TRUMPAI

 

 


IŠVYKA Į ONUŠKĮ 

Lapkričio 3 dieną LASS Rokiškio rajono filialo nariams surengta išvyka į Onuškį. Organizacijos meno mėgėjų kolektyvas "Nemunėlis" Onuškio kultūros centre surengė koncertą vietos bendruomenei. Po koncerto aklieji ir silpnaregiai lankėsi kraštotyros muziejuje. 

 

"DAINA SUJUNGIA ŠIRDIS" 

Lapkričio 9 dieną Kauno aklųjų ir silpnaregių centras surengė vokalinių ansamblių ir individualių atlikėjų šventę "Daina sujungia širdis". Tai jau penktoji kasmet kauniečių rengiama šventė. Renginyje dalyvavo jaunasis dainininkas Mindaugas Dvylaitis, Prienų kultūros ir laisvalaikio centro moterų vokalinis ansamblis, Kauno aklųjų ir silpnaregių centro moterų vokalinis ansamblis "Credo". Lietuvių poetų eilių paskaitė Kauno aklųjų ir silpnaregių centro skaitovės Roma Girnienė ir Gražina Siderevičienė. Renginio rėmėjas - Kauno miesto savivaldybės administracijos kultūros ir turizmo plėtros centras. 

 

ČEMPIONATE DALYVAUJA KAIMYNAI 

Lapkričio 9-11 dienomis Vilniuje įvyko Lietuvos aklųjų ir silpnaregių 2012-2013 metų atviro golbolo čempionato pirmojo etapo varžybos. Varžybose dalyvauja ir mūsų kaimynai - Baltarusijos komanda. Turnyre varžosi aštuonios komandos. Po pirmojo etapo A - stipresniųjų - pogrupyje (jame žaidžia trys sporto klubo "Šaltinis" komandos) pirmauja "Šaltinio" pirmoji komanda (Nerijus Montvydas, Algirdas Montvydas, Žydrūnas Šimkus, Saulius Leonavičius). B pogrupyje pirmauja svečiai iš Baltarusijos. Rezultatyviausias pirmajame etape buvo Nerijus Montvydas - jis pelnė 25 įvarčius. 

 

SPORTUOJAMA IR KELMĖJE 

Lapkričio 10 dieną LASS Kelmės rajono filiale įvyko 25-osios komandinės šaškių varžybos LASS Kelmės rajono filialo taurei laimėti. Beje, šių varžybų iniciatorius ir turnyro sumanytojas - Seimo narys Edvardas Žakaris. Turnyre dalyvavo septynios rajono komandos. Pirmąją vietą iškovojo šeimininkai - LASS Kelmės rajono filialo komanda. Antrieji - Tytuvėnų šaškininkai, tretieji - Kelmės darbo ir profesinio rengimo centro sportininkai. Beje, turnyrui rengti lėšų skyrė Kelmės rajono savivaldybės visuomenės sveikatos programa. 

 

OPERETĖS - Į PANEVĖŽĮ 

Lapkričio 11 dieną LASS Kupiškio rajono filialo nariams surengta išvyka į Panevėžio muzikinį teatrą. Čia žiūrėta Žano Žilbero operetė "Dorovingoji Zuzana". 

 

SU VERONIKA POVILIONIENE 

Lapkričio 13 dieną Vilniaus Vilkpėdės bendruomenės socialinių paslaugų centro folkloro ansamblis "Versmė" dalyvavo tradiciniame vakare "Pasidainavimai su Veronika". Mokytojų namų svetainėje susirinko liaudies dainų mylėtojų būrys. Skambėjo dzūkiška, aukštaitiška, suvalkietiška daina. Ansamblis antradieniniuose pasidainavimo vakaruose dalyvauja jau ne pirmą kartą. 

