TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

ŠILDOMOSIOS PRIEMONĖS - NE VISIEMS


Žiema. Šaltuoju metų laiku visi galime dažniau peršalti, ne visada tinkamai apsirengiame ir saugomės, tad ir prisireikia griebtis liaudiškų priemonių sveikatai atstatyti. 

Uždėti garstyčių lapelius ar taures - atrodytų, argi sunku? Tačiau šildomosios priemonės gali ne tik padėti, bet ir pakenkti. Visų šildomų priemonių veikimo principas maždaug vienodas: jos stimuliuoja kraujagyslių išsiplėtimą, todėl pagreitėja kraujotaka. Šiluma pasižymi skausmo malšinamuoju poveikiu, pašalina spazmus. Tačiau šildomosios procedūros neturi tapti pagrindine gydomąja priemone, nes jos nepakeičia klasikinės medicinos - čia reikalingas priemonių kompleksas, be to, šildomosios procedūros naudingos ne visiems. 

Visiškai netinkamos šios procedūros esant piktybiniams ir gerybiniams augliams, kraujavimui, sergant kraujotakos nepakankamumu. Šilumos poveikis apgamams, įgimtoms dėmėms taip pat nepageidaujamas - kyla pavojus jas pažeisti. 

Štai pipirinis pleistras. Į jo sudėtį, be ankštinio pipiro ekstrakto, įeina analginas, šunvyšnių ekstraktas ir kiti komponentai, kurių derinys turi uždegimo slopinamąjį, šildomąjį, atpalaiduojamąjį ir skausmo malšinamąjį poveikį. Naudojant pipirinį pleistrą iš dalies sumažėja raumenų įtampa, pagerėja sąnarių paslankumas. Nepatariama naudoti esant odos ligoms, žaizdelėms, įbrėžimams. 

Kaip tinkamai naudoti? Nuvalykite odą spirito tirpalu ar nuplaukite su muilu ir sausai nušluostykite. Pleistrą galima klijuoti visą arba gabaliukais - tai priklauso nuo to, kokio dydžio sritį būtina apklijuoti. Pleistras neturi labai smarkiai deginti. Jei taip nutiktų, geriau jį nuimkite. 

O taurės? Pakaitinus medicininėje taurėje atsiranda vakuumas, todėl ji prilimpa prie odos ir, kaip manoma, pagreitina odos ir gilesnių audinių kraujotaką. Tai pagerina audinių mitybą, malšina uždegimą. 

Kada naudojama? Tradiciškai taurės dedamos esant krūtinės ląstos uždegiminiams procesams (tai bronchitas, plaučių uždegimas), tarpšonkaulinei neuralgijai, radikulitui. Tačiau šiuo metu mokslininkų atsiliepimai apie šią procedūrą nėra geri. Dar daugiau - įspėjama, kad taurės pažeidžia odos ir poodinių ląstelių kraujo apytaką, netgi pačias kraujagysles, gali sukelti kraujavimą, juolab kad dėti taures ne kiekvienas moka. Taurių naudoti negalima esant plaučių kraujavimui, aktyvios stadijos tuberkuliozei, odos jautrumui, širdies ritmo sutrikimui, didesnei nei 38 laipsniai kūno temperatūrai. Be to, taurių reikia atsisakyti sergant bet kokiomis odos ar infekcinėmis ligomis, turint polinkį kraujuoti. Negalima taurių dėti ant stuburo, taip pat širdies, inkstų. 

Kaip tinkamai naudoti? Taurės dedamos tose kūno vietose, kur yra nemažas raumenų ir poodinių riebalų sluoksnis: po raktikauliu, mentėmis, tarp menčių. Sergant uždegiminėmis raumenų ir nervų ligomis taures galima dėti tiesiai ant skaudamos vietos. Procedūrą geriau pakartokite keletą kartų kas antrą dieną. Kiekvieną kartą taures dėkite vis kitose vietose, odą tepkite ne kremu, o vazelinu - jis sumažins nudegimų riziką, taurės geriau prisitvirtins prie odos. 

O garstyčių lapeliai? Oda po garstyčių lapeliais parausta, tačiau tai nereiškia, kad jie tiesiogiai veikia giliai po jais esančius raumenis, plaučius. Tiesiog suaktyvina plaučių kraujotaką. 

Kada naudojama? Esant ūmiems kvėpavimo takų susirgimams, bronchitui, plaučių uždegimui, raumenų skausmui, osteochondrozei, minkštųjų audinių sutrenkimui. Nepatariama naudoti sergant odos ligomis, padidėjus odos jautrumui. Sergant stenokardija, garstyčių lapelius naudoti draudžiama. 

Kaip tinkamai naudoti? Uždėkite garstyčių lapelius maždaug 1 - 1,5 cm atstumu vienas nuo kito ir laikykite, kol oda švelniai paraus, laikyti reikia vidutiniškai 10-15 minučių - tai priklauso nuo amžiaus ir odos jautrumo. Geri garstyčių lapeliai būtinai degins, tad kantrybės. Tačiau nelaikykite jų ilgiau, odą galima smarkiai nudeginti vos per pusvalandį. 

O šunų vilna? Manoma, kad natūrali vilna ar kailis pasižymi nuskausminamuoju, priešuždegiminiu poveikiu, pagerina audinių mitybą, mažina patinimus, gydo sąnarių skausmus, pagreitina gijimo procesus. Geriausią poveikį turi šiurkšti durianti vilna. 

Kada naudojama? Sergant atramos - judėjimo aparato, plaučių, bronchų, inkstų ligomis, vegetacine kraujagyslių distonija. Kur kas geriau panaikina uždegimo židinius nei garstyčių lapeliai ar įtrynimai. Nepatariama naudoti, jei esate alergiški šuns kailiui. Tokiu atveju galima naudoti ir avies vilną, tačiau ji sukelia mažesnį dirginamąjį ir šildomąjį poveikį. 

Kaip tinkamai naudoti? Tiesiog priglauskite gaminį iš šuns vilnos prie skaudamos vietos. Esant plaučių uždegimui apsivilkite ant nuogo kūno berankovį, varginant migrenai, užsidėkite kepurę, o kaklo osteochondrozei ar anginai - apsivyniokite kaklą šaliku. 

Visada raskite laiko sau ir nesirkite. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]