IŠ MŪSŲ KALENDORIAUS

Juozas VALENTUKEVIČIUS

GARBINGO ŽMOGAUS GARBINGAS JUBILIEJUS


Smagu, kada apie žmogų gražiai atsiliepia buvę bendradarbiai, draugai, artimieji. Jubiliejaus proga sveikinant nereikia perdėtai gražinti ar taurinti šios asmenybės, o kartais, sutikime, taip nutinka. Bet čia bus rašoma apie žmogų, kuriam apsimetinėjimai ar bet kokie dirbtinumai visai nereikalingi. Šis žmogus gerai žinomas mūsų organizacijoje ir už jos ribų. Jo vardas įtrauktas į kraštiečių atminties dokumentą - Zarasų krašto kultūros paveldo žinyną. Jis prisidėjo prie LASS veiklos, ypač kultūrinės, kūrimo ir plėtotės. Parašyti straipsniai, išverstos į lietuvių kalbą tiflologinės tematikos knygos, grožinės literatūros kūriniai - tai tik dalis jo nuveiktų darbų. Šis žmogus - vilnietis Lionginas Ragėnas, švenčiantis gražų gyvenimo jubiliejų. Susipažinkime. 

Lionginas gimė 1933 m. sausio 16 d. Aviliuose (Zarasų raj.). Mokėsi Avilių septynmetėje mokykloje. Buvo stropus ir aktyvus moksleivis, mėgo sportuoti. Tačiau jis ir jo karta - pokario metų vaikai. Po Antrojo pasaulinio karo Lietuvoje buvo užsilikę daug sprogmenų - jie neretai atnešdavo daug skausmo, nelaimių ir netekčių. Nukentėjo ir septyniolikmetis Lionginas: 1950 m. rugpjūčio 5 d. buvo sprogmens sužeistas ir neteko regėjimo. Reikėjo ilgai gydytis. Sugijus žaizdoms, šiek tiek apsipratęs su kasdiene tamsa, po metų atvyko mokytis į Kauno aklųjų mokyklą. Mokslas sekėsi gerai. Greitai išmoko brailio raštą, aktyviai įsijungė į mokyklos gyvenimą. 1955 m. baigė šią mokyklą. Siekdamas mokslo žinių, tų pačių metų rugsėjo mėnesį pradėjo studijuoti žurnalistiką Vilniaus universitete. Į studijas žiūrėjo rimtai, bet nenutraukė ryšių ir su aklųjų bendruomene, domėjosi neregių gyvenimu, aktyviai dalyvavo tuometinės Lietuvos aklųjų draugijos (LAD) veikloje, rašė straipsnius apie akluosius ir jų gyvenimą. 1960 m. vasarą sėkmingai baigė studijas ir tapo diplomuotu žurnalistu. L. Ragėnas yra pirmasis Lietuvos neregys, turintis aukštąjį žurnalisto išsilavinimą. 

LAD vadovai, pastebėję gabų ir energingą žmogų, jau 1960 m. rugpjūčio 1 d. patikėjo žurnalo "Mūsų žodis" vyriausiojo redaktoriaus pareigas. L. Ragėno vadovaujamas žurnalas susiformavo kaip solidus leidinys, buvo sukurtos nuolatinės rubrikos. Mėnraštyje buvo rašoma apie aklųjų švietimą ir lavinimą, organizacijos įmonių veiklą, neregių kultūrinį gyvenimą, apie įvairias gyvenimo aktualijas, apie aklųjų gyvenimą užsienyje. Tikriausiai ne visi šio žurnalo skaitytojai žino, kad leidinio pavadinimo autorius yra būtent Lionginas. Tai jis 1958 m. pabaigoje naujai gimstantį leidinį pasiūlė pavadinti "Mūsų žodis". Tad žurnalo pavadinimo tikruoju krikštatėviu drąsiai galime vadinti Lionginą Ragėną. 

Po trejų darbo metų žurnalo redakcijoje Lionginas perėjo dirbti į ką tik įsteigtą naują organizacijos įstaigą - Lietuvos aklųjų draugijos leidyklą. 1966-1973 metais jis buvo šios leidyklos direktorius-vyriausiasis redaktorius. Rūpinosi knygų ir vadovėlių leidyba brailio raštu. Lietuvos aklųjų draugijoje susiklosčius objektyviai situacijai, jam vėl 1976-1984 metais buvo patikėtos atsakingos pareigos - jis buvo LAD garso įrašų namų direktorius, vyriausiasis redaktorius. Rūpinosi lietuviškų garsinių knygų leidyba. Daug dėmesio skyrė garsinių knygų kokybei ir taisyklingai lietuvių kalbai. Turėjo rūpintis Vilniuje statomu dideliu pastatu Naugarduko gatvėje Nr. 91. Čia buvo įrengtos puikios patalpos darbuotojams, studijų ir aparatinių kompleksai, sumontuota profesionali garso įrašymo aparatūra. Vėlesni L. Ragėno darbai taip pat susiję su knyga ir leidyba LAD leidykloje "Versmė" ir Lietuvos aklųjų bibliotekoje. Visus darbus, kuriuos reikėjo atlikti, Ragėnas darė nuoširdžiai, sąžiningai ir garbingai. Nuo 2001 metų pradžios išėjo užtarnauto poilsio. Džiugu, kad iki šiol tebėra guvus ir kūrybingas žmogus. 

Išskirtinę vietą L. Ragėno gyvenime užima kūryba. Prieš šešiasdešimt metų pradėjęs pirmuosius literatūrinius bandymus, subrendo ir yra tikras profesionalas meniškų vaizdelių bei apsakymų kūrėjas. Žinomas autorius ir Lietuvos literatūrinėje padangėje. Pirmuosius darbelius parašė dar mokydamasis Avilių septynmetėje mokykloje - spausdino žinutes rajoninėje spaudoje. Apsakymus ir vaizdelius pradėjo rašyti mokydamasis Kaune. Pirmasis apsakymas "Paskandintas spiningas" buvo išspausdintas žurnale "Žvaigždutė" (1954 m. Nr. 10). Daugiausia apsakymų skelbta žurnale "Mūsų žodis" - jų kelios dešimtys. Jo kūryba žavėjosi ir kitų respublikoje leidžiamų žurnalų skaitytojai. Taip pat skelbta neregių literatų kūrybos almanachuose "Vaivorykštė" ir "Žodžio spalvos". 2002 metais L. Ragėnas tapo neregių literatų konkurso laureatu, tais pačiais metais pasirodė jo pirmoji apsakymų knyga "Paežerės vaizdeliai". Antrą kartą šio konkurso laureatu tapo 2008 metais - pasirodė ir antroji knyga "Mano džiaugsmo dienos, mano skausmo dienos". Autorius yra ištikimas savo tradicijai, toliau kuria meniškus apsakymus, jų yra tiek, kad užtektų ir trečiajai knygai išleisti, to autoriui nuoširdžiai ir linkime. 

 

MINĖTINOS SUKAKTYS 

Vasario 24 d. sukanka 50 metų, kai gimė (1963) Raimundas Šimkus, sporto klubo Vilniuje "Šaltinis" pirmininkas, ilgametis Lietuvos aklųjų sporto federacijos prezidentas (1992 - 2008). 

Vasario 27 d. sukanka 85 metai, kai pradėjo veikti (1928) Pirmoji aklųjų švietimo įstaiga Lietuvoje - Kauno aklųjų institutas. Tą dieną prasidėjo pirmieji mokslo metai. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]