RENGINIAI

Danutė CIDZIKIENĖ

AKLŲJŲ ŠVIETIMO METAI PRASIDĖJO


Vasario 27 d. Lietuvos švietimo istorijos muziejuje Kaune (Vytauto pr. 52) įvyko pirmasis šventinis renginys, skirtas Lietuvos aklųjų švietimo 85-erių metų jubiliejinei sukakčiai. Muziejus, sukaupęs per 50 tūkst. eksponatų, liudijančių ilgaamžę Lietuvos švietimo istoriją, praėjusiais metais paminėjo garbų 90 metų veiklos jubiliejų. Apie tai - stenduose ir įvairiose ekspozicijose patraukliai ir išradingai pateikta dokumentinė medžiaga, istorinės fotonuotraukos, įvairios ugdymo priemonės, vadovėliai ir kiti muziejui brangūs eksponatai. Tikime, kad muziejaus veiklos metraštis pasipildys ir aklųjų švietimo raidos faktografine medžiaga. 

Muziejuje jau iš pat ryto tvyrojo šventės laukimo nuotaika. Grupelėmis rinkosi Kauno bei Panevėžio aklųjų ir silpnaregių bendruomenių žmonės, tiflopedagogai, moksleiviai, muziejų darbuotojai, miesto svečiai ir žurnalistai į pirmąją muziejaus salę (pirmame aukšte), kurioje lankytojų laukė Lietuvos aklųjų bibliotekos kruopščiai ir kūrybingai parengta paroda "Mokslo keliu į šviesą" ir ją lydinti neregių rašymo priemonių ekspozicija, švietimo raidą nušviečiantys leidiniai, knygos, kita informacinė medžiaga. Parodoje - 16 informatyvių stendų, kuriuos puošia dailininko Antano Špuko sukurta Aklųjų švietimo metų emblema, kur panaudota 140 archyvinių nuotraukų ir kitų dokumentų, pirmą kartą sukurtas įspūdingas Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo įstaigų raidos genealoginis medis. Parodos šūkis - buvusio ilgamečio Kauno internatinės mokyklos direktoriaus Antano Baltramiejūno prasmingos mintys apie aklųjų švietimą: "Lyg neryškus šviesos taškelis tamsią naktį prasidėjęs, aklųjų švietimas dabar tapo dideliu šviesuliu, ryškia žvaigžde." Nors skirta plačiai visuomenei, paroda prieinama ir neregiams bei silpnaregiams. Visa parodos medžiaga įgarsinta kompaktinėje plokštelėje MP3 formatu(diktorė Regina Jokubauskaitė) ir išleista brailio raštu. 

Parodą pristato LAB direktorės pavaduotojas tiflotyrai J. Valentukevičius (antras iš kairės)

Kauno Prano Daunio aklųjų ir silpnaregių ugdymo centro moksleiviai muzikos garsais paskelbė šventinio renginio pradžią. Įžangos žodį apie Lietuvos aklųjų švietimo metus - 2013-uosius - tarė Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos pirmininkas Sigitas Armonas. Jis akcentavo šios svarbios jubiliejinės datos aktualumą ir reikšmę šiandienos aplinkoje. "Su Kaunu siejasi svarbiausi aklųjų organizuotos veiklos įvykiai, su Kaunu siejasi ir istorinės aklųjų švietimo ištakos", - pabrėžė organizacijos pirmininkas. 

Apie aklųjų švietimo pradžių pradžią, Kauno aklųjų instituto veiklą, pirmuosius pedagogus su didele meile ir pagarba kalbėjo socialinių mokslų daktaras, aklųjų švietimo tyrinėtojas Valentinas Vytautas Toločka. Buvę auklėtiniai ir dabar vis dar prisimena šviesius mokyklos rūmus, klases, draugus, mielus mokytojus, žaliuojantį sodą ir kaštonų alėją, visą mokyklos jaukią aplinką. Kauno Prano Daunio aklųjų ir silpnaregių ugdymo centro direktorė Janina Stuopelienė priminė regėjimo neįgaliųjų ugdymo šiandieninius rūpesčius, akcentuodama amato, kuris visada praverčia gyvenime, įsigijimą. 

