NEREGYS IR VISUOMENĖ

Eglė JARMOLAVIČIŪTĖ

ELEKTRONINĖS PARDUOTUVĖS IR NEREGIAI


Neseniai skaičiau Algimanto Čekuolio straipsnį apie evoliuciją. Jame buvo rašoma, kad, tarkim, evoliuciuonuodami gyvūnai prie aplinkos prisitaiko keisdami savo fizines savybes, tačiau žmonijos evoliucijos procesai vyksta kur kas lėčiau, nes žmonės turi nuostabų organą - išsivysčiusias smegenis: jeigu šalta - sugalvoja pasisiūti drabužių, kad nereiktų jų skalbti, sugalvojo skalbimo mašinas. Kad sutaupytų laiko, neina į parduotuves - naudojasi elektroninėmis. Taip juk paprasčiau - nereikia stovėti eilėse, stumdytis tarp žmonių. 

Šis puikus atradimas labai padeda ir mums, neregiams, - mat dėl įvairių priežasčių visavertiškai apsipirkti įprastose parduotuvėse negalime, net jei ir lydi mus regintysis. Nepriversi juk žmogaus skaityti kiekvieno lapelio, kita vertus, turime specifinių poreikių, kurių nenorime atskleisti kitiems. Elektroninė parduotuvė - puikus išsigelbėjimas. Čia galime savarankiškai įsigyti norimų prekių, paskaityti jų aprašymus: iš ko pagaminta, koks aukštis, plotis, gylis. 

Smagu, bet paradoksalu tai, kad elektroninių parduotuvių svetainės patogesnės naršyti negu, tarkime, svarbių valstybės institucijų puslapiai. Čia, aišku, klausimas, ko kam daugiau reikia. Tarkim, man turbūt aktualesnės elektroninės parduotuvės - jomis aš naudojuosi dažnai: perku maistą, knygas, buitinę techniką. Man nereikia ieškoti žmogaus, kuris lydėtų į parduotuvę, gaištų savo brangų laiką supažindindamas su prekėmis, o ir aš turbūt nedrįsčiau jo tokios paslaugos prašyti, žinodama, jog galbūt mano palydovas turi įdomesnių užsiėmimų ar kokių neatidėliotinų reikalų. Tik dėl gero auklėjimo, paklausus, ar tikrai turi pakankamai laiko, kad man padėtų, jis šypsosis ir sakys, jog jam smagu daryti gera kitiems. 

Aktualiausia problema turbūt - maisto ir kitų kasdienių prekių įsigijimas. Ją išsprendžia elektroninė "Maxima", apie kurią šiame pasakojime ir kalbėsiu. Paties pasakojimo nereikėtų suprasti kaip "e-Maximos" reklamos: visiškai įmanoma, kad analogiškas elektronines parduotuves greitai turės ir kiti didieji prekybos tinklai, bet ši parduotuvė buvo pirmoji, o joje naudojami prekių užsakymo metodai didžiąja dalimi tinka ir kitoms tokio pobūdžio elektroninėms parduotuvėms. "e-Maxima" susikūrė maždaug prieš porą metų. Anksčiau dažnai pasitaikydavo klaidų, buvo įdedamos prekės, kurių nebuvo užsisakyta arba atvirkščiai. Šitų klaidų pasitaiko ir dabar, tačiau darbuotojai geranoriškai sutinka atvykti dar kartą ir klaidas ištaisyti. 

 

Internetinės parduotuvės atvaizdasKaip naudotis elektronine "Maxima" 

 

Viskas pakankamai paprasta - tereikia užsiregistruoti svetainėje e-maxima.lt, tiesiog jau tituliniame svetainės puslapyje užpildyti pateiktą formą: vardas, pavardė, el.pašto adresas ir t.t. 

Užsiregistravus ir prisijungus prie sistemos galima pradėti apsipirkimo procesą. Prekes galima rinktis dvejopai: į paieškos lauką įvedus norimos prekės pavadinimą, pavyzdžiui, "Česnakai" ir rinktis iš pateiktų variantų norimą prekę. Tik reikėtų atkreipti dėmesį, jog paieška "išmes" ir kitokias prekes, tarkim: "Marinuoti pievagrybiai su česnakais". 

Antras būdas - rinktis prekes pagal kategorijas. Tarkim, norime nusipirkti kopūstų. Susirandame nuorodą "Maistas ir gėrimai", po to - "Daržovės ir grybai" ir tada su H raide "naviguosime" prekių sąrašu. Pastaba: H raide naviguojame nuo vienos antraštės prie kitos (H - "heading"), būtent antraštėse surašyti prekių pavadinimai, gali būti surašyti, tarkime, mūsų atveju daržovių pavadinimai: agurkai, pomidorai. Pasirinkę norimas daržoves jau pateksime į puslapį, kur galėsime išsirinkti konkretaus tiekėjo daržovę arba jos tipą. Tarkim, agurkai gali būti ilgavaisiai, trumpavaisiai, ekologiški, lenkų, lietuvių. Radę norimą prekę, paieškoję su rodykle rasime produkto kainą, jo kilogramo arba litro kainą, o, jei yra akcija, tai dar ir sumažintą produkto kainą bei datą, iki kada ta akcija galioja. Dar toliau galime įrašyti prekių kiekį arba svorį. Jeigu prekės skaičiuojamos vienetais, tai galime spausti žemiau esantį mygtuką "daugiau", jei pasirinkome per didelį kiekį prekių, šalia yra mygtukas "mažiau". Arba galima nevargti ir į "edit" laukelį įrašyti norimų prekių kiekį, jeigu prekės matuojamos tik kilogramais, į "edit" laukelį įrašome jų skaičių. Tarkim, norėdami nusipirkti 200 gramų česnakų, įrašome skaičių 0,2 ir, tada paspaudę rodyklę žemyn, randame mygtuką "į krepšelį". Po kai kurių prekių pavadinimais yra nuoroda "Info", ją atsidarę rasime detalią informaciją apie prekę: kur ir iš ko pagaminta ir t.t. (deja, kol kas šita informacija - ne apie visas prekes). 

