GYVENIMO AKTUALIJOS

Andrius VAINORAS

SOCIALINIS BŪSTAS: GALIMYBĖS IR PERSPEKTYVOS


Spalio pradžioje Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje (SADM) pristatytas daugeliui socialiai remtinų žmonių svarbus ir laukiamas įstatymo "Socialiniam būstui išsinuomoti ir įsigyti" projektas. Spalio 22 d. pagrindinės įstatymo nuostatos pristatytos LR Vyriausybės pasitarime. Vyriausybė joms iš esmės pritarė ir įpareigojo SADM parengti įstatymo koncepciją. 

Socialinio būsto samprata tiek LR teisės aktuose, tiek mūsų gyvenime egzistavo ir iki šiol. Tačiau visi, kurie su šia problema bent kartą buvo susidūrę, - socialiniai darbuotojai, šio būsto reikalingi gyventojai - žino, kad būsto reikia laukti vos ne dešimtmečiais, kad tie, kurie pagaliau jį gauna, gali laikyti save tarytum išlošusiais loterijoje... Tokio būsto poreikis nuolat iškildavo ir iškyla formaliose ar neformaliose diskusijose LASS viduje, ypač tada, kai imame svarstyti jaunimo mokymosi, įsidarbinimo galimybes ar apskritai pačios organizacijos ateitį. 

LASS vadovams būdavo nuolat priekaištaujama, kad jie nedaro nieko, jog tokį būstą turėtume. Ar galėjo būti kitaip, ar galėjome, kaip visuomeninė organizacija, daryti realią (ne įsivaizduojamą ar parodomąją) įtaką valstybės socialinei politikai? Ar galėjome ją keisti arba bent vairuoti mums reikalinga kryptimi? Klausimai, į kuriuos vienareikšmio atsakymo tikriausiai nerasime ir kurie nukreiptų rašinio mintis gerokai į šalį. Pagaliau, atrodo, ši problema pradeda judėti iš mirties taško ir tai - bene geriausia naujiena! 

Durų fragmentas - rankena ir raktai spynojeSADM paramos būstui skyriaus vedėjas Aloyzas Stapulionis susidariusią situaciją pakomentavo taip: "Socialinio būsto laukiančių šeimų ir asmenų - 30,5 tūkst. Norint patenkinti tokius poreikius, į šio būsto fondo plėtrą valstybei reikėtų investuoti apie 3 milijardus litų, tokių lėšų neturime, o pagal turimas lėšas, vykdant plėtrą, būsto nuomos reikia laukti apie 20-30 metų, todėl nuspręsta teikti paramą nuomojant būstus rinkoje, t. y. apmokėti dalį nuomos mokesčio. Be lengvatinių būsto kreditų, kurie teikiami ir dabar, taip pat numatoma parama įsigyjant būstą išperkamosios nuomos (lizingo) būdu. Paramos dydis bus toks pat, kaip ir nuomojant būstą rinkoje. Šeimos ir asmenys galės patys pasirinkti vieną iš paramos formų. Taip pat numatoma leisti privatizuoti butus nuomininkams, kuriems netaikomos socialinio būsto nuomos sąlygos. Gautos lėšos bus panaudotos socialinio būsto fondo plėtrai." 

Tuo metu, kai buvo rengiamas šis žurnalo numeris, aptariamo įstatymo projektą jau galėjome rasti LR Seimo interneto svetainės www.lrs.lt teisės aktų projektų posistemėje. Kaip teigė A. Stapulionis, čia jis turėtų būti pasiekiamas bent jau dvi savaites, vėliau įstatymo projektas kartu su siūlymais ir pastabomis vėl keliaus į ministeriją. Čia visi siūlymai bus apibendrinti, galutinai parengta ir Vyriausybei pateikta įstatymo koncepcija. Kol kas ne visai aišku, kada tai įvyks, nes, anot SADM paramos būstui skyriaus vedėjo, priklauso nuo to, kiek bus siūlymų, pastabų ir pataisų. Kaip ten bebūtų, visas šis reikalas ilgai užtrukti neturėtų. 