 

GARSINĖS KNYGOS ŠVENTĖ 

Lapkričio 14 dieną Jurbarko kultūros centre surengta popietė, skirta lietuviškos garsinės knygos 50-mečiui. Renginys organizuotas Jurbarko rajono savivaldybės viešosios bibliotekos ir LASS Jurbarko rajono filialo iniciatyva. Į renginį atvyko Lietuvos aklųjų bibliotekos (LAB) direktorė Rasa Januševičienė ir buvęs garso įrašų namų direktorius, LAB tiflotyros skyriaus vedėjas Juozas Valentukevičius. Svečiai pristatė edukacinę informacinę parodą "Lietuviškai garsinei knygai - 50". Susirinkusieji susidomėję klausėsi svečių prisiminimų ir pasakojimų apie lietuviškų garsinių knygų leidybos istoriją, raidą ir naujas leidybos technologijas. Renginyje pasveikinti ir atminimo dovanėlėmis apdovanoti aktyviausi garsinių knygų skaitytojai. 

 

TRYS MINDAUGO REKORDAI 

Lapkričio 17 dieną Vilniuje įvyko Lietuvos aklųjų ir silpnaregių individualus plaukimo čempionatas. Varžybose pasiekti keturi aklųjų ir silpnaregių rekordai. Net tris rekordus pasiekė kaunietis Mindaugas Dvylaitis. 100 m nugara jis įveikė per 1 min. 33,75 sek. 50 m peteliške jis nuplaukė per 46,65 sek. O 50 m nugara - 41,91 sek. Barbora Šilkinytė, plaukdama laisvu stiliumi, pasiekė naują rekordą - ji 50 m įveikė per 51,03 sek. 

 

Į KAIMYNŲ ŠVENTĘ 

Lapkričio 18 dieną mūsų kaimynai latviai mini Nepriklausomybės dieną. Šiais metais Rygoje ta proga vykusioje šventėje dalyvavo LASS Kelmės rajono filialo nariai. Aklieji ir silpnaregiai dalyvavo šventinėje eisenoje. Koncertavo LASS Kelmės rajono filialo folkloro ansamblis "Ramočia". 

 

BIČIULIAUJASI RAJONŲ ORGANIZACIJOS 

Lapkričio 23 dieną LASS Rokiškio rajono filialo nariai susitiko su LASS Šakių rajono filialo nariais. Surengtoje popietėje organizacijos dalijosi patirtimi. Vėliau svečiai susipažino su Rokiškio krašte turistų pamėgtomis vietomis. 

 

BEATRIČEI - 101 

Lapkričio 28 dieną Vilniuje, B. Grincevičiūtės memorialiniame bute-muziejuje "Beatričės namai", surengtas koncertas, skirtas dainininkės 101-ajam gimtadieniui. Jame dalyvavo 2012 metų Tarptautinio kamerinio dainavimo konkurso "Beatričė" laureatas Giedrius Prunskus ir jo mokiniai: Marius Kraujalis, Osvaldas Petraška, Karolis Kašiuba ir koncertmeisterė Virginija Daugirdienė. Skambėjo J. Gruodžio, J. Tallat-Kelpšos, M. K. Oginskio, V. Bartulio ir kitų kompozitorių kūriniai. 

 

RUMŠIŠKĖS LAUKIA NEREGIĘ 

Lapkričio 28 dieną Lietuvos liaudies buities muziejui Rumšiškėse perduotas neregiams skirtas taktilinis vienos etnografinės sodybos maketas.  

Maketą pagal muziejaus pateiktas nuotraukas padarė Pravieniškių pataisos namų nuteistieji. Makete atvaizduota ne tik etnografinė aukštaičių regiono Utenos krašto sodyba, bet ir jos teritorija, pagalbiniai pastatai. 