Lietuvos aklųjų bibliotekos direktorė Rasa Januševičienė su savo kolegomis Juozu Valentukevičiumi ir Janina Vileikiene išsamiau pristatė parodos "Mokslo keliu į šviesą" turinį, sunkumus, su kuriais susidūrė atrinkdami, analizuodami gausią istorinę bei faktografinę medžiagą, aklųjų ugdymo raidos kaitą ir laiko padiktuotus pokyčius. Tačiau galutinis rezultatas puikus. Muziejuje paroda veiks du mėnesius, o vėliau keliaus po Lietuvą, LAB filialus, viešąsias bibliotekas, bus eksponuojama per svarbesnius renginius. 

Vėliau visi šventės dalyviai buvo pakviesti į muziejaus trečiame aukšte, jaukioje salėje, įsikūrusią taktilinę meno pažinimo parodą "Magiškas M. K.Čiurlionio pasaulis. Zodiakas", kuri jau buvo eksponuota Nacionalinėje dailės galerijoje Vilniuje, Klaipėdos laikrodžių muziejuje, Molėtų dailės galerijoje. Kauno Prano Daunio aklųjų ir silpnaregių ugdymo centro moksleiviai subtiliai atliko M. K.Čiurlionio kūrinius, padėjusius kiekvienam įsijausti į didžiojo menininko užburiantį, magišką pasaulį, kurį atrandame M. K.Čiurlionio dvylikos paveikslų cikle "Zodiakas". Neregiai bei silpnaregiai parodoje gali pasinaudoti garsiniu parodos katalogu (gidu po parodą), dviem kitais katalogais - vienu iliustruotu, išleistu reginčiųjų raštu, ir kitu, išleistu brailio raštu. Atvykusius į parodą maloniai sutiks ir bendraus parodos kuratorė, muziejininkė Daiva Žiurauskienė. 

Paroda veiks iki šių metų rugpjūčio 23 d. Kviečiame pasinaudoti galimybe aplankyti unikalų Lietuvos švietimo istorijos muziejų ir jame veikiančias Aklųjų švietimo 85-čiui skirtas dvi parodas. 

Prasminga šių parodų atidarymo tąsa - kitą dieną, vasario 28-ąją, įvykęs iškilmingas Lietuvos aklųjų švietimo 85-mečio paminėjimas Kauno P. Daunio aklųjų ir silpnaregių ugdymo centre. Būtent čia lygiai prieš 85-erius metus duris atvėrė pirmoji Lietuvoje neregių mokymo įstaiga - Kauno aklųjų institutas. Be galo prasminga buvo tai, kad ugdymo centro salės scenoje susitiko visos kartos - ir pirmokėliai, ir paaugliai, ir neseniai mokyklos duris užvėrę jaunuoliai. Ir, žinoma, tie, kurie šioje mokykloje mokėsi prieš daugelį metų. Visi jie dainomis ir eilėmis pasakojo ir mokyklos, ir žmogaus istoriją. O abi jos, šios istorijos, susitiko ir susiliejo pirmosios Kauno silpnaregių internatinės mokyklos direktorės Vandos Boreikienės eilėraštyje. Renginyje, kuriame tvyrojo nostalgiška nuotaika (juk, prisiminus nerūpestingus mokyklinius metus, nostalgija ištinka beveik kiekvieną!), neliko užmiršti ir iškilūs neregiai - Luji Brailis, Beatričė Grincevičiūtė, Pranas Daunys...  

Nuoširdžiai dėkojame Lietuvos švietimo istorijos muziejui, suteikusiam galimybę surengti dvi parodas, leidusiam prasmingai paminėti Lietuvos aklųjų švietimo 85-metį. Dėkojame LASS veiklos partneriams: Lietuvos aklųjų bibliotekai bei Kauno Prano Daunio aklųjų ir silpnaregių ugdymo centrui, jo pedagogams ir moksleiviams. Už finansinę paramą organizuojant parodas dėkojame Neįgaliųjų reikalų departamentui prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos. 

 

 

Lietuvos švietimo istorijos muziejus 

kuratorė Daiva Žiurauskienė  

tel. 837 206210
 

 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]