Socialinio būsto problema itin aktuali tada, kai pradedame svarstyti jaunų neregių mokymosi, įsidarbinimo ir gyvenimo problemas. Tačiau kalbinti socialiniai darbuotojai, regionų aklųjų centrų direktoriai atkreipia dėmesį, kad toks būstas dažnai būna reikalingas ir kitais atvejais. "Gyvenime atsitinka visaip: - beveik vienu balsu tvirtina jie, - vyksta stichinės nelaimės, žmonės nesugyvena, skiriasi, priversti išeiti iš namų. Beveik kiekvienoje apskrityje esama vyresnio amžiaus žmonių, kurie, suteikus nedidelę pagalbą ir turėdami kur, galėtų gyventi savarankiškai. Deja, tokiai galimybei neatsiradus, priversti pastogės ieškoti globos namuose." 

Šiaulių ir Tauragės regionų aklųjų centro direktorius Alfonsas Navickis pastebi: "Kiekvienas atvejis yra skirtingas, todėl jį reikia skirtingai ir spręsti. Šiauliuose socialinio būsto klausimas nėra labai aktualus, bet yra ir kita reikalo pusė: žmonės tiesiog nežino, kad tokia galimybė yra ar galėtų būti, todėl ir nesikreipia. Dėl šių aplinkybių apie tikrąjį būsto poreikį kalbėti gana nelengva. Kai bus įstatymas, kai žinosime, kokioms gyventojų kategorijoms jis bus taikomas, tada ir galėsime pasakyti, kiek jis mums yra reikalingas." 

Panevėžio ir Utenos regionų aklųjų centro direktorius Aloyzas Vilimas: "Įstatymas, be abejo, reikalingas. Tačiau jį įsivaizduoju ne kaip trumpalaikę (pusmečio ar metų), bet realią - trunkančią tiek, kiek reikia, - pagalbą būsto reikalingiems žmonėms. Socialinio būsto poreikis iškyla ne kasdien, bet su šia problema susiduriame nuolat." 

Vilniaus ir Alytaus regionų aklųjų centro socialinė darbuotoja Likumida Orlova su socialinio būsto problemomis susiduria nuolat. Pati su savo klientais varsto Vilniaus miesto savivaldybės, socialinių įstaigų duris, dalyvauja posėdžiuose tokį būstą skiriant. "Regėjimo negalią turinti D. socialinio būsto negali gauti, nes Vilniaus rajone turi "gabalėlį" žemės, nors realiai iš tos žemės jokios naudos ar pajamų negauna. Nematanti ir diabetu serganti N. turi būstą, bet savivaldybė nepratęsia sutarties, nes metinės pajamos keliais šimtais litų viršija remtiniems žmonėms leidžiamą gauti sumą. Žmonės nori nenori priversti apgaudinėti, meluoti." 

Pateikti pavyzdžiai - ne vieninteliai. L. Orlova panašių istorijų gali papasakoti daugybę, visos jos savaip liūdnos, o dažnai - ir savaip absurdiškos. Naujas įstatymas daugeliui L. Orlovos globojamų žmonių tikrai galėtų padėti, ypač jeigu jame bus numatytos įvairios paramos formos ar dalinė kompensacija. Žmogui, viršijančiam keliais šimtais litų leistinas pajamas, nereikės meluoti, drebėti, kad valstybės paramos jis negaus. Toks žmogus paramą turėtų gauti ir toliau, tik mažesnę ta dalimi, kuria viršijo leistinų pajamų ribą. 

Kiekvienas įstatymas, išvydęs dienos šviesą, patenka į teisininkų rankas. Šie jį išlukštena, visiems suprantama kalba paaiškina, ko iš jo galime tikėtis ar laukti. Ne kitaip bus ir su naujuoju socialinio būsto įstatymu. Vis dėlto jau dabar akivaizdu, kad žmonėms, kuriems reikia tokio būsto, atsiras daugiau galimybių jį įsigyti. Kita vertus, turėtume ruoštis tokiomis galimybėmis pasinaudoti. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]