Prekių kategorijos išdėstytos taip pat patogiai - sudėtos į sąrašo elementus "list items", taigi iš vieno į kitą patenkame spausdami raidę "l". Prekių sąrašai sudaryti "medžio" principu, iš pradžių galima rinktis iš šių: 

  • Maistas ir gėrimai 

  • Kūdikių prekės 

  • Kosmetika ir higiena 

  • Pramoninės ir gyvūnų prekės 

Pasirinkus vieną iš šių elementų, sąrašas didėja. Ir iš jo jau renkamės konkrečiau, tai yra randame norimas prekes. 

Norint peržiūrėti išsirinktas prekes, jų kiekį bei kainas, su H raide randame antraštę "Prekių krepšelis" ir rodyklėmis perskaitome visą šią informaciją. Kitas H raidės paspaudimas nuves mus prie antraštės, kur parašyta bendra prekių suma. 

Kai jau išsirenkame norimas prekes, su B raide susirandame mygtuką "Pirkti". 

Pirmiausia reikės nurodyti pageidaujamą prekių pristatymo laiką. Jį pasirenkame iš lentelės - pažymime norimą dieną ir valandą. Pristatymo laikas - iki savaitės įskaitant užsakymo dieną, t. y. jeigu prekę užsakome, tarkime, trečiadienį, tai laiką galima rezervuoti iki kito trečiadienio. Jeigu penktadienį - iki kito penktadienio. Prekių pristatymo laikas - nuo 9.00 iki 21.00 val. Visas laikas suskirstytas dviejų valandų atkarpomis: 9.00-11.00, 11.00-13.00 - ir taip iki 21.00 valandos. Brūkšnelis (-) reiškia, kad norimą dieną šis laikas yra užimtas. O nuoroda "9,99 Lt" reiškia, jog laikas yra laisvas. Kitu žingsniu pasirenkame apmokėjimo būdą. Galėsime įrašyti žinutę kurjeriui - tai galėtų būti laiptinės durų kodas. Pastaba: norint apsipirkti elektroninėje "Maximoje", privaloma naudotis elektroninės bankininkystės paslaugomis. 

Prekių pristatymo kainos: perkant iki 80 litų pristatymas kainuoja 9,99 lt, daugiau nei 80 Lt - nemokamas. 

Taip pat puslapyje galima peržiūrėti pirkimų istoriją, keisti duomenis, adresą, telefono numerį, slaptažodį ir t.t. 

Naudojantis elektroninės "Maximos" paslaugomis, kartais gali būti ir nepatogumų. Pavyzdžiui, prekės, kurią užsisakėme, sandėlyje gali nebūti, "Maximos" parduotuvė už ją sumokėtus pinigus grąžins, tačiau būna, jog būtent šios prekės labai prireikia. Išdėsčiau šią problemą elektroninės parduotuvės darbuotojams, tačiau atsakymo nesulaukiau. Jums gali kilti klausimas, tarkim, parduotuvėje renkamės vaisius, juos galime apžiūrėti, ar nesupuvę, ar neapdaužyti, - žodžiu, pirkti tuos, kuriuos norime. Elektroninės "Maximos" darbuotojai taip pat parenka gražius, neapdaužytus vaisius, be to, jeigu išsirinkta prekė netinka, jos galima ir nepirkti - tada "Maxima" pinigus grąžins. Tačiau bent man tokia problema niekada neiškilo. 

 

Yra ir kitų maisto prekių parduotuvių, pavyzdžiui, gastronomas.lt, bet ten labiau ekologiškas maistas arba maistas žmonėms, turintiems specifinių poreikių, pavyzdžiui, alergiškiems kai kurioms įprastuose produktuose naudojamoms medžiagoms. 

Taip pat yra ir kitokių parduotuvių, prekiaujančių ne tik maisto produktais, bet ir knygomis, drabužiais, kompiuterine technika ir pan. Štai keletas adresų. 

Pigu.lt - labai didelis prekių asortimentas. Baldai, drabužiai, įvairi technika, knygos ir t.t; 

Patogupirkti.lt - prekiaujama knygomis ir kompaktinėmis plokštelėmis; 

Skytech.lt - prekiaujama kompiuterine technika; 

Muzikosfaktorius.lt - prekiaujama muzikos instrumentais ir jų priedais. 

Pet24.lt - gyvūnų maistu ir reikmenimis. 

Yra ir daugiau elektroninių parduotuvių. Čia išvardijau tik populiaresnes. Belieka tik dar kartą pasidžiaugti, kad gyventi tampa vis lengviau. Manau, kad jau galima sakyti, jog aklumas - tai iš tikrųjų tik nepatogumas! 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]