Lietuvos liaudies buities muziejaus edukacijų ir renginių skyriaus vedėja Danutė Blaževičienė papasakojo, kad šis maketas yra tik viena iš neregiams skirto projekto "Prosenelių sodybą regiu širdimi" sudėtinių dalių. Pagal projektą bus specialiai neregiams pritaikyta ši aukštaičių regiono etnografinė sodyba - po ją jie galės laisvai judėti, liesti įvairius buities reikmenis. Bus parengta ir speciali edukacinė programa "Kūdikystė ir vaikystė senojoje pirkioje". Programa tikrai naudinga - žmonės su regos negalia galės ne tik patirti, kaip Lietuvos kaime buvo švenčiamos vaiko gimtuvės, krikštynos, bet ir pažaisti su senaisiais mediniais žaislais, paragauti "beržinės košės". 

Nuo gegužės 1 dienos muziejus atvers duris naujam sezonui, o su juo ir išvardintiems projektams. Svarbi žinia ta, kad 2013 m. birželio 8 dieną Lietuvos liaudies buities muziejuje įvyks dvidešimtoji Katalikiškojo Prano Daunio fondo rengiama aklųjų maldos diena bei folkloro ansamblių šventė "Čiulbėk, paukštela, čiulbėk". 

 

SU GARSINIU KOMENTARU 

Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjunga, bendradarbiaudama su Nacionaliniu dramos teatru, ieško galimybių, kad kuo daugiau šio teatro spektaklių vyktų kartu su garsiniu komentaru. 

Lapkričio 28 dieną grupei LASS atstovų buvo sudaryta galimybė stebėti Justino Marcinkevičiaus pjesės "Katedra" (spektaklio režisierius - Oskaras Koršunovas) generalinę repeticiją ir pareikšti savo nuomonę, ar tinkamas spektaklio garsinis komentaras. Spektaklis beveik atitinka originalą, todėl net ir neregiui jis nesunkiai suvokiamas. Garsinis komentaras, kurio iš tikrųjų reikėtų gana nedaug, šį scenos kūrinį padarytų neregiams dar suprantamesnį. Todėl visiškai tikėtina, kad ateityje Justino Marcinkevičiaus "Katedra" priklausys spektakliams, turintiems ir garsinį komentarą. 

 

EUROPOS GOLBOLO SUPERLYGA 

Šiais metais su Lietuvos ir Skandinavijos šalių iniciatyva pradėtos rengti Europos golbolo superlygos varžybos. Jose, kaip ir Lietuvos čempionate, numatyta surengti tris turnyro etapus. Superlygoje dalyvauja Lietuvos, Suomijos ir Švedijos komandos. Į pirmojo etapo turnyrą pakviestos svečių teisėmis dalyvauti Ispanijos ir Vokietijos komandos. Po lapkričio 30 - gruodžio 2 dieną Lahti (Suomija) įvykusio pirmojo etapo pirmauja Lietuvos komanda (Mantas Brazauskis, Artūras Jonikaitis, Arvydas Juchna, Nerijus Montvydas, Mantas Panovas, Mindaugas Suchovejus). 

 

PREZIDENTINĖ MUGĖ 

Gruodžio 9 dieną prezidentūroje įvyko nevyriausybinių organizacijų ir bendruomenių labdaros projektų mugė ir koncertas. Mugės dalyvius ir svečius sveikino Prezidentė Dalia Grybauskaitė. 

Šventiniame renginyje koncertavo Vilniaus Vilkpėdės bendruomenės socialinių paslaugų centro folkloro ansamblis "Versmė". Šiemet mugėje pagalbos vieni kitiems projektus pristatė per 40 nevyriausybinių organizacijų ir bendruomenių iš visos Lietuvos. Mugėje buvo galima įsigyti rankų darbo kalėdinių dovanų, suvenyrų, pasivaišinti meduoliais, puodeliu arbatos ar karštos sriubos. Gyvo garso koncerte savo pasirodymus surengė "Biplan", Jurgis ir Erika Didžiuliai, Česlovas Gabalis ir grupė "Pelenai", Sasha Song, Markas Palubenka, Monika Linkytė ir kiti. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]