliškai įrodyta: augalai jaučia ir net reaguoja į žmones bei aplinką, piktus kėslus ir gerus žodžius. Yra nuomonių, kad kiekviena gėlė turi savo bioenergetinį lauką, padeda mažinti stresą, suteikia ramybės, valo aplinką nuo neigiamų emocijų, keičia jas gėrio, aktyvumo ir gyvybingumo energija. 

Tiesa, tai sakoma tik apie vazonėliuose auginamas gėles ir augalus. Kai kurie gėlininkai pataria: norint, kad poveikis būtų didesnis, augalus reikėtų auginti namuose ne pagal Zodiako ženklus, o pagal tai, ko žmogui trūksta, - pasitikėjimo savimi, drąsos ar apsaugos. 

Mes visada jaučiame, kaip pagerėja nuotaika, kai giliai įkvepiame patinkančių gėlių aromato, ypač pražystančių anksti pavasarį. Daugelis moterų neįsivaizduoja savo namų be vazonėliuose auginamų augalų arba skintų gyvų gėlių, pamerktų ant stalo. Tarp kitko, teko sutikti nemažai vyrų, kurių laisvalaikio pomėgis - auginti tam tikros rūšies augalus. Yra nemažai gudrybių, kurias žinodami savo namuose ilgiau išlaikytume žydinčių gėlių grožį. Juk ir žiemą dovanojame gėles ar jų gauname. 

Jau ateina pavasaris, tačiau, pažvelgus pro langą, dar niekas nežaliuoja, o mes galime tą procesą paskubinti. Šaltuoju metų laiku nupjaukite jazmino ar vyšnios šakelę ir "pasodinkite" į vazonėlį (žemė vazonėlyje nuolat turi būti drėgna) - ji sužaliuos. Aišku, paprasčiau nupjautą šakelę pamerkti į vazą (tik reikia nepamiršti nuolat keisti vandenį), laikyti šviesioje šiltoje vietoje. Jei šakelę nupjovėte per šalčius, tai pirmiau ją pamerkite į vandenį ir palaikykite dieną vėsioje vietoje. Šakelės greičiau sužaliuos ir pražydės, jeigu kasdien apipurkšite vandeniu. Be to, gėlininkai pataria į vandenį įlašinti kelis amoniako lašus. Paprastai šakeles pasiseka pražydinti per 3-4 savaites. Jei neturite galimybės pasiskinti jazmino ar vyšnios, tiks ir kitokių medžių ar krūmų šakelės. 

Taip galite pražydinti Velykų stalui puikią puokštę, o jei dar ant jos pakabinsite išpuoštų margučių, jūsų stalas atrodys tikrai šventiškai, juolab kad mūsų senoliai mini Velykų medžius. Kalbama ne apie žaliuojančias šakeles - tai galėjo būti pagaminti mediniai ar kitokie stoveliai, turintys medelio formą, laikiklius ar kabliukus margučiams. Velykų stalas gali būti ypač margas ir spalvotas. Tai labai linksma šventė. Be abejo, stalą puošiame ir gyvomis skintomis gėlėmis. Tad keletas patarimų, kaip ilgiau išlaikyti skintas gėles. 

Jei gavote puokštę gėlių, perrištų juostele ar kaspinu, prieš merkdami į vazą, jas atriškite. Nemerkite ir daug gėlių - tai kenkia augalams ir jie ne visada gražiai dera, ne visos gėlės viena su kita "draugauja". Pavyzdžiui, daugelis gėlių nemėgsta narcizų. 

Kad skintos gėlės ilgiau laikytųsi, gėlininkai duoda nemažai patarimų. Visų pirma visada nupjaukite kotus įstrižai, kad gėlė gertų daugiau vandens. Tai ypač svarbu rožėms - nuskabykite nuo kotų, esančių vandenyje, lapus, kad vanduo ilgiau būtų švaresnis. Kad vandenyje nesidaugintų puvimo bakterijos, įmeskite keletą kalio permanganato grūdelių arba varinę monetą. Į vazą pilkite šiltą vandenį, nes jame deguonis lengviau patenka į kotus, vandenį keiskite kasdien. 

Kad gėlės lengviau išsilaikytų, į vandenį įberkite specialių trąšų. Nemerkite gėlei skirto drėkinamojo įdėklo į vandenį, o pilkite ant jo vandenį. Niekada nestatykite vazos saulėtoje vietoje, ten, kur traukia skersvėjai ar yra arti radiatoriai, židiniai bei kiti šilumos šaltiniai. 

Daugelis labai mėgsta rožes. Prieš merkiant, nupjautą įstrižai kotelį galima įskelti ir padeginti. Į vandenį galima įmesti pusę tabletės aspirino. Yra ir kitas būdas pailginti rožių žydėjimo laiką. Į vazą, kurioje pamerktos rožės, įberkite cukraus ir įpilkite šaukštelį acto. Nakčiai rožes išimkite iš vandens ir panardinkite į vandenį. Vanduo turi apsemti ir žiedlapius. Taip galima atgaivinti ir pradėjusius vysti žiedus. 

Kad narcizai laikytųsi ilgiau, visą gėlės stiebelį (iki pat žiedo) 1-2 valandas pamirkykite vandenyje. Po to kyštelėkite į karštą vandenį. Merkite į negilius indelius (vandens apie 5 cm) ir įberkite druskos. 

Stalą galima puošti ir dirbtinai anksčiau pražydintomis gėlėmis, bet visada pasirūpinkite indeliu, į kurį įstatysite vazonėlį, kad, palieję gėlę, nesuterštumėte staltiesės. Tad turėdami laiko, eksperimentuokite